OMKOM: Den amerikanske studenten Otto Warmbier var i nordkoreansk fangenskap i 17 måneder. På bilde sitter han i en nordkoreansk rettssal. Foto: Handout AFP

Otto Warmbier er død

Den amerikanske studenten som nylig ble sendt hjem etter å ha vært i nordkoreansk fangenskap er død.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

22 åringen lå i koma da han ble sendt hjem til USA forrige uke. Han hadde da vært 17 måneder i nordkoreansk fangenskap og skulle opprinnelig sone en dom på 15 år i en arbeidsleir for å ha stjålet en propagandaplakat mens han var på turistbesøk i landet.

Mandag offentliggjorde sykehuset i delstaten Ohio en uttalelse fra Warmbiers familie som opplyser at han er død.

– Den forferdelige, torturlignende mishandlingen vår sønn ble utsatt for av nordkoreanerne, betyr at dette ikke kunne ende på noe annet vis enn det vi opplevde i dag, skriver familien i en uttalelse.

Wambier hadde alvorlige og omfattende hjerneskader da han ble sendt hjem til USA, ifølge leger på sykehuset i Ohio der han ble innlagt.

Ble pågrepet i januar 2016: Nord-Korea har arrestert amerikansk student

USAs president Donald Trump sender sent mandag kveld sine kondolanser sammen med førstedame Melania.

– Det er ikke noe mer tragisk for foreldre enn å miste sitt barn på livets topp. Våre tanker og bønner er med Ottos familie og venner, som alle elsket ham.

– Ottos skjebne styrker min administrasjons intensjon om å hindre at en slik tragedie rammer andre uskyldige ofre for et regime som ikke respekterer rettsstyre og grunnleggende menneskelig anstendighet.

FORDØMMER: Donald Trump og førstedame Melania utenfor Det hvite hus i helgen. Foto: AFP

– USA fordømmer nok en gang brutaliteten til det nordkoreanske regimet i det vi sørger over dets siste offer, sier Trump.

Legene opplyste forrige uke at han ikke reagerte på stimuli. Han kunne åpne øynene og blunke, men han viste ingen tegn til å forstå når han ble tilsnakket eller bedt om å gjøre noe.

Nordkoreanerne har hevdet at Warmbier havnet i koma som følge av en sovepille han tok etter rettsaken i mars 2016.

VG har besøkt verdens mest lukkede land. Les spesialen: Syv dager i Nord-Korea

Faren til studenten, Fred Warmbier, har uttalt at han ikke har noen tro på den nordkoreanske forklaringen om at sønnen falt i koma som følge av botulisme, som er en alvorlig bakteriell forgiftning som påvirker nervesystemet, og en sovepille.

– Det finnes ingen unnskyldning for hvordan Nord-Korea har behandlet sønnen vår, sa faren etter sønnens løslatelse.

Fred og konen Cindy Warmbier hadde da ikke hørt fra sønnen siden rettssaken ble holdt i hovedstaden Pyongyang i mars i fjor.

DØMT: 22 år gamle Otto Warmbier fra USA var dømt til 15 års fengsel i nordkorea. Her ble han ekskortert til høyesterett i hovedstaden Pyongyang. Foto:

Legene ved sykehuset har tidligere uttalt at de ikke har noen informasjon om behandlingen han undergikk i Nord-Korea, og har heller ikke gjort funn som tilsier at Warmbier skal ha havnet i koma som følge av piller.

– Vi har ingen beviselig kunnskap for hva som er årsaken til hans nevrologiske skader. Denne typen hjerneskader er normalt sett i sammenheng med hjertestans, hvor blodtilførselen til hjernen ikke er tilstrekkelig og fører til at hjernevevet dør, uttalte nevorlogen Daniel Kanter.

Bakgrunn: Warmbiers foreldre ber Trump om hjelp

Warmbier var student ved Universitetet i Virginia, og ble pågrepet på flyplassen på vei tilbake til USA etter å ha vært på tur i det lukkede landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder