- Vil ikke stemme i valg som er en vits

Stanislav Afanasi og Katja Sjutak har ikke tenkt å gjøre som president Putin sier.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

FÅ STEMMER: Mange russere mener valget i Russland i realiteten allerede er avgjort, og bryr seg ikke om å stemme. Her er tre politifolk på vei mot en gigantisk plakat av Vladimir Putin og etterfølger Dmitry Medvedev. Foto: AFP

Dagen før Russland skal velge sin tredje president etter oppløsningen av Sovjetunionen, er det lite som tyder på at man feirer demokratiet i den russiske hovedstaden. Bortsett fra noen offisiøse plakater om valget er det Coca-Cola, Gillette og Shrek som råder grunnen.

På gågata Arbat går handelen som normalt og det er langt mellom dem som har tenkt å gjøre som avtroppende president Vladimir Putin ba dem om fredag. Nemlig å gå og stemme.

- Hadde det enda vært et virkelig valg, så hadde jeg brukt stemmeretten. Men dette valget er en vits. Jeg bruker ikke av tida mi på et valg som er en vits, sier Stanislav Afanasi, mens kjæresten Katja Sjutak nikker enig.

Les også:- Vil ikke ha kvinnelig president

Ikke demokratisk

De to er tindrende klare på hva de mener om søndagens valg, hvor president Putins håndplukkede mann Dmitrij Medvedev utpekes til å ta over det ovale kontoret i presidentpalasset Kreml.

- Dette er ikke et demokratisk valg, sier Katja Sjutak.

Selv om de to ikke vil stemme, blir nok valgoppslutningen på godt over 50 prosent. Dårligst oppslutning har det vært rundt de siste valgene i storbyene i Russland, og russiske myndigheter frykter at lav valgdeltakelse skal frata valget legitimitet.

Men noen er det som vil stemme, og som også velger slik Putin ber dem om.

- Jeg skal stemme på Medvedev, sier Alisia Begovaja.

- Han vil fortsette Putins politikk, og under Putin har vi fått det bedre, sier småbarnsmoren før hun haster videre.

Flere NTB møter på handlegata, vil ikke si navnet sitt, men sier at de ikke vil stemme søndag.

Julenisse og Medvedev

Dagen før valget har ikke partiene lov til å drive agitasjon. Men både Putin og hans folk ønsker en stor oppslutning rundt valget for å kunne fremstå som fullt ut demokratiske. Derfor er det planlagt ulike førvalgsfester i mange byer rundt om i landet.

I OL-byen Sotsji, som skal ha vinterlekene i 2014, har man gått enda mer utradisjonelt til verks. Der kan man både stemme på én av de fire presidentkandidatene og si ifra om man vil ha en delfin, isbjørn, snøfnuggpike eller selve julenissen som OL-maskot.

Men alle skal oppfordres til å stemme ved valget. Og mobilglade russere har de siste dagene mottatt sms fra mobilselskapene sine. Der har budskapet handlet om å bruke stemmeretten. Men de to unge russerne Stanislav Afanasi og Katja Sjutak har ikke tenkt å lytte til rådet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder