HIGH FIVE: Lille Owen Raup (3) hilser på presidentkandidaten Barack Obama, som har tatt med kona på en restaurant for å hilse på restaurantgjestene og for å sanke stemmer. Foto: AP

HIGH FIVE: Lille Owen Raup (3) hilser på presidentkandidaten Barack Obama, som har tatt med kona på en restaurant for å hilse på restaurantgjestene og for å sanke stemmer. Foto: AP

Profil: Michelle Obama: Den nye Jackie

LOUISVILLE (VG) - Hallo, dette er Michelle Obama. Skal du stemme på min mann? Så bra! Vi trenger din hjelp. Ta med venner og naboer!

Kim Riseth
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Michelle Obama sitter med en finger i øret og den andre hånden klamret rundt en mobiltelefon. Fra ringfingeren gnistrer en diamant på en dobbeltspunnet gullring. Hun forsøker å sikre de siste stemmene før valgdagen i Kentucky denne uken.

Det støyende lokalet i Jay's café i utkanten av Louisville er omgjort til telefonbank for Obama-kampanjen, som en del av grasrotbevegelsen som har gjort at Barack Obama nå har sikret seg nominasjonen for demokratene.

- Har du allerede stemt på mannen min? Flott! Tusen takk!
Seks telefoner senere har Michelle Obama lagt igjen fire beskjeder på telefonsvarere, og sikret to nye stemmer til ektemannen.

RÅDGIVER: Michelle er blitt en av Baracks nærmeste rådgivere, og er ofte involvert i strategimøter. Men de gangene hun opptrer sammen med ektemannen, er hun rask til å overlate scenen til ham og selv tre inn i skyggen. Foto: REUTERS

Med sine 180 centimeter, sin atletiske figur og sine skreddersydde drakter er Michelle Obama blitt kåret til en av de 10 best kledde kvinnene i verden, og en av de 25 mest inspirerende.

Se en kort Youtube-biografi om Michelle Obama(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Begeistrede tilhørere bruker å spørre hvorfor hun ikke selv stiller opp som presidentkandidat. Hennes evne til å overbevise velgere har gitt henne tilnavnet «landeren» blant valgkampmedarbeiderne. Men de innrømmer samtidig at hennes direkte og frittalende stil har gitt dem mer enn ett hjerteklapp:

- For første gang i mitt voksne liv er jeg stolt over landet mitt.

Ordene fra Michelle Obama foran forsamlingen i Milwaukee i februar i år er blitt annonsemateriale for republikanerne, og førte til at Barack Obama denne uken gikk ut og ba angriperne ligge unna kona hans.

- Hvis de tror at de skal gjøre Michelle til et tema i valgkampen, bør de være forsiktige, fordi jeg synes dette er uakseptabelt. Å vri på eller spille biter av hennes uttalelser som gjør at hun fremstår i et dårlig lys, er nedrig, sier Barack Obama om valgvideoen republikanerne i Tennessee har laget.

Debatt:Diskutér presidentvalget i USA!

Fra før av har Michelle Obama tonet ned sine karakteristiske vitser om ektemannens dårlige ånde, snorking og manglende evne til å plukke opp sokkene sine.

Månedsvis med valgkamp, som oftest på egen hånd, har likevel gjort Michelle Obama til et av de sterkeste og mest effektive våpnene for Obama-kampanjen. Stilen hennes, kombinert med sarkasme og humor, har gjort at hun kan gå lenger i sine angrep uten at Barack selv blir direkte ansvarlig. Hun har flere ganger tydelig vist mindre begeistring for Hillary og Bill Clinton enn det Barack selv har gjort.

Mens Barack sier at Hillary ville vært på alles liste over mulige visepresidentkandidater, har Michelle sagt at hun vil måtte tenke igjennom om hun vil ha henne på samme valgseddel som ektemannen. Dermed mener flere valgkommentatorer i USA at hun også har stilt seg laglig til for motangrep.

- Jeg prøver å være meg selv så mye jeg kan. Mine bemerkninger kommer fra mine egne erfaringer, observasjoner og frustrasjoner, har Michelle Obama sagt.

Artikkelen fortsetter under bildet

KONESTØTTE: Michelle Obama driver aktiv valgkamp for ektemannen Barack, og er ofte mer spissformulert og direkte enn ham selv. Her diskuterer hun med kvinnelige velgere i South Carolina. Foto: THOMAS NILSSON

Hennes valgtale er et 40 minutters selvskrevet innlegg om alt fra hennes egen oppvekst på sørsiden av Chicago til militær strategi, alltid fremført uten manus, og ofte med taleevner helt på høyde med ektemannens.

- Det jeg har lært meg, er at mine vitser ikke alltid lar seg oversette på trykk. Når jeg snakker i en gruppe, forstår folk humoren og sarkasmen og hva jeg prøver å si, har Michelle Obama forklart.

Les også:Motvillige førstedamekandidater

Michelle begynte som sin manns sjef. Hun var hans mentor da han kom for å jobbe i advokatfirmaet Sidley Austin i Chicago i 1989. De to var de eneste svarte advokatene i firmaet. I starten avviste hun ham, og ville ikke gå ut med ham fordi de var kolleger.

- Jeg slet henne ut til slutt, har Barack Obama forklart i sin selvbiografi.

Tre år senere giftet de seg, viet av den nå omstridte pastoren Jeremiah Wright. Han har også døpt parets to barn, Malia (9) og Sasha (6).

I oppveksten i arbeiderstrøket i Chicago var Michelle LaVaughn Robinson mer utsatt for rasisme enn det Barack Obama var på liberale og etnisk sammensatte Hawaii. Bestefaren ble presset ut av bedre betalte jobber fordi svarte ikke fikk fagorganisere seg. Rådgiverne på skolen forsøkte å få henne fra tanken om å gå på Princeton og Harvard, der hun senere gikk ut med toppkarakterer.

Artikkelen fortsetter under bildet

NYGIFT: Året er 1992, og Barack og Michelle gifter seg. Bryllupet ble holdt i Chicago. Her poserer de nygifte sammen med Michelles mor, Marian Robinson (til venstre) og Baracks mor Ann Dunham (nummer to fra høyre). Foto: POLARIS

- Foreldrene mine gjentok gang på gang at jeg ikke skulle se på hva jeg ikke kunne gjøre eller på hva som kunne gå galt, sier Michelle Obama i sine valgtaler.

- Det var ikke meningen at jeg skulle ha min egen karriere. Og det var slett ikke meningen at jeg skulle stå her som kanskje den neste førstedamen i USA, har Michelle Obama sagt om tvilerne.

Les også:- Michelle tok publikum med storm

- Jeg innså gradvis at den tvilen på oss selv som ligger inni oss, bare er i hodene våre. Sannheten er at vi er bedre forberedt enn vi selv er klar over. Mitt eget liv er bevis på det, sier Michelle Obama.

Harvard-utdannede Michelle Obama sier hun ble inspirert av Barack til å søke seg vekk fra advokatfirmaet og til offentlig tjeneste. Året etter at de giftet seg, ble hun direktør for en organisasjon som oppfordrer og hjelper ungdom til å jobbe med sosiale saker. Men hun har hele tiden innrømmet at hun er skeptisk til politikk, og hadde store kvaler da ektemannen vurderte å stille som presidentkandidat.

Blogg:Veien til Det Hvite Hus - Konekampen

Hun forlangte en detaljert plan over hvordan kampanjen skulle klare å samle inn nok penger til å konkurrere med Hillary Clinton. Først etter at planen ble lagt frem i strategimøter sent i 2006, ga hun sin godkjenning. Forutsetningen har hele tiden vært at det blir med dette ene forsøket.

- Jeg vil ikke gå igjennom dette en gang til, har Michelle Obama slått fast.

Likevel er hun blitt en av ektemannens nærmeste rådgivere, og er ofte involvert i strategimøter og planlegging. Hun driver kampanje på egen hånd, og de få gangene hun opptrer sammen med Barack, er hun rask til å overlate scenen til ham. En familiepiknik i Fort Wayne i Indiana er en av de få gangene barna Sasha og Malia også har vist seg sammen med foreldrene på et valgmøte. Andre ganger har velgerne måttet finne seg i å vente på Michelle Obama mens hun har snakket med døtrene på telefon. Hun har valgt ikke å leie inn en fast dagmamma, men stoler på hjelp fra sin 70 år gamle mor Marian Robinson til å passe på barna når hun eller mannen ikke selv er hjemme.

- Takk Gud for bestemor, har Michelle Obama flere ganger sagt i valgkampen.

MED DØTRENE: Michelle og Barack har døtrene Malia og Sasha sammen. De har valgt å ikke skaffe seg egen barnevakt, men stoler heller på Michelles mor til å passe barna når de ikke er hjemme. Her er hele familien på vei ut av et fly i Indianapolis i begynnelsen av mai. Foto: AP

- Jeg hadde ikke kunnet puste om jeg trodde valgkampen gjorde at barna ble forsømt. Jeg bruker mye tid på å bekymre meg over hvordan jeg holder livene deres på rett spor oppi alt dette. Både Barack og jeg gjør det. Hvordan bevarer vi våre tradisjoner? Dette er daglige bekymringer, sier Michelle Obama.

I mellomtiden fortsetter Michelle Obama å trollbinde velgere på sine ofte spontane og uannonserte valgmøter. På det provisoriske Obama-kontoret på Jay's café i Louisville visste de færreste at hun skulle komme innom.

- Det var en overraskelse. Men hun er fantastisk. Hun fremhever styrken i Barack. Og hun har hjerne, hun er ikke bare armpynt. Hun kunne absolutt stille som kandidat selv etter at Baracks periode er over, sier Nora Rowley (46) fra Chicago.

- Hun er så vakker. De to sammen minner meg om Kennedy-paret, sier Ronda Mathews (57).

Spesialside:Alt om presidentvalget i USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder