UENIGHET: President Mahmoud Abbas søker FNs anerkjennelse for palestinernes statsbyggingsprosjekt. Det er Israel svært kritisk til. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB scanpix

Israel ber Norge droppe FN-støtte til Abbas

Det er et paradoks hvis Norge, landet bak Oslo-avtalen, støtter palestinernes forsøk på å skaffe seg oppgradert status i FN, mener Israels Oslo-ambassadør.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Palestinernes president Mahmoud Abbas ber torsdag FNs hovedforsamling om å gi Palestina status som stat uten medlemskap og stemmerett i FN.

Norge og rundt 150 andre land kommer trolig til å støtte fremstøtet, noe som får Israels Oslo-ambassadør Naim Araidi til å komme med en klar advarsel:

- Resultatet vil bli katastrofalt. Hvis palestinerne og nordmennene ikke lenger føler seg forpliktet til Oslo-avtalen, betyr det Oslo-avtalens død, sier han i et intervju med NTB.

Bakgrunn: Abbas vil på ny be FN anerkjenne Palestina

- Barnslig spill

Oslo-avtalen fra 1993 førte til at den palestinske selvstyremyndigheten ble opprettet. Avtalen skulle være utgangspunktet for en fremforhandlet løsning med en israelsk og en palestinsk stat som skulle eksistere side ved side og i fred med hverandre. Slik har det ikke blitt.

- Oslo-avtalens død vil frita Israel for mange av landets forpliktelser, sier Araidi.

BER NORGE STOPPE: Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, ber norske myndigheter overtale president Mahmoud Abbas til å avstå fra forsøket på å oppgradere palestinernes status i FN. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix


Men Abbas varsler at Israel vil måtte betale en høy pris dersom de innfører straffetiltak - ved at selvstyremyndigheten oppgir sitt arbeid og lar Israel overta ansvaret for å drive Vestbredden.

Araidi er skuffet over den norske politikken, men tror heller ikke Norge er særlig fornøyd med Abbas' fremstøt.

- Dere støttet Oslo-avtalen - vær så snill å ta kontakt med Abbas og overtal ham til å ikke komme med denne anmodningen til Hovedforsamlingen, sier han og ber Abbas slutte med sitt «barnslige spill».

Diplomatisk hardkjør for og imot palestinsk FN-søknad.

- Provokasjon

Knappe 20 år etter Oslo-avtalen står fredsprosessen stille og tostatsløsningen synes langt unna. Det har fått palestinerne til å starte statsbygging på Vestbredden uten noen fredsavtale med Israel. Denne statsbyggingen søker palestinerne nå FNs anerkjennelse av, noe Israel er sterkt kritisk til.

Araidi beskriver hele FN-prosessen til Abbas og hans Fatah-bevegelse som «en provokasjon mot Israel».

- Palestinerne vil ikke dra noen fordeler av dette. Det eneste de vil oppnå, er å kunne trekke israelske ledere for retten i Haag, sier han.

Palestina har i dag observatørstatus i FN. Oppgradert status vil blant annet gjøre palestinerne i stand til å klage den israelske okkupasjonen og de ulovlige bosetningene på Vestbredden inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Israel har truet med straffesanksjoner som å holde tilbake palestinske skatteinntekter eller sågar «styrte» Abbas dersom FN-fremstøtet gjennomføres.

HAR FLERTALL? FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.v.) møtte nylig palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. Torsdag får Abbas trolig klart flertall i FNs hovedforsamling når han ber om oppgradert status for Palestina. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix


Hamas-støtte

Splittelsen mellom den Hamas-kontrollerte Gazastripen og den Fatah-kontrollerte Vestbredden under Abbas' ledelse har rammet både palestinernes forhandlingsprosess med Israel og statsbyggingen hardt. Men mandag kunngjorde Hamas-leder Khaled Meshaal at han stiller seg bak Abbas' fremstøt i FN.

Norske myndigheter mener at en palestinsk stat må komme som et resultat av forhandlinger, men har samtidig gjort det klart at palestinerne er i sin fulle rett til å søke anerkjennelse i FN dersom dette ikke lar seg gjøre.

Oslo-ambassadør Naim Araidi mener for øvrig Israel har gjort alt landet har kunnet for å få til fremgang i fredsprosessen de siste ti årene, men at palestinerne fullstendig mangler ledere som ønsker «fred for sitt folk». Han mener også kritikken av israelske bosetninger på okkuperte landområder er en avsporing fra «de virkelige problemene».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder