UTE OG HANDLER: Khayry Ibrahim Taiz (40) er ute og handler til den muslimske høytidsfeiringen Eid når VG nett møter ham med sønnen på gaten i Tripoli. Foto: Lars Akerhaug

Libyer om Gaddafi-familiens flukt: De må dømmes her

TRIPOLI (VG Nett) Mandag kveld kom nyheten om at Muammar Gaddafis kone, to av hans sønner og en av hans døtre har rømt til Algerie. Slik er reaksjonene på gaten i Libya.

 • Lars Akerhaug

Artikkelen er over ni år gammel

Vanlige libyere reagerer ulikt på nyheten om at deler av Muammar al-Gaddafis familie har flyktet til Algerie. Det er kona Safia, datteren Aysaa og to av hans sønner, Mohammed og Hannibal, som skal ha tatt seg over grensen til nabolandet.

- Det er helt galt, de må dømmes her. Algerie må levere dem tilbake, sier Khayry Ibrahim Taiz (40) til VG Nett.

Han begrunner det blant annet med de siste dagers avsløringer om hvordan Gaddafis familie har levd i sus og dus, mens vanlige libyere har lidd.

- De har stjålet store pengesummer fra oss. De som har begått forbrytelser fra tiden før revolusjonen startet i februar må stilles for retten her i landet,

- Hvordan bør de straffes?

- Jeg stoler på rettssystemet vårt. Det er rettferdig, sier Ibrahim Taiz.

Men ikke alle støtter samme konklusjon.

- Jeg liker ikke dem eller Muammar al-Gaddafi. Men Algerie må stå fritt til å ta i mot dem, så lenge de ikke er etterlyst internasjonalt, sier Hisham al-Sharif al-Misrati (35) til VG Nett.

- De har ikke gjort noe galt. Det har derimot Saif al-Islam, Khamis og Muammar al-Gaddafi selv.

Følg saken: Siste nytt fra Libya her!

Ikke problem

UPROBLEMATISK: Abdel Shafi Hassan synes det er uproblematisk at Algerie har tatt imot Gaddafis familiemedlemmer. Foto: Lars Akerhaug

En tidligere politimann som nekter å oppgi navnet eller la seg avfotografere stemmer i:

- Det trenger ikke bli noe problem, sier han.

Det libyske overgansrådets leder Mustafa Abdel Jalil Jalil sier ifølge NTB at han tror Gaddafis kone og tre av barna, som mandag kom seg over grensa til nabolandet Algerie, kommer til å reise til et nytt land innen kort tid.

Opprørerne har bedt algeriske myndigheter om å sende Gaddafis familie tilbake til Libya. Gaddafis datter Aisha, som flyktet sammen med to av sine brødre og sin mor, fødte tirsdag en datter i Algerie, dagen etter at hun kom til landet.

Tross mange og intense spekulasjoner er det fortsatt ikke kjent hvor Gaddafi selv oppholder seg etter at han 42 år etter sin maktovertakelse ble jaget fra Tripoli.

VGs reporter i Libya: - Vi har sett lik ligge strødd

Luksusliv og voldsbruk

Den libyske lederen Muammar Gaddafis barn fikk ry for luksusliv, voldsbruk og en oppførsel som ga dem nesten like mye negativ omtale som faren. Men de støttet faren da opprøret

PÅ FLUKT: Aysha Gaddafi reiste verden rundt i sus og dus. Nå er hun på flukt fra folkets vrede. Foto: AP

begynte.

En av sønnene, Saif al Arab, ble drept i det seks måneder lange opprøret. Ubekreftede meldinger går ut på at også en annen sønn, Khamis, ble drept mandag. Men to tidligere meldinger om at han var drept, viste seg å være feil.

Den første bekreftede meldingen om overlevende familiemedlemmer kom mandag fra Algerie, som opplyste at kona Safia, datteren Aisha og sønnene Hannibal og Mohammed var ankommet dit.

To andre sønner, Saif al-Islam og Saadi, skal være forsvunnet, men rykter går ut på at de oppholder seg sammen med faren, på flukt fra opprørerne.

Sjalusi og grådighet

I årevis har sjalusi og grådighet forgiftet forholdene innad i familien. Men da opprøret utfordret diktaturet, sluttet de sju barna rekkene rundt faren og avbrøt liv som i stor grad var blitt levd i sus og dus i utlandet.

En lekket amerikansk diplomatrapport fra 2009 bemerket at intern strid ikke var noe nytt i familien. En serie høytstående tjenestemenn mistet jobbene sine eller ble tvunget i eksil på grunn av motsetninger med Gaddafi-familien.

Den mest framstående av dem var Saif al-Islam. Med sin fiendtlige retorikk overfor opprørerne og Vesten gjorde 39-åringen raskt slutt på enkelte eksperters analyser om at han var den store reformisten i familien, mannen som kunne sikre en overgang til demokrati.

ETTERSØKT: Datteren Aysha og sønnen Hannibal er blant familiemedlemmene til Muammar al-Gaddafi som er ettersøkt av Interpol. Foto: INTERPOL


Som faren er han nå etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten. Den engelsktalende Saif al-Islam studerte i sin tid ved det høyt ansette London School of Economics.

Drept i NATO-angrep

Den ti år yngre broren Saif al-Arab ble drept i et NATO-angrep mot et av Gaddafis kommandosentre i Tripoli under opprøret.

Han hadde vært såret før. Fire år gammel ble han såret i et flyangrep på farens tilholdssted som USAs president Ronald Reagan ga ordre om i 1986.

Han studerte i Tyskland og kom i medienes søkelys etter bråk på en nattklubb i München.

Ifølge en artikkel i Der Spiegel i 2007 sloss han med en utkaster som prøvde å få ut en venninne av Saif etter at hun hadde begynt å kle av seg på dansegulvet.

Ifølge amerikanske diplomatmeldinger om Gaddafi-familiens rivalisering, tilbrakte barna mye tid på fest.

Massedrap

Dersom Gaddafi-sønnen Khamis skulle vise seg å være i live, vil ICC vurdere å ettersøke også ham for krigsforbrytelser. Han var kommandant for Gaddafis 32. brigade som spilte en hovedrolle i forsøket på å knuse opprøret.

Brigaden anklages for å ha drept flere titalls fanger i Tripoli.

Gaddafis adoptivdatter Hana ble ifølge Gaddafi selv drept i flyangrepet Reagan beordret i 1986. Men avisa The Irish Times mener å ha funnet dokumenter som viser at hun er i live og har studert engelsk og medisin.

Hannibal, sjef for et statlig shippingselskap, var innblandet i en rekke episoder i utlandet. Mest kjent er mishandlingen av to stuepiker på et hotell i Sveits i 2008 som førte til at Hannibal og kona ble arrestert.

Som hevn arresterte Gaddafi to sveitsiske forretningsfolk i Libya, og saken utløste en langvarig diplomatisk strid mellom Libya og Sveits.

Fotball

Sønnen Saadi er først og fremst kjent som fotballspiller. Etter en kort og ikke spesielt oppsiktsvekkende karriere i Italia, ble han utnevnt til kaptein på Libyas landslag, der treneren i sin tid fikk sparken for ikke å ha tatt ham ut til laget.

Han hadde også en karriere som playboy bak seg i Bulgaria, ifølge en nattklubbdanserinne som fortalte historien til den britiske avisa Mail on Sunday.

Saadi likte også å farte rundt med privat jetfly, bo på fem stjerners hoteller og reise med kofferter fulle av penger.

Den eldste sønnen Mohammed var sjef for Libyas OL-komité og televerk, mens Muatassim var sikkerhetsrådgiver. Datteren Aisha utdannet seg som jurist og deltok i forsvarerteamet til Saddam Hussein.

DUKKET OPP: Saif al-Islam, en av Muammar Gaddafis mange sønner, ble sist sett da han dukket opp i Tripoli for en uke siden for å motbevise påstander om at han var arrestert av opprørerne. Foto: REUTERS

Les også

 1. Sky News: Livvakt hevder Gaddafi rømte sørover

  (VG Nett) En mann som skal være livvakt for en av Muammar Gaddafis sønner, sier han så diktatoren reise sørover mot byen…
 2. FN bekymret for rapporter om massedrap i Libya

  FNs menneskerettssjef er bekymret for rapporter om massehenrettelser i Libya, angivelig utført av styrker lojale til…
 3. Gaddafi ble bestefar igjen

  (VG Nett) Mens opprøreret fortsetter i Libya, fikk Muammar Gaddafi et nytt barnebarn.
 4. Her hviler han i Gaddafis luksus-flyseng

  TRIPOLI/OSLO (VG Nett) Opprørerne er klare for å ta Muammar Gaddafis fødeby.
 5. Iran inviterer Libyas opprørsleder

  Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi vil gjerne styrke kontakten med de libyske opprørerne, selv om landet fortsatt…
 6. Tripoli feirer id al-fitr uten Gaddafi

  Mens deler av Gaddafis nærmeste familie har flyktet til Algerie, feirer tusener av libyere den muslimske høytiden id for…

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Gaddafis familie har flyktet til Algerie

 2. Sky News: Livvakt hevder Gaddafi rømte sørover

 3. Her hviler han i Gaddafis luksus-flyseng

 4. Overgangsrådet: - Gaddafis sønn på rømmen

 5. Gaddafis sønn: - Situasjonen i Libya er strålende

Fra andre aviser

 1. Kamper ved Gaddafis hovedkvarter

  Bergens Tidende
 2. Gaddafis familie flyktet til Algerie

  Bergens Tidende
 3. - Gaddafi-styrke overgir seg

  Bergens Tidende
 4. Nå faller Tripoli

  Bergens Tidende
 5. - Gaddafi var i live da han ble tatt

  Bergens Tidende
 6. Oppgjørets time nærmer seg i Libya

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no