USA-ekspert: - En stor tale

(VG Nett) USA-ekspert Svein Melby sier at Obamas tale til den muslimske verden var et enestående og ærlig forsøk på å forandre grunnholdninger både hos muslimer og i den vestlige verden.

Hanne Kristine Fjellheim
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg synes det var en stor tale og et ærlig og oppriktig forsøk for å forandre en del grunnholdninger. Han har en realistisk holdning til å løse problemene, sier seniorforsker og leder av Senter for transatlantiske studier, Svein Melby til VG Nett.

Torsdag ettermiddag holdt USAs president Barack Obama en tale i Kairo som av flere betegnes som historisk. Presidenten siterte fra koranen og sa han ville søke en ny begynnelse med den muslimske verden.

LES OGSÅ:- Islam er en del av Amerika

Trakk frem navnet Hussein

Melby mener Obama har langt bedre forutsetninger enn tidligere presidenter til å bygge broer mellom den vestlige og den muslimske verden.

USA-EKSPERT: Svein Melby mener Obama nå står overfor presidentperiodens viktigste avgjørelse med Afghanistan-spørsmålet. Foto: SCANPIX

-Han har en bakgrunn, både etnisk og politisk, som gir han en helt annen troverdighet i denne delen av verden, sier USA-eksperten som trekker frem at Obama presiserte at han het Hussein i talen.

Melby tror at presidenten blir oppfattet som langt mer ekte enn hans forgjengere.

- Det er nok mange som har følt at tidligere presidenter har vært taktisk politisk motivert og ikke vært oppriktige. Med Obama er det annerledes. Han er oppriktig når han sier at USA og muslimene må løse problemene sammen, sier han.

VG-DEBATT:En retorisk tale med fine ord hjelper lite.DISKUTÉR HER!

LES OGSÅ:Israel hardt ut mot Obama

Egeninteresser

USA-eksperten tror likevel at USA har noen egeninteresser.

- Ingen amerikansk president har på lang tid argumentert på denne måten. USA kan ikke lenger presse gjennom sine interesser slik de en gang kunne. Nå må amerikansk maktposisjon bindes ved å bli oppfattet som en frontstat for å løse problemer. Obama vet dette er veien til å opprettholde amerikansk maktposisjon på en litt annen måte enn før, sier Melby.

- Historisk

Spaltist i Aftenposten og tidligere leder av Muslimsk og Pakistansk Studentsamfunn, Mohammad Usman Rana, sier at Obamas tale skremmer ekstremister i den muslimske verden.

HISTORISK: Mohammad Usman Rana berømmer Obamas tale. Foto: SCANPIX

- Dette er historisk, sier Rana til VG Nett.

Rana berømmer Obama for å ha sitert koranen flere ganger på en presis og lidenskapelig måte.

- Dette vil skremme ekstremistledere som Ayman Al-Zawahiri og Osama Bin-Laden fordi de kan få større utfordringer med å rekruttere ekstremister. Derfor var disse lederne svært opptatt med å kommentere talen i forkant, fordi de føler seg truet når Obama forsøker å skape forsoning og tillit. Han påpekte at stereotypier av muslimer må bygges ned, og han stiller samtidig rettmessig krav til den muslimske verden om at stereotypiene av vesten må bygges ned, sier han.

- Dessuten understreket Obama gjentatte ganger at islam fordømmer terrorisme. Han viser respekt og åpenhet for islam. Det er bemerkelsesverdig at han tre ganger i talen forsvarte bruken av hijab, og fremholdt at amerikanske domstoler vil straffe dem som stopper muslimske kvinner i å bære hijab. Dette kan den norske islamdebatten lære av, presiserer Rana.

Les Barack Obamas bloggHER

Gode forutsetninger for å lykkes

Rana har monitorert flere muslimske fjernsynskanaler og nettsider etter talen, og han sier at hans oppfatning er at Obamas tale er blitt svært godt mottatt i den muslimske verden.

- Det har nok vært en del reservasjoner i forhold til talen, fordi det har vært nesten to tiår med økende avstand mellom den muslimske verden og USA. Disse knutene på tråden kan ikke løses med en tale, men dette er en veldig viktig og veldig god start, sier han.

Rana sier som Melby at han tror Obama har svært gode forutsetninger til å lykkes.

- Han er moderne mann, både intellektuell og intelligent. I Obama finner man et verdensmenneske, han er kristen, har muslimsk farsslekt fra afrika, hvit morsslekt, og han har bodd i Indonesia som er verdens mest folkerike muslimske land. Obama har de rette forutsetningene for å bygge broer, og han vekker tillit blant muslimene, sier Rana.

LES OGSÅ:Obama i Kairo for å tale til verdens muslimer

- «Skapmuslim»

EKSPERT: Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen er redd de konservative i USA vil kalle Obama for «skapmuslim» etter talen torsdag. Foto: SCANPIX

USA-ekspert og historieprofessor Ole O. Moen mener Barack Obamas tale var en klar irettesettelse av både den nye israelske regjeringen og av Hamas, skriver NTB.

- Obama sa selvfølgelig at båndene mellom USA og Israel ikke må brytes, og at israelernes rett til å leve og bo er helt uomtvistelig. Men han sa også tydelig at det samme må gjelde palestinerne, sier Moen.

Den amerikanske presidenten er svært engasjert i og brukte mye tid på å snakke om mulighetene for forsoning mellom den vestlige og muslimske verden. Moen er redd det ikke kommer til å bli tatt imot med åpne armer hos de konservative i USA.

- Folk som Dick Cheney, Rush Limbaugh og andre får vann på mølla og vil si «se, nå er denne skapmuslimen på verdensturné» og «nå er Amerika utrygt». Klart det var mye selvbiografisk i Obamas tale. At han forsto og hadde respekt for islamsk kultur, og at han selv hadde opplevd det på tre kontinenter. Han stiller opp som en slags garantist for at det er mulig å leve fredelig sammen, for han har selv sett det i praksis, sier Moen til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder