KLARTE Å RØMME: Lamiya Aji Bashar (18) klarte å rømme fra fangenskapet. Da hadde hun allerede forsøkt å flykte fire ganger tidligere uten å lyktes. Foto: AP

Slik forhindrer IS sine yazidi-kvinner å unnslippe

Flere tusen yazidi-kvinner holdes fortsatt fanget av IS. Ekstremistgruppen tyr til moderne virkemidler for å forhindre at de rømmer.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtidig som IS stadig mister områder fra sitt selverklærte kalifat, strammer de grepet om de omtrent 3000 kvinner og jenter som de fortsatt holder som sex-slaver, skriver nyhetsbyrået AP.

Historiene som har kommet ut om livet i fangenskap har rystet en hel verden: Endeløse voldtekter. Dager, uker og måneder innelåst i hus uten vinduer. Jenter helt ned i 13-årsalderen som blir voldtatt, solgt, gitt bort som gaver eller tvangsgiftet.

Nå forteller kvinner som har klart å rømme detaljer om hvordan IS forhindrer fangene sine fra å rømme: IS deler bilder av fangene sine i databaser og telefonapper for å forhindre at de slipper forbi kontrollpostene til IS. De bruker også apper på smarttelefoner for å selge kvinnene seg imellom.

18 år gamle Lamiya forsøkte å rømme fire ganger før hun endelig klarte det i mars i år. Med fangevokterne stormende etter seg, løp hun og resten av jentene hun flyktet sammen med seg rett på en landmine. De andre døde. Hun overlevde.

– Jeg klarte det til slutt, takk Gud. Om jeg så hadde mistet begge øynene mine i forsøket, hadde det vært verdt det, sier hun til AP.

Yazidi-jente på telefon fra IS-fangenskap: - Vi har spurt fangevokterne om å drepe oss

I august 2014 tok IS tusenvis av yazidikvinner og barn til fange etter at de angrep byen deres. Siden da har arabiske og kurdiske smuglere reddet gjennomsnittlig 134 mennesker i måneden, men de siste seks ukene har kun 39 mennesker blitt frigjort.

Mirza Danai, grunnlegger av den Tysk-Irakiske hjelpeorganisasjonen Luftbrucke Irak, forteller AP at de siste månedene har det blitt vanskeligere og farligere å rømme fra IS.

– De registrerer hver slave under sin eier, dermed vil alle kontrollpostene vite hvem hun er om hun prøver å rømme, forteller han.

Fått med deg denne? Derfor er IS` tap av terreng dårlige nyheter

KLARTE Å RØMME: Nadia Murad har fortalt verden om marerittet i IS-fangenskap. Foto: Helge Mikalsen VG

Tryglet FN om å utslette IS

En av de som klarte å rømme fra IS er Nadia (22). Hun fortalte tidligere i år om marerittet hun opplevde i IS-fangenskap i Mosul.

– Vi ble utsatt for seksuell tortur hele tiden og overalt i leiren. Hver gang det kom noen inn hvor vi var, skjedde det. De misbrukte oss, og de kunne bruke oss akkurat som de ville, fortalte hun i Norge i januar.

Les hele Nadias historie: – Det eneste jeg tenkte var: «Jeg håper det tar slutt»

Hun fortalte at IS sitt mål var å utrydde hele den etniskreligiøse gruppen da de kom til hjembyen hennes i 2014. Da hun fortalte sin historie til FN, tryglet hun dem om å utslette IS.

I Oslo i januar møtte hun norske politikere, i håp om å hjelpe jentene og kvinnene som fortsatt holdes som sexslaver.

Ifølge AP ser ikke ekstremistene på yazidiene som mennesker. Før krigen var de omtrent 500 000 yazidier i Irak, nå er tallet uvisst.

Nyhetsbyrået skriver videre om en annonse som er lagt ut på appen Telegram: «En ung jente til slags. Jomfru. Vakker. 12 år. Prisen har nådd 12 500 dollar og hun vil bli solgt snart».

Mor til barna da IS nærmet seg: – Kom dere opp på fjellet. Vi kommer etter

Annonsen var på arabisk i en kryptert samtale sammen med annonser for kattunger, våpen og taktisk utstyr. Det er en aktivist fra minoriteten Yazidy som deler dette med The Associated Press.

– Vil beholde dem for enhver pris

Nettverkene som smugler fanger ut av IS-fangenskap blir jaktet på av IS-ledere, forteller Andrew Slater fra den veldedige organisasjonen Yazada.

– De kjemper for å beholde yazidiene sine til en hver pris, sier han til AP.

Les også: IS mister stadig flere områder – det er ikke bare gode nyheter

Den regionale kurdiske makten har betalt tilbake fattige familier som har betalt opp mot 15 000 dollar til smuglere for å frigjøre sine slektninger, eller krav fra individuelle krigere for å frigjøre fanger.

Selv om IS nå forlater byer som Ramadi og Fallujah, er ikke jentene til å finne.

– Redningene skjer saktere, og de vil stoppe. Folk går tom for penger, og jeg vet om flere familier som er titusenvis av dollar i gjeld. Det er fortsatt tusenvis av kvinner og barn i fangenskap, men det blir vanskeligere og vanskeligere å få de ut, sier Slater til AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder