OSLO-FAMILIE: Pappa Asgeir (41), sønnene Fredrik (14) og Morten (10) og Aud Hartviksen (43) er blant mange norske som er savnet i ferieparadiset Phuket. Foto: PRIVAT

Flere norske familier savnet

PHUKET/OSLO (VG) Ferieparadiset Khao Lak i Thailand skjuler trolig en ufattelig tragedie. Blant et ukjent antall ofre er også flere norske familier savnet.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Blant dem er ekteparet Asgeir (41) og Aud Hartviksen (43) og sønnene Fredrik (14) og Morten (10), som feiret jul i ferieparadiset.

I går kveld hadde familien deres hjemme i Norge fremdeles ikke hørt fra dem.

Ikke kontakt

- Vi har ikke hørt fra dem siden julaften, da de sendte en tekstmelding for å si at de var vel fremme. De har mobiltelefoner alle sammen, og vi har ringt dem kontinuerlig, men kommer ikke frem, sier Karl-Johan Brekmo (40), Asgeir Hartviksens svoger, til VG.

Hartviksen-familien skulle ha vært i Khao Lak til over nyttår.

Infrastrukturen i ferieparadiset, som ligger tre mil nord for Phuket, er sterkt rammet. Mange har hatt store problemer med å få varslet familie og venner hjemme i Norge om situasjonen på feriestedet.

- Det ligger en kraftig likstank over hele området. På en 20 kilometer lang veistrekning på begge sider av Khao Lak er alt skrapet bort fra vannskorpen og 500 meter innover, sier den svenske ambassadøren i Thailand, Jonas Hafström, til nyhetsbyrået TT.

Mange svensker

Svenske Olaf Carlson, som driver et hotell i Khao Lak, sier til svenske Rapport at et hundretalls svensker må være døde.

- Jeg kan ikke tenke meg noe annet. Jeg har selv snakket med flere, blant annet en norsk mann som mistet sin ettårige sønn, sier Carlson.

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra, som besøkte Khao Lak i går, sa at så mange som 700 mennesker kan ha omkommet på feriestedet.

Mange av de døde var trolig dykkere, som da monsterbølgene slo inn i går morges, var på vei ut med båtene.

FEIRET JUL: Ekteparet Aud (43) og Asgeir (41) Hartviksen har ikke kontaktet familien etter flodbølgen. Foto: PRIVAT

Ifølge Aftonbladet var veien fra Khao Lak og sørover i går full av lastebiler og busser med vestlige turister som ble evakuert.

Familien Hartviksen fra Oslo er ikke de eneste nordmennene som er savnet blant de mange tusen som ferierte i Khao Lak. Ketil (35) og Ann Kristin Wernersen (38) fra Tønsberg-området, og barna Daniel (9) og Sophie (6) var i går kveld savnet. To søstre, som reiste med deres ektefeller og barn, var også blant nordmennene som ferierte der. Familiene, som teller totalt åtte mennesker, var i går kveld fremdeles savnet. En kvinne ansatt på et hotell i Khao Lak var savnet. Det samme var også en nordmann ansatt i reisebyrået Star Tour.

Etterlyst på nett

På flere sider på Internett har bekymrede familiemedlemmer og venner over hele verden lagt ut etterlysninger etter savnede. Flere av dem var norske, og mange av dem holdt til i Khao Lak.

Både Star Tour og Apollo fortvilte i går over at de ikke maktet å skaffe seg oversikt over sine gjester i Khao Lak.

- Vi kom mandag formiddag inn i deler av byen, men store områder er fortsatt avsperret. Vi forsøker på nytt tirsdag, sier informasjonsmedarbeider Tonje Fossum i Star Tour.

Hun hadde i går ikke oversikt over hvor mange av turoperatørens gjester som er savnet.

Apollo har 30 norske turister i Khao Lak. Sent i natt var situasjonen svært vanskelig.

- Det ser ikke bra ut. Vi har kommet i kontakt med rundt en tredjedel av våre gjester. Flere deler av området er fortsatt avsperret, og vi vil forsøke å ta oss inn tirsdag. Foreløpig har vi ingen bekreftede meldinger på omkomne, men noen ligger på sykehus, sier direktør Leo Berbu i Apollo til VG.

Utenriksdepartementet sa til VG i natt at de nå satser alt på å skaffe seg oversikt over situasjonen i den kriserammede byen.

- Khao Lak står i fokus nå. Situasjonen der er svært vanskelig. Derfor sender vi nå en person dit for å håndtere situasjonen, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder