STOR NØD: Kongolesere på flukt etter at væpnede opprørere angrep byen deres i Øst-Kongo i februar år. Foto: AP / NTB scanpix

13 millioner trenger hjelp i Kongo – landet boikotter nødhjelpen

Hjelpeorganisasjoner varsler om akutt behov for nødhjelp i Kongo. Men kongolesiske myndigheter avviser at de trenger hjelp, og mener innsamlingsaksjon skader landets rykte.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fredag boikottet Kongo en internasjonal konferanse som samlet inn nesten 530 millioner dollar for å hjelpe Kongos befolkning.

Årsaken er at Kongo mener at den humanitære krisen i landet er overdrevet. President Joseph Kabila og hans regjering hevder at giverkonferansen skader Kongos rykte.

Senere uttalte de at hjelpeorganisasjoner som aksepterte disse pengene ville bli utestengt.

FNs humanitære talsmann, Jens Laerke, kaller boikotten «uheldig», mens generalsekretær António Guterres sier at Kongo står fremfor en av verdens største humanitære kriser.

VIL HJELPE: FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock (i midten) flankert av Sigrid Kaag, Nederlands minister for utenrikshandel og utvikling, og Christos Stylianides, under fredagens giverkonferanse for Kongo. Foto: AP / NTB scanpix

Flyktninghjelpen: – Behovet er akutt

Antall mennesker som trenger nødhjelp i Kongo, har doblet seg siden 2014. Behovet er akutt, advarer Flyktninghjelpen.

les også

NRK: Joshua French hevder han og Moland var agenter

Den internasjonale giverlandskonferansen for landet ble avholdt i Genève. Ifølge Flyktninghjelpen må dagens støtte firedobles for å sikre at kongolesiske sivile får nødvendig hjelp.

– Mangelen på penger har allerede påvirket det humanitære arbeidet. Våre kollegaer i Nord-Kivu ser andre hjelpeorganisasjoner i området trekke seg ut eller nedbemanne, mens behovene bare øker, sa generalsekretær Jan Egeland i forkant av konferansen.

Ny uro i landet

Samtidig har voldelige konflikter spredd seg til nye deler av landet. Over 13 millioner kongolesere er nå avhengige av nødhjelp. Mer enn 5 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem og er enten internt fordrevet eller har søkt beskyttelse i nabolandene.

les også

UNICEF: Sjokkerende antall barn utsatt for angrep og vold i 2017

Likevel har det internasjonale samfunnet ikke forstått alvoret i situasjonen, mener Egeland, som selv nylig besøkte Kongo.

– Mangel på handling vil kunne måles i antallet menneskeliv som går tapt, sier Egeland.

Kongo har vært herjet av krig og konflikt nesten sammenhengende siden folkemordet i Rwanda i 1994. De siste årene har ny uro i landet blitt utløst av at president Joseph Kabila nektet å gå av da mandatet hans utløp i 2016. Valget er blitt utsatt flere ganger, men er nå blitt fastsatt til 23. desember.

les også

Forfulgt av skandaler: Nå må Jacob Zuma møte i retten tiltalt for korrupsjon

I februar ble minst tre mennesker drept og flere såret i sammenstøt mellom politi og demonstranter som protesterte mot Kabila i hovedstaden Kinshasa.

FN blir værende

I slutten av mars besluttet FN at den fredsbevarende styrken i Kongo skal bli værende i landet.

FN-operasjonen MONUSCO er den lengste og dyreste i organisasjonens historie. Operasjonen ble etablert under navnet MONUC i 1999.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder