UAVHENGIGHET: Budskapet på de store reklameplakatene ved innkjørselen til Pristina er klart og tydelig. Foto: AFP

Serbia: - Kosovos uavhengighet ulovlig og ugyldig

Den serbiske regjeringen har bestemt seg for å erklære Kosovos uavhengighetserklæring for ulovlig og ugyldig allerede før den har kommet.

Artikkelen er over 12 år gammel

Det kunngjorde myndighetene i Beograd i torsdag.

- Dette annullerer erklæringen til interimsregjeringen i Kosovo om ensidig uavhengighet, fordi den erklæringen er brudd på suvereniteten og den territorielle integriteten til Serbia, heter det i kunngjøringen fra Beograd.

Strømmer til Kosovo

Flyplassen utenfor provinsens største by Pristina melder om en betydelig økning i antall reisende, og det er gjort forberedelser til en mulig dobling fram mot helgen.

- Jeg ønsker å se skapelsen av staten Kosovo med mine egne øyne, fortalte Sali Hyseni da han landet i Pristina tidligere denne uken.

48-åringen hadde tatt turen fra Zürich i Sveits sammen med rundt 100 andre forventningsfulle kosovoalbanere. Mange hadde betalt stive billettpriser for å delta i seremoniene rundt selvstendigheten som mest sannsynlig vil bli erklært søndag eller mandag.

- Århundrets markering

Den kosovoalbanske regjeringen har satt av en sum tilsvarende 8 millioner kroner til en gruppe som har ansvaret for den offentlige feiringen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dette blir århundrets markering i Kosovo, sier Sverre Johan Kvale, Norges øverste diplomatiske representant i provinsen, til NTB.

Han har inntrykk av at provinsmyndighetene har gjort det de kan for at feiringen skal gå fredelig for seg. Artister som skal opptre på offentlige arrangementer, har fått beskjed om å unngå nasjonalistiske sanger og budskap, for ikke å provosere serbere og andre minoriteter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder