WATERGATE-STJERNENE: Bob Woodward (t.h.) og Carl Bernstein etter at deres kilde avslørte seg selv. Foto: AFP

«Deep Throat» lærte Bob Woodward spionarbeid: -Så på Nixon-gjengen som nazister

NEW YORK (VG) Forholdet mellom Mark Felt og Bob Woodward startet to år før Watergate-innbruddet i 1972.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

For første gang forlarer Woodward i detalj hvordan han fikk pressehistoriens beste kilde, "Deep Throat", og hvordan det oppsto et personlig forhold mellom FBIs nestsjef og den unge Woodward.

Marineløytnant

- Som ung marineløytnant i 1970 skulle jeg levere noen papirer til Det hvite hus. Mens jeg satt og ventet, kom det en ulastelig kledd herre med en stresskoffert og satte seg.

Jeg presenterte meg, pratet i vei og fortalte om meg selv og mine planer for fremtiden, skriver Woodward.

Ringte ofte

Den unge marineløytnanten fikk telefonnummeret til Mark Felt og ringte ofte den langt eldre FBI-sjefen, for å be om råd og veiledning i valg av karriere. Han besøkte også Felt og kona, hjemme hos dem.

Woodward trosser Felts råd om å studere juss. Felt liker dårlig at den unge vennen ønsker å gå inn i journalistikken.

- Aviser går sjelden i dybden og greier aldri å komme til bunns i en sak, mente FBI-sjefen.

Stat i staten

Woodward oppdaget at den eldre personlige rådgiveren han hadde fått, var sterkt misfornøyd med den amerikanske regjeringen og presidenten i særdeleshet. Nixon og hans folk ønsket å kontrollere FBI, noe den legendariske FBI-direktøren, J. Edgar Hoover, aldri hatt latt dem gjøre. FBI var en stat i staten, og slik ønsket også Mark Felt at det fortsatt skulle være.

DEEP THROAT: Mark Felt har stått fram som Deep Throat, innsideren som ledet avisen Washington Post til Watergate-skandalen og president Nixons avgang. Nå blir det film og bok av historien hans. Foto: AFP

Beste kilde

Da Watergate-skandalen begynne å rulle i juni 1972, for så og ekplodere i ansiktet på president Nixon, satt den nyansatte Washington Post-journalisten, Bob Woodward, med den best tenkelig kilden.

- Mark Felt foraktet Nixon og hans administrasjon fordi de manipulerte FBI av politiske årsaker, skriver Woodward.

FBI-sjefen tok enorme personlig risiki ved fortsette å hjelpe sin unge journalistvenn. Mark Felt lærte derfor opp Woodward i agentmetoder. Hvordan man skulle sende signaler og slik avtale de hemmelige møtene i en undergrunnsgarasje i Arlington.

Måtte lære spaning

- Han hadde forhørt tyske agenter under krigen, lært spanings og signalmetoder av dem, og noen av disse forlangte han at jeg lært meg.

Hvis jeg måtte møte ham umiddelbart skulle jeg flytte en blomsterpotte med et flagg i, lenger bak på verandaen min. Blomsterpotten med flagget sto alltid helt framme på kanten.

Hemmelig signal

Så han dette, ville han avtale møtetid ved å sette en ring rundt side 20 i The New York Times, med en liten tegning av en klokke. Dette betydde at møtet skulle finne sted klokken 02.00 på natten.

Den dag i dag aner jeg ikke hvordan han fikk tak i avisen min, eller hvordan han oppdaget at blomsterpotten var flyttet på, skriver Bob Woodward.

Ved å ta en baktrapp, bruke forskjellig taxier ankom Woodward møtene med "Deep Throat" to timer etter at han startet hjemmefra.

- Jeg var takknemlig for alt Felt kunne gi meg og Carl(Bernstein) i vår undersøkende journalistikk. Fordi han bokstavlig talt satt på toppen i FBI, hadde hans opplysninger, råd og oppmuntringer uvurderlig betydning for våre avsløringer, skriver Bob Woodward i Washington Post.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder