Barack Obama får Nobels fredspris

- Uventet og tidlig, sier USA-ekspert

NOBELINSTITUTTET(VG Nett) USA-president Barack Obama får Nobels fredspris.

  • Kathrine Hammerstad
  • Lars Akerhaug
  • Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Klokken 11.00 offentliggjorde Nobelkomitéen, ved leder Thorbjørn Jagland, hvem som får Nobels fredspris 2009. Da han annonserte at årets vinner er USA-president Barack Obama, gikk det nærmest et gisp gjennom salen på Nobelinstituttet.

- Han får prisen for sine visjoner, og sitt arbeid for en verden uten atomvåpen. Han har fanget verdens oppmerksomhet og gitt et håp om en bedre femtid gjennom verdier og holdninger, sier Jagland når han begrunner komiteens avgjørelse.

HVA SYNS DU OM AT OBAMA FIKK FREDSPRISEN?Si din mening i VG Netts protokoll!

- Han har lagt et nytt internasjonalt klima, diplomati har fått en ny status i verden og en ny kontruktiv rolle i de utfordringene verden nå møter. Han har gitt sitt folk et håp om en bedre fremtid. Det står i Nobels testamente at prisen skal gå til den som det siste året har gjort mest for internasjonalt samarbeid og forbrødring, for internasjonale institusjoner, sier han videre.

Pressen som er tilstede har allerede stilt kritiske spørsmål ved tildelingen. Obama ble innsatt som president 20. januar i år, og det blir påpekt at han ikke har fått tid til å utrette for mange konkrete resultater ennå. På spørsmål om det er en populistisk avgjørelse, svarer Jagland:

- Det er bare å se på verden det siste året.

BEGRUNNELSEN:Les Nobelkomitéens begrunnelse for utdelingen her

- Uventet

- Det var uventet at han skulle få det allerede, sier USA-ekspert Alf Thomas Tønnessen ved Universitetet i Oslo til VG Nett.

USA-eksperten innrømmer at han ble tatt litt på sengen av den overraskende tildelingen.

- Jeg hadde kanskje trodd at komiteen ville vente litt. Det hadde kanskje vært mer naturlig å gi den senere, dersom han lykkes i Midtøsten, mener Tønnessen.

Han mener fallhøyden for Barack Obama var stor fra før, men enda større nå.

- Det er synd å si det, men han kan utvikle voldsomt ego. Han har blitt kritisert for det store egoet sitt og for at han har snakket nedsettende om USA i internasjonale fora. Den antinasjonalismen har vært veldig effektivt brukt i kritikken fra motstanderne hans, sier Tønnessen.

Rekordmange kandidater

Årets Nobels er den 89. i rekken. Det var 205 nominerte i år, og Nobelkomitéen har dermed hatt godt med kandidater å velge mellom i år. Antall nominerte ligger vanligvis på mellom 150 og 200 hvert år. Nominasjonslisten er hvert år dypt hemmeligstemplet, men fra informert hold har det blitt hevdet at det har vært få favoritter blant kandidatene.

FAKTA:Mer om fredsprisen på Nobelinstituttets hjemmesider

Barack Obama ble nevnt som en mulig vinner på forhånd, men ikke utpekt som den heteste kandidaten. Zimbabwes statsminister Morgen Tsvangirai, den colombiske politikeren Ingrid Betancourt som ble bortført av FARC-geriljaen i 2002, Sima Samar som leder Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon, den russiske menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina og den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Hu Jia var blant navnene som på forhånd ble spekulert i. Det ble også hevdet fra ekspertene allerede på forhånd at det i år var en enkeltperson som kom til å vinne.

LES OGSÅ:Håper ikke en «Max Manus-type» vinner

De som nominerer står imidlertid fritt til å fortelle hvem de har nominert. I februar i år ble det kjent at en nordmann var blant de nominerte. Steinar Bryn og virksomheten han leder, Nansen Dialognettverket, ble nominert av Ap-politikeren Torstein Rudihagen for sitt arbeid med dialogtrening i konfliktområder på Balkan. Senteret på Lillehammer koordinerer ti kontorer spredd rundt på Balkan, i områder hvor det etniske konfliktnivået fremdeles er på et meget høyt nivå. Ifølge Tidligere leder ved Norsk Institutt for Fredsforskning, Steinar Tønnesson, er det lite som tyder på at en nordmann har vært nominert i alle fall siden 2001.

DISKUTÉR:Hva syns du om årets vinner av Nobels fredspris?

Tidligere vinnere

- Jeg tror ikke jeg vinner prisen. Men det er et nåløye, og jeg ønsker ikke å underkjenne den innsatsen vi som jobber sammen legger ned, sa Bryn til VG Nett da nominasjonen ble kjent.

LES OGSÅ:Dette var forhåndsfavorittene

Ikke hvem som helst kan nominere - du bør helst ha et regjerings- eller stortingsverv, en meget høythengende akademisk tittel, internasjonale domstolsverv eller en slags tilknyting til Nobel-organisasjonen eller fredsinstitutter. Fristen for å nominere gikk ut 1. februar i år.

Blant tidligere vinnere finner vi Mor Theresa, FN og Kofi Annan, Leger uten grenser, Shirin Ebadi, Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk, Aung San Suu Kyi, Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov og den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder