KLAR TALE: Storbritannias statsminister Theresa May møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel torsdag. Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB scanpix

EU hjemkaller Russland-ambassadøren

EU hjemkaller sin ambassadør fra Moskva som svar på giftangrepet i Salisbury. Flere medlemsland vurderer å utvise russiske diplomater.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Stats- og regjeringssjefene i EU holdt torsdag kveld en flere timer lang diskusjon om hendelsen, der den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble angrepet med nervegift i den engelske byen Salisbury.

les også

– Putin er ikke dum. Hvorfor skulle han gjøre dette?

I en felles erklæring sier stats- og regjeringssjefene at de er enige i den britiske regjeringens vurdering om at det høyst sannsynlig er Russland som er ansvarlig for angrepet. Det ikke finnes noen annen troverdig forklaring på hendelsen, fastslås det i EU-erklæringen.

Kort fortalt – dette er angrepet på den russiske eksspionen:

Diplomater kan bli utvist

Storbritannia har allerede reagert på angrepet ved å utvise 23 russiske diplomater, og Russland reagerte med samme mynt.

På toppmøtet varslet flere medlemsland at også de vil vurdere å utvise russiske diplomater eller hjemkalle egne utsendinger til Russland, opplyser en EU-kilde med kjennskap til samtalene.

les også

Russisk politiker hevder det er sammenheng mellom giftsaken i England og OL-dopingen

EU-toppene bestemte også at EUs ambassadør til Moskva skal hjemkalles i én måned for konsultasjoner.

– Utover dette vil utenriksministrene diskutere videre om det fins andre grep som kan tas, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven.

NATO-sjefen har også kommet med sterk kritikk mot Russland:

Vurderer utvisninger

Litauens president Dalia Grybauskaite bekrefter at hun er blant dem som nå vurderer å utvise russere.

– Vi støtter Storbritannia fullt ut i denne situasjonen, og vi støtter de tiltakene Storbritannia har gjennomført. Vi vurderer alle slike tiltak, sier Grybauskaite.

les også

Russland: Hitler-sammenligning er uakseptabel

Ifølge avisen Financial Times er også Polen og Frankrike blant landene som vurderer å utvise russere. Löfven mener på sin side at det er for tidlig å konkludere.

– Nå må de enkelte landene se på hva de kan gjøre. Det kan bli litt forskjellige tiltak, sier han.

STÅR SAMMEN: Britenes statsminister Theresa May hilser her på Belgias statsminister Charles Michel og Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AFP

Delte meninger

I forkant av møtet var det knyttet spenning til hvor langt EU-toppene ville gå i å gi Russland ansvaret. På vei inn advarte flere av stats- og regjeringssjefene mot å trekke forhastede konklusjoner.

les også

Slik går det med Putins fiender

Pluss content

La oss vurdere bevisene først, lød formaningen fra Luxembourgs statsminister Xavier Bettel. Han viste til at han selv hadde elleve års erfaring som strafferettsadvokat.

– Jeg lytter først, så trekker jeg konklusjonene, sa han.

Stats- og regjeringssjefene startet diskusjonen klokken 20. Det gikk fire timer før slutterklæringen var klar til å legges fram.

les også

Eks-spionens dobbeltliv: Statshemmeligheter, penger og død

«Skamløst og uholdbart»

Storbritannias statsminister Theresa May ga selv en oppdatering om status i etterforskningen.

Hun fordømte hendelsen som et «skamløst og uholdbart» angrep på Storbritannia. Ifølge May er det ingen tvil om at Russland står bak.

– Vi ser på dette som en del av et mønster av russisk aggresjon mot Europa og våre nære naboer, fra Vest-Balkan til Midtøsten, sa May på vei inn til toppmøtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder