VINSKÅL: Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson møtte Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il i 2001. Foto: Reuters

Persson om Kim: - En liten gubbe

Sveriges daværende statsminister Göran Persson møtte Kim Jong-il i Pyongyang 2001. - En anonym figur som viste interesse og stilte mange spørsmål, sier Persson.

 • Ole N. Olsen
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Persson ledet en EU-delegasjon som besøkte den nordkoreanske lederen i Pyongyang. Persson var den første vestlige regjeringssjefen som Kim møtte.

I en dokumentar laget av Sveriges Television i 2007 fortalte Persson om møtet:

- Inn kommer en liten gubbe på ganske høye hæler i en slags sportslig fritidsdress, veldig beskjeden og lite dominerende. Han virket veldig hverdagslig, sa Persson.

BAKGRUNN: Kim Jong-il er død

EU-delegasjonen fikk et fem timer langt møte med Kim, der de diskuterte alt fra rakettforsvar til hungersnøden i landet.

- Han svarte og stilte spørsmål og virket interessert. Jeg presset ham ganske hardt på enkelte spørsmål, og han svarte uten å bli sint. Han forsøkte å argumentere og komme med argumenter. Alt snakket om at han skulle være en person som ikke er ved sine fulle fem, en neddopet pornofiksert type som ikke er i stand til å resonnere om politisk utvikling, det stemmer ikke, sa Persson videre.

HÅNDHILSER: Daværende Sveriges statsminister Gøran Persson møter Kim Jong-il i Pyongyang torsdag 3. mai 2001. Foto: Reuters

- Om det nå var Kim Jong-il vi møtte, så klart. Det vet man jo ikke, sa Persson.

Kommentar: Verdens verste regime

Døde mandag

Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-il (69) døde mandag. Dødsårsaken skal være et kraftig hjerteinfarkt som inntraff under en togreise utenfor hovedstaden lørdag, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

En melding lest opp på nordkoreansk fjernsyn natt til mandag norsk tid melder at han døde klokken 8.30 lørdag morgen fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet».

Les også: Pekes ut som Kim Jong-ils etterfølger

FREDSSAMTALER: De to topplederne møttes for å diskutere Nord-Koreas hemmelige rakettprogram. Gøran Persson skal ha jobbet for å få til fred i regionen. Foto: Reuters

Sønnen blir etterfølger

Det statlige nyhetsbyrået KCNA i Nord- Korea har mandag morgen utpekt Kim Jong-Ils sønn, Kim Jong-un, som «den store etterfølgeren».

Kim Jong-un er statslederens tredje sønn, og skal være i slutten av 20-årene. Det er knyttet usikkerhet til både Kim Jong-il og Kim Jong-uns alder.

I september 2008 fikk han graden firestjerners general, og ble gitt en sentral stilling i farens parti, skriver AFP. Først da brukte statlig media bilder av ham som voksen.

Les også: - Nord-Korea sitter med fingeren på avtrekkeren

I SAMTALER: Kim Jong-il snakker med den daværende svenske statsministeren Gøran Persson (med ryggen til) i 2001. Foto: AP


I alarmberedskap

Nå er Nord-Korea livredde og paranoide, klare til å slå tilbake hvis USA eller Sør-Korea går løs på dem, ifølge Asia-ekspert.

- Det militære vil komme i alarmberedskap og vil sitte med fingeren på avtrekkeren og vente på hva som skjer. Men sannsynligvis skjer det ingen ting, sier Geir Helgesen, seniorforsker og direktør for avdeling for asiastudier ved Københavns universitet, til VG Nett.

- Kina har blitt en så vesentlig maktfaktor, både økonomisk, politisk og militært, at de simpelthen vil be Nord-Korea om å slappe av. De vil signalisere til USA og Sør-Korea at de ikke skal bruke situasjonen til å fremprovosere eller fremskynde et regimeskifte. Kina kan ikke tolerere spenninger som inkluderer kinesiske tropper. I tillegg er de bekymret for USAs stadig sterkere tilstedeværelse i regionen, og de vil gjerne at de ter en viss avstand mellom de amerikanske troppene og de kinesiske grensene. Nord-Korea inngår som en buffer, og den er de interessert i å fastholde, sier Helgesen.

KILDE: VG NETT/NTB

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Kim og Moon møtes for å diskutere atomnedrustning

 2. Møtene mellom Sør-Korea og Nord-Korea: – Det betyr kolossalt mye

 3. Kina strekker ut hånden til Kim Jong-un

 4. Nord-Korea har stilt klokka til samme tid som Sør-Korea

 5. - Nord-Korea sitter med fingeren på avtrekkeren

Fra andre aviser

 1. Kim Jong-un tok imot delegasjon fra Sør-Korea

  Bergens Tidende
 2. Bloomberg: Kim Jong-un har reist til Kina

  Bergens Tidende
 3. Kim Jong-il lagt i glasskiste

  Bergens Tidende
 4. Sør-Korea bekrefter samtaler om mulig toppmøte

  Aftenposten
 5. Kim Jong-un i Kina: Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya

  Aftenposten
 6. Nord- og Sør-Korea enige om flere møter framover

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder