HJEMME IGJEN: VGs reportasjeteam Harald Henden (øverst) og Per Olav Ødegård er tilbake i Norge. Mandag kveld forsøkte de i to timer å redde livet til Dagbladet-kollega Carsten Thomassen. Foto: SCANPIX/VGTV

- Et sjokk at Carsten døde på operasjonsbordet

GARDERMOEN (VG Nett) Etter å ha jobbet intenst i to timer for å holde Carsten Thomassen (38) i live, kom det som et sjokk på VG-fotograf Harald Henden og VG-journalist Per Olav Ødegård at journalistkollegaen døde på operasjonsbordet.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

VGs reportasjeteam landet på den militære flyplassen på Gardermoen klokken kvart på ni tirsdag kveld. Sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre og resten av hans delegasjon avbrøt de Afghanistan-besøket etter et svært dramatisk døgn i Kabul.

- Det har vært lange og intense dager. Å miste en kollega er noe av det verste man kan oppleve i denne jobben. Det er mange og sterke opplevelser, sier en tydelig sliten og preget Per Olav Ødegård.

VGTV:Se intervjuet med VGs reportasjeteam like etter hjemkomsten fra Afghanistan

Det har ikke blitt mange timene søvn siden de ankom den afghanske hovedstaden mandag midt på dagen.

Taliban-attentatet skjedde like før klokken 15 norsk tid, få timer etter at den norske delegasjonen hadde ankommet Hotel Serena.

Flere tungt bevæpnede menn kledd i politiuniformer kom seg forbi de tallrike sikkerhetsvaktene utenfor hotellet. Minst en detonerte en selvmordsbombe, mens en eller flere menn skjøt rundt seg inne i hotellets lobby.

Dagbladets journalist Carsten Thomassen klarte ikke å komme seg i dekning i tide og ble truffet av flere skudd. Han døde senere på kvelden på et tsjekkisk feltsykehus av skadene han ble påført. Til sammen syv mennesker ble drept i angrepet.

Les også:Henter sin døde kamerat hjemLes også:Norsk fotograf dukket for dette skuddet

En ansatt i UD ble alvorlig skadet i det samme angrepet. Han ligger fortsatt på sykehuset i Kabul, og tilstanden hans ble tirsdag beskrevet som alvorlig og stabil.

Les også:Her er drapsmannen

Fant Thomassen

DREPT: Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført i Taliban-angrepet i Kabul. Foto: FOTO: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet

VGs fotograf Harald Henden satt på rommet sitt og jobbet da han hørte en eksplosjon etterfulgt av skuddsalver. Han løp ut i gangen for å undersøke hva som hadde skjedd. Da kom et nytt stort smell som blåste ut vinduet.

I trappen møtte Henden en av Støres norske livvakter, som var på vei ned med våpen i hånd. Livvakten ropte til Henden at han skulle trekke seg unna. Henden løp tilbake på rommet sitt og hentet skuddsikker vest, og tok seg så ned i resepsjonen. Der så han Thomassen ligge hardt skadet i resepsjonsområdet.

- Jeg fikk ham først i sikkerhet, for han lå i et område som var veldig eksponert, forteller Henden.

Han løp så opp igjen på hotellrommet sitt og hentet førstehjelpsutstyr som han hadde med seg. På vei ned møtte han Per Olav Ødegård, som ble med ned for å hjelpe til med livredningen.

Ga førstehjelp

- Vi begynte livreddende førstehjelp. Siden han var ved bevissthet, pustet og hadde puls besto det i å prøve å stoppe

SIKRET GANGENE: Amerikanske soldater sikret gangene på Serena Hotel i Kabul etter terrorangrepet. Foto: SCANPIX

de relativt store blødningene han hadde. Han hadde tre relativt store traumer. Men etter hvert forsto vi at han også hadde store indre blødninger, forteller Henden.

Flere av de andre norske pressefolkene kom til og hjalp til i livredningen. Etter hvert fikk de også bistand av amerikanske soldater.

- Det som bekymret oss var at det tok lang tid å få ham evakuert. Han var ikke på sykehuset før over to timer etter at dette hadde skjedd. Men jeg tviler på at det endelige utløpet hadde blitt annerledes selv om han hadde blitt evakuert tidligere, sier Henden, som fulgte med Thomassen hele veien til sykehuset i et panseret kjøretøy.

- Et sjokk

Henden ble på sykehuset, og var blant de første som fikk det triste budskapet om at Thomassens liv ikke sto til å redde.

- Det var en stor skuffelse og en følelse av hjelpesløshet. Fordi vi hadde klart å stabilisere ham og holde ham sånn noen lunde i live i over to timer, var det et forferdelig sjokk at han skulle dø på operasjonsbordet, sier Henden.

Natten gikk med til å prøve og fordøye noen av de sterke inntrykkene.

- Etter at vi fikk den forferdelige nyheten i går kveld brukte mye tid på å snakke sammen vi som var til stede og forsøkte å hjelpe til. Vi satt oppe mye av natten og pratet sammen. Vi skulle jo også forsøke å jobbe. Mens det i begynnelsen var noe uvirkelig over det hele, har realitetene i dag sunket inn mer og mer, forteller Per Olav Ødegård.

En gledesspreder

Både Henden og Ødegård kjente Carsten Thomassen godt etter at de hadde jobbet sammen på flere reportasjeturer i utlandet.

- På denne typen turer var han en utrolig gledesspreder. Hans humør og blide vesen gjorde mye for miljøet, sier Henden.

- Han var også en meget innsiktsfull kollega, han var kunnskapsrik, dyktig og en veldig fin kar å forholde seg til bestandig, legger Ødegård til.

UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre informerte i dag om at Norge kommer til å anerkjenne Kosovo som selvstendig stat. Foto: SCANPIX

Ødegård og Henden har vært i Afghanistan flere ganger før, og har også bodd på Hotel Serena tidligere.

- Jeg var overrasket over at dette skjedde der. Jeg har bodd på det hotellet ved flere anledninger tidligere, og alltid regnet det som et trygt sted i et land som ellers kan være ganske utrygt. Det har vært regnet som et sted med høy sikkerhet, og et sted vi både kunne jobbe, hvile og være trygge, sier Ødegård.

Da utenriksminister Jonas Gahr Støre kom hjem til Norge tirsdag kveld kritiserte han sikkerheten ved hotellet, som er afghanske myndigheter sitt ansvar.

VGTV:Preget Jonas Gahr Støre tilbake i Norge

Les også

 1. Støre: - Sikkerhetssvikt på hotellet

  GARDERMOEN (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det må ha foregått en alvorlig sikkerhetssvikt ved…
 2. Taliban truer med nye angrep

  (VG Nett) Taliban truer med nye angrep mot utlendinger i Afghanistans hovedstad Kabul.
 3. Stoltenberg: - Carsten Thomassen falt i kampen for frihet

  STORTINGET (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg uttrykte sin store respekt for Dagbladet-journalist Carsten…
 4. Henter sin døde kamerat hjem

  GARDERMOEN (VG Nett) Tirsdag kveld reiste journalist Tore Gjerstad og fotograf Jacques Hvistendahl til Kabul for å hente…
 5. - Han drepte flere gjester på Støres hotell

  (VG Nett) Dette overvåkingsbildet fra Kabul Serena Hotel skal vise en av mennene som i går utførte attentatet…
 6. VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

  KABUL (VG) Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) døde på operasjonsbordet i Kabul etter terroraksjonen mot Serena…
 7. Fortsatt alvorlig for såret UD-ansatt

  Tilstanden er fortsatt alvorlig men stabil for den UD-ansatte som ble såret i terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul…
 8. Støre avbryter Afghanistan-besøket

  (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre avbryter besøket i Afghanistan og reiser hjem tirsdag.
 9. Dukket for dette skuddet

  (VG Nett) Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum opplevde angrepet i Kabul på nært hold.
 10. Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

  (VG Nett) Geriljalederen Sirjai Haqqanni skal være hjernen bak hotellattentatet, der den norske journalisten Carsten…
 11. - Føles meningsløst å jobbe i dag

  (VG Nett) Hele Dagbladet er i dyp sorg etter tapet av sin kollega Carsten Thomassen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder