FOR FRED: Hvitkledde i tusentall tok til gatene i Barcelona lørdag, for å oppfordre partene i konflikten om katalansk uavhengighet, til dialog. FOTO: AFP

Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia

BARCELONA (VG) Over hele Spania kom hvitkledde sammen i en bønn om å stoppe den eskalerende konflikten om katalansk uavhengighet.

  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Da tusenvis av mennesker igjen tok til gatene i Madrid og Barcelona på lørdag, var det denne gangen med bønnen «Skal vi snakke sammen?» skrevet på parolene.

Hvitkledde og fredelige ba demonstrantene katalanske myndigheter og sentralmakten i Madrid om å starte en dialog før de setter hele Spanias fremtid på spill.

Den siste uken har vært preget av steile fronter i konflikten om hvorvidt den spanske regionen Catalonia skal bryte ut og bli en egen stat. Folkeavstemningen sist søndag, hvis intensjon var å en gang for alle gi svar på om katalanerne skal løsrive seg, ble bare starten på en tid med mer kaos, vold og stridigheter.

FOR SPANSK STYRE: Katalanske Yasmin Luque og Lídia Cortes mener Catalonia er best som en del av Spania. Nå ser de med skrekk på konflikten som utspiller seg i hjembyen. FOTO: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Katalanere flest stemte ikke

Regionhovedstaden Barcelona er blant byene hvor befolkningen er delt på midten i sitt syn på løsrivelse. Her kan man virkelig føle det høye konfliktnivået. I den fornemme bydelen Pedralbes nyter to unge kvinner helgefri og noe iskaldt i glasset. De sukker av hvordan tilstanden i regionen har utviklet seg denne uken.

– Jeg skjønner ikke hvorfor statsminister Rajoy ikke bare åpnet for en lovlig avstemning. Kanskje vi kunne vært spart dette kaoset, sier Yasmin Luque (28) til VG.

Selv om 90 prosent av dem som deltok i forrige søndags folkeavstemning sa at de ønsker uavhengighet for regionen, var tallet på katalanere som lot være å stemme, høyere enn antallet som gikk til urnene. Valgdeltagelsen var på kun 43 prosent.

Yasmin og venninnen Lídia Cortes tilhører de 58 prosentene som ikke stemte.

– Grunnen til at jeg lot være? Avstemningen var ikke lovlig, den var risikabel og preget av vold, pluss at den var arrangert av politikere som jeg ikke er enig med. Men dersom spanske myndigheter åpner for en lovlig avstemning, og det håper jeg de gjør, så stemmer jeg så klart, sier den katalanske 28-åringen til VG.

KONFLIKT: De harde sammenstøtene mellom katalanere og spansk politi har ført til en ytterligere til spissing av konflikten i regionen. FOTO: AP

Demonstrasjonene fortsetter

De siste politiske utviklingen i den betente konflikten er at presidenten av det katalanske parlamentet, Carles Puigdemont, skal tale til sitt parlament klokken 18 tirsdag kveld. Det er knyttet stor spenning til om dette møtet kan munne ut i en løsrivelseserklæring.

Før den tid blir det flere demonstrasjoner i Barcelona. Søndag samles motstanderne av uavhengighet. De katalanske venninnene Yasmin og Lídia skal delta. Kvinnene mener at bildet som tegnes av katalanske separatister om at hele Catalonia ønsker å forlate Spania, er langt fra sannheten.

– Jeg tror ikke de som stemte for en løsrivelse er klare for konsekvensene. Vi har en veldig usikker og utfordrende skjebne foran oss, dersom vi skal klare oss alene. Spania er inget dårlig land å være en del av, sier Yasmin Luque.

SIDE OM SIDE: Katalanske Yasmin Luques (28) sammen med sin far. De holder det katalanske og spanske flagget side om side, og vil demonstrere sammen for et forent Spania på søndag. FOTO: Privat

Spanias høyreekstremister har varslet at de vil delta i søndagens demonstrasjon. Yasmin, som skal gå i toget sammen med familien sin, synes det er en skam at de høyreradikale «kupper» demonstrasjonen.

– Det er nasjonalister som bruker denne anledningen til å samles i gatene og spre sitt budskap. Jeg skulle ønske de ikke blandet seg, men at det kunne være en demonstrasjon for oss mange katalanere som er fredelige, åpensinnede mennesker, og som samtidig ønsker å forbli en del av Spania.

Flere artikler

  1. 350.000 demonstrerte mot katalansk selvstyre i Barcelona

  2. Catalonias president utsetter uavhengighetserklæringen

  3. Catalonia: Har erklært løsrivelse fra Spania

  4. Det spanske senatet: Tar over styringen i Catalonia

  5. Full forvirring etter katalansk folkeavstemning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder