Stefan Löfven om IT-skandalen: – Skulle fått informasjon tidligere

Sveriges statsminister Stefan Löfven har visst om IT-skandalen siden januar. Nå varsler han full gjennomgang.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Under mandagens pressekonferanse i forbindelse med den store IT-skandalen som nå rulles opp i Sverige, forteller statsminister Stefan Löfven at han har vært klar over lekkasjene siden januar.

Da hadde innenriksminister Anders Ygeman vist om saken i et år, og forsvarsminister Peter Hultqvist nesten like lenge, uten å ha sagt noe til statsministeren.

Nå varsler Löfven at saken skal granskes.

Se hele pressekonferansen lengre ned i saken.

– Havari

Selve saken startet allerede i våren 2015, da Transportstyrelsen, som er underlagt næringslivsdepartementet, overførte IT-driften til IBM. For at overføringen skulle skje raskt, ble det gjort flere unntak fra datasikkerhetsregler.

Lövfen forteller at han ble informert om hendelsen av sin statssekretær i forbindelse med at generaldirektør i TS, Maria Ågren gikk av som leder januar i år.

Den svenske regjeringen ønsket da ikke å kommentere hvorfor, men i en pressemelding søndag bryter statsministeren stillheten. Da omtalte han skandalen som et «havari».

– Det som har skjedd i Transportstyrelsen er at det har vært et havari. Det sa jeg i går og det står jeg for, og det har skjedd i strid med loven og utsatt Sverige og svenske borgere for en risiko, sier Löfven under pressekonferansen mandag.

– Jeg har tillit til alle statsråder inntil videre. Jeg skulle ønske jeg fikk informasjonen tidligere, sier statsministeren.

Det var svenske Dagens Nyheter, som først avslørte at sensitiv informasjon kan ha kommet på avveie.

Vurderer mistillitsforslag

Ledere i den borgerlige opposisjonen, samt Vänsterpartiet ser så alvorlig på den store IT-skandalen og vurderer å stille mistillitsforslag mot regjeringen.

De krever blant annet en forklaring på hva slags sensitive opplysninger som kan ha kommet på avveie i forbindelse med at IT-driften i Transportstyrelsen ble overført til IBM, såkalt outsourcing.

Löfven sier i en pressekonferanse mandag at overdragelsen av IT-driften skal granskes.

– Fremfor alt skal mennesker kunne føle seg trygge med at deres personopplysninger og annet sensitiv informasjon håndteres riktig og at eventuelle problemer ikke feies under teppet.

LEDER: Dataskandalen som ryster Sverige

Löfven forteller at han har vært i dialg med de andre partilederne, og at de skal holde møte tirsdag.

– Regjeringen er har vært aktiv hele tiden, så det er akkurat slik det skal være, at myndighetene gjør jobben sin. Jeg har spurte de andre myndighetssjefene om regjeringen hadde behov for å gjøre mer, og svaret var «nei», sier han.

Han sier at han ikke ønsker å spekulere i om hva opposisjonen vil gjøre med et eventuelt mistillitsforslag.

– Ikke innvirkning på Forsvarets operative evner

Etter at sensitiv informasjon, som blant annet gjør det mulig å spore opp personer med hemmelig adresse og beskyttet identitet, kan ha kommet på avveie fra det svenske transporttilsynet, Transportstyrelsen (TS).

Generaldirektør i Transportstyrelsen, Jonas Bjelfvenstam, forteller at alle servere nå er i Sverige, og håndteres av personell i landet.

– Det er min bestemte oppfatning at regler skal følges. En offentlig etat skal være preget av åpenhet. Men det kommer til å ta tid til å bygge ny tillitt, sier han.

Han forteller at TS ikke har tilgang på militært kjøretøysregister.

– Dette er en alvorlig hendelse, men det har ikke hatt noen innvirkning på Forsvarets operative evner, sier øverstkommanderende i Forsvaret, Micael Bydén.

Se hele pressekonferansen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder