PÅ FLUKT: Internt fordrevne rømmer fra kamphandlinger nær Kibati i Kongo. Rundt 250,000 mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem i østlige-Kongo. Konflikten vil ingen ende ta. Foto: AFP

De internt fordrevne i Kongo: - Har ingen kontroll over sin egen situasjon

(VG Nett) De mangler mat og vann, og vet ikke hvor barn, foreldre eller andre familiemedlemmer befinner seg. Krig og kamper truer fra alle kanter.

Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Care Norge - ForsideFlyktninghjelpenLeger Uten GrenserUNICEF NorgeForsiden


Dette er hverdagen for internflyktningene i Øst-Kongo.

- Det er veldig vanskelig å sette seg inn i situasjonen til de internt fordrevne, sier Gørill Husby Moore, informasjonssjef i Care.

Organisasjonen Care arbeider inne i Goma by og har delt ut mat og medisiner til cirka 40 prosent av internflyktningene som befinner seg der. I tillegg arbeider de med å etablere et behandlingssenter for kolera.

TETT PÅ NETT: Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen svarte på lesernes spørsmål om situasjonen i Kongo.Les svarene HER!

Husby Moore forteller at når man er på flukt har man svært liten tilgang til informasjon om hva som skjer og hvordan situasjonen utvikler seg.

- Alt som skjer blir da veldig, veldig mye mer skummelt. Stemningen er så spent i Goma at den minste strømning skaper panikk, sier Husby Moore.

Les også:- Man forhandler ikke med kriminelle

REDDE: Innbyggerne i landsbyen Kiwanja og internflyktningene i Kongo får liten informasjon om situasjonen i landet, noe som skaper økt frykt og redsel. Foto: AFP

- Fortvilelsen har en aura

- Tenk deg at alt er ukjent og du jages fra sted til sted. Du har ikke mat, ikke drikke og er fryktelig sliten. Det er regntid og du er klissvåt omtrent hele tiden. Det er situasjonen for de internt fordrevne i Kongo nå, sier Bodil L. Ravn, seksjonsleder for Afrika og Midtøsten i Røde Kors.

I Kibati-leiren utenfor Goma er det i løpet av den siste tiden kommet rundt 60.000 nye internt fordrevne. Mange har ikke engang tak over hodet og må sove under åpen himmel.

DEBATT:«Det er et folkemord på gang i Kongo...og det stopper ikke av seg selv»

- Jeg kan beskrive det med ord, men dem av oss som har arbeidet i slike områder glemmer aldri lukten. Fortvilelsen har faktisk en aura. Du kjenner det rundt deg når folk er redde og fortvilet, sier Ravn.

VGTV:Her løper de fra kuleregnet i Kongo

- Redde

Marianne Rønnevig i UNICEF Norge forteller at de internt fordrevne er redde for hva som skjer og hva som kommer. Når krigshandlingene vil komme nærmere, hvor det er trygt, om de har mat i morgen.

- De har ikke kontroll over sin egen situasjon, verken i nuet eller i overskuelig framtid, sier Rønnevig.

Hun forteller at mange barn har foreldre som har blitt angrepet og voldtatt, foreldre som har vært på flukt flere ganger tidligere. Seksualisert vold og voldtekt av kvinner blir brukt systematisk for å terrorisere sivilbefolkningen. Kvinnene som blir voldtatt blir nesten uten unntak utstøtt av sin familie.

Les også:- Ville vi lukket øynene hvis 200.000 kvinner i Europa var voldtatt?

- Mange i området er rasende på FN, som de føler har sviktet dem. Det er rundt én FN-soldat per 10.000 sivile, og det sier seg selv at de ikke har sjanse til å beskytte innbyggerne. Mange kongolesere sier at de ikke føler at de blir sett og at de bare blir overlatt til seg selv, sier Rønnevig.

Artikkelen fortsetter under bildet...

FORDRIVES: Mange av de internt fordrevne i Kongo har vært på flukt flere ganger tidligere. Foto: EPA


FNs fredsbevarende styrke (MONUC) teller 17.000 mann i Kongo. Mandag fremmet Frankrike forslag i EU om å sende 1500 mann til FN-styrken i Kongo, men forslaget ble nedstemt av blant annet Storbritannia og Tyskland.

EU fikk sterk kritikk av hjelpeorganisasjonen Oxfam, som omtaler avslaget som «en skam».

Omkring 250.000 mennesker er drevet på flukt i den østlige delen av Kongo etter at opprørsleder Laurent Nkunda trappet opp offensiven 28. august. For mange kongolesere er det nærmest blitt «vanlig» å være på flukt.

- Å være på flukt må være noe av det verste man kan oppleve. Å være på flukt fra krig er, om mulig, enda verre fordi man ikke vet når krigens kamper kommer etter deg eller når en ny voldsbølge truer, sier Rønnevig.

Sivile blir brukt som skjold av alle parter i konflikten. Det gjør at et ukjent, og stadig økende antall, mennesker er på flukt og situasjonen er uoversiktlig.

- Innbyggerne i Kongo har levd i konflikt, vold og nød så altfor, altfor lenge, sier Husby Moore i Care.

BILDESPESIAL:Se bildene fra krigen i Kongo

VENTER: En gutt sitter i et tre mens folk står i kø for å få utdelt mat av Røde Kors i Kibati-leiren utenfor Goma. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder