SKREKKSTRAND: Et døgn etter at flodbølgen tok flere menneskeliv på stranden i Patong på Phuket, er det tydelige tegn etter herjingene. Mange vandrer på strendene mens sjokket bearbeides. Foto: AP

Opptil 800 nordmenn savnet

(VG Nett) Utenriksminister Jan Petersen bekrefter at 700 - 800 nordmenn er savnet i Asia.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

13 personer er meldt omkommet, mens mellom 20 og 50 nordmenn er skadd i flodbølgekatastrofen. UD har fått melding om at det totalt skal befinne seg 2.300 nordmenn i de utsatte områdene i Thailand. Av disse skal 1.500 være i god behold.

Utenriksministeren sier at tallene endrer seg hele tiden og at de dekker over mange typer skjebner.

-Det er stor usikkerhet knyttet til antallet nordmenn vi ikke har lyktes med å komme i kontakt med. Vi vet ikke om alle disse personene befant seg i området. Noen kan fortsatt være i området uten mulighet til å kommunisere med oss. Noen kan være skadd og på sykehus, mens andre kan ha reist ut av området uten at vi har fått melding om det, sier Petersen.

Han frykter at antallet skadde nordmenn kan være langt høyere enn det UD foreløpig kjenner til.

- Men dessverre viser særlig tallene over de personer som er oppgitt å skulle befinne seg i de rammede områdene, og som vi ikke har fått kontakt med, at dette kan være en av de største katastrofene som i moderne tid har rammet nordmenn i utlandet, sier Petersen.

Tall i forandring

- Tallene forandrer seg hele tiden. Vi får telefoner hele tiden, og det kan være noen som er registrert flere ganger, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD.

Hun sier at UD mangler kontakt med mange spesielt i Sri Lanka og Thailand.

- Det er vanskelig å få tilgang til områdene og vanskelig med kommunikasjon. Noe av problemet er at mange er ryggsekkturister som reiser raskt fra sted til sted, sier hun.

Avdelingsdirektør Sjur Torgersen i UD sier at Khao Lak i Thailand er ett av de områdene hvor UD mangler kontakt med flest nordmenn. VGs reporter på stedet melder om at badeparadiset nord for Phuket er nærmest utryddet.

- Khao Lak er et av de stedene vi har manglet kontakt, men ambassadens personell kom seg fram til stedet i går. Og det er stadig flere som registrerer seg for ambassaden der, sier Torgersen.

- I tillegg har vi problemer med oversikten på en del av øyene utenfor, og Phi-Phi-øyene, sier han.

Han sier også at UD har fått meldinger om folk som er funnet skadet, men at de siden er blitt flyttet av thailandske myndigheter uten at norske myndigheter har fått vite hvor.

- 100 turister på Sri Lanka

Den norske ambassaden i på Sri Lanka melder at så mange som 100 norske turister kan ha oppholdt seg i landet da naturkatastrofen inntraff.

- Det er vanskelig å anslå tallet, men vi regner med at det var mellom 50 og 100 norske turister i Sri Lanka sist søndag, i tillegg til norske fastboende i landet, sier sekretær Kjersti Tromsdal ved den norske ambassaden i Colombo til NTB.

Hun bekrefter at to norske statsborgere er omkommet på Sri Lanka i forbindelse med flodbølgene som rammet landet søndag.

Tromsdal bekrefter også at de to omkomne er turister, men vil ikke opplyse noe om navn og geografisk tilhørighet. Den norske toåringen, Jonathan Rønningen, som er savnet fra sine foreldre etter flodbølgen, er fortsatt savnet, opplyser ambassadesekretæren.

Uten kontakt

Allerede i går sa Utenriksdepartementet at det var flere hundre nordmenn som de ikke hadde fått kontakt mer.

- Det er flere hundre nordmenn vi nå forsøker å komme i kontakt med. Vi må være forberedt på at mange av de vi nå forsøker å kontakte kan være i de rammede områdene, og at de kan være skadet eller omkommet, sa utenriksminister Jan Petersen i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder