USIKKERT: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, truer med å avlyse møtet med USAs president Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN

Nord-Korea truer med å avlyse Trump-møtet

Dersom USA krever at Nord-Korea skal kvitte seg med atomvåpen, står det planlagte møtet med Donald Trump i fare.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det sier landets viseutenriksminister i en uttalelse.

Hvis kun Nord-Korea skal kvitte seg med sine atomvåpen, og ikke USA, vil ikke Kim Jong-un ha interesse av å møte Trump, sier Kim Kye-gwan.

Nord-Korea kommer aldri til å bytte økonomisk handel med USA for å gi opp sitt atomprogram, heter det også i en uttalelse fra regimet ifølge nyhetsbyrået KCNA.

les også

Nord-Korea varsler at de legger ned atomanlegg

Prestisjetungt møte

Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump skal etter planen skje i Singapore 12. juni. Trump har tidligere sagt at han vil gjøre alt han kan for at møtet med Nord-Korea skulle bli en verdensomspennende suksess.

PROVOSERT: Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan, her fotografert i Beijing i 2007. Foto: ALFRED CHENG JIN / X01758

Ifølge BBC er det uttalelsene til Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som har fått regimet til å se rødt. Bolton foreslo at Nord-Korea kunne følge en libysk modell for nedrusting av atomvåpen. Viseutenriksministeren sier at land som Libya og Irak har kollapset fordi de har underkastet seg stormakter.

– Vi har stilt spørsmål ved kvaliteten ved Bolton tidligere, og vi skjuler ikke vår motvilje mot ham, sier Kye-gwan.

les også

Amerikanske fanger løslatt fra Nord-Korea - takker Trump

– En provokasjon

Nord-Korea advarer også om at en to uker lang militærøvelse mellom Sør-Korea og USA kan få følger for Trump-møtet. Det statlige nyhetsbyrået kaller øvelsen en provokasjon.

– Denne øvelsen som blir utført i Sør-Korea retter seg mot oss og utfordrer Panmunjom-avtalen, og er en bevisst militær provokasjon som står i motsetning til den positive politiske utviklingen på den koreanske halvøya, skriver de.

– USA må også forsiktig drøfte skjebnen til det planlagte toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i lys av denne provoserende militære forstyrrelsen, som i fellesskap ble utført med de sørkoreanske myndighetene, skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået.

les også

«Krigshisser» blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver

Avlyser samtaler

Øvelsen, som heter Max Thunder, fører til at Nord-Korea de avlyser samtalene de skulle ha med Sør-Korea denne uken.

Samtalene mellom Sør-Korea og Nord-Korea skulle finne sted i fredshuset i grensebyen Panmunjom, for å diskutere oppfølgingstiltak til de to koreanske lederne, Kim Jong-un og Moon Jae-ins toppmøte i april.

les også

Nord-Korea stenger sitt atomtestanlegg: - Betyr ikke at de gir fra seg våpnene

I en historisk avtale ble de to lederne enig om å sørge for full atomnedrusting, og få en slutt på Koreakrigen.

Kim er den første nordkoreanske lederen som har krysset grensen til Sør-Korea siden 1953. Stemningen mellom de to topplederne var da tilsynelatende god:

les også

Jødiske aktivister demonstrerte mot USAs ambassadeflytting utenfor Trump-hotell

USA fortsetter

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at de opprettholder planene om møtet som etter planen skal finne sted i Singapore 12. juni, til tross for advarselen fra Pyongyang.

les også

Slik er ordkrigen mellom Kim og Donald

– Kim Jong-un har tidligere sagt at han forstår behovet for at USA og Sør-Korea fortsetter sine samlede øvelser. Vi kommer til å fortsette planleggingen av møtet, sier Heather Nauert, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

Hun sier videre at de ikke har fått beskjed om at Nord-Korea skal ha endret mening.

– Vi er klar over meldingene fra sørkoreanske medier. USA vil se på hva Nord-Korea har sagt og fortsette å samkjøre med våre allierte, sa Det hvite hus' talsperson Sarah Sanders.

Natt til onsdag melder Sør-Koreas forsvarsdepartement at Sør-Korea deltar på Max Thunder-militærøvelsen sammen med USA som planlagt, ifølge Reuters.

Fredag forrige uke uttalte USAs utenriksminister Mike Pompeo at han håper Nord-Korea kan bli en «nær partner».

For få dager siden varslet Nord-Korea at de skal legge ned atomanlegg, og markere dette med en seremoni 23. mai. Det er nå usikkert om dette skjer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder