DREPT: Det var ikke langt fra landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko at de to kvinnene ble funnet drept. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Marokkanere sender sympatierklæringer etter drapene

Mange marokkanere har brukt sosiale medier til å sende støtteerklæringer og uttrykke sjokk og sorg etter det brutale dobbeltdrapet i Atlasfjellene.

flh@ntb.no

Det gikk ikke lang tid fra norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept, før erklæringer om sjokk, sinne og sorg dukket opp i sosiale medier.

Svært mange av dem som har lagt ut meldinger, er marokkanere.

les også

Flere angrep mot turister i Marokko – ingen knyttet til terror etter 2011

Over 4.000

Et budskap som er gjentatt svært mange ganger, er dette: «Som marokkaner er jeg dypt sjokkert av denne hendelsen og oppriktig lei meg for det som hendte i Marokko. Jeg håper de mistenkte får som fortjent, vi aksepterer ikke slike handlinger i vårt land.»

les også

Marokko-drapene: IS-videoen er ekte

Maren Uelands mor Irene har mottatt over 4.000 kondolansebudskap etter at hun la ut en Facebook-melding om drapet på datteren, skriver Stavanger Aftenblad.

«Hele det marokkanske folk er så lei oss for det som hendte med henne», heter det i én melding.

«Vi er såååååååå lei oss for det som hendte i vårt land. Unnskyld», skriver en annen.

TROSKAP: I en video som ble publisert på Twitter torsdag ettermiddag, sverger fire personer troskap til IS. Foto: Skjermdump/Twitter / NTB scanpix

Sjelden

Også Utenriksdepartementet har fått henvendelser på e-post og i sosiale medier fra vanlige marokkanere.

– Dette er hilsener fra folk som ønsker å uttrykke avsky over det inntrufne og gi uttrykk for sympati og medfølelse, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen. Han sier det er svært sjeldent departementet mottar slike meldinger.

les også

Tre pågrepet for Marokko-drapene

– I tidligere, dramatiske hendelser har vi vel ikke sett dette. Det er åpenbart at denne saken også gjør inntrykk på folk i Marokko, mener Andersen.

Denne videoen viser tre av mennene som er pågrepet for drapene sverge troskap til IS:

«Unnskyld»

En ung marokkansk mann stilte seg nylig foran den danske ambassaden i Rabat med en enkel plakat med ordet «unnskyld», skriver Morocco World News.

Bildet av mannen og plakaten er også blitt delt av mange i sosiale medier. Ifølge nettavisen planlegges det også en stille protest foran både Norges og Danmarks ambassade i den marokkanske hovedstaden lørdag for å vise den siste ære til de to unge kvinnene som ble drept da de var på fottur i Atlasfjellene.

Se Erna Solberg snakke om drapene:

Terror

Ueland og Jespersen ble funnet drept ved en sti på vei mot fjellet Toubkal mandag morgen. Dobbeltdrapet etterforskes som en terrorhandling

Tirsdag ble en mann pågrepet i Marrakech, mistenkt for drapene. Ifølge påtalemyndigheten har han bånd til en ikke navngitt terrorgruppe. Ytterligere tre menn ble pågrepet på en buss på utenfor Marrakech torsdag.

les også

Politiet fant kniver under pågripelse av mistenkte for drapene i Marokko

I en video som er lagt ut på nett, sverger de fire mennene troskap til ekstremistgruppen IS. Myndighetene i Marokko bekreftet torsdag kveld at videoen er ekte.

En annen video viser det som skal være drapet på en av kvinnene, men dette er ikke bekreftet av myndighetene i Marokko, Norge eller Danmark. Norske Kripos sier de forsøker å få denne videoen fjernet fra nettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder