BEDRE VENNER NÅ? Tillerson skal ha vært svært misfornøyd med presidenten i sommer, og truet med å trekke seg som utenriksminister. Her fra et møte i FN den 20. september i år. Foto: Kevin Lamarque Reuters

NBC: Trump kalt idiot av egen utenriksminister

I et møte med forsvarstopper og flere ministre skal Rex
Tillerson ha omtalt president Trump som en «moron» - eller idiot, på godt norsk.

Møtet fant sted den 20. juli i Pentagon – det amerikanske forsvarsdepartementet – og nyhetskanalen NBC viser til tre sentralt plasserte kilder som skal ha kjennskap til saken.

I møtet var flere ministre til stede, sammen med medlemmer av det nasjonale sikkerhetsrådet, og Tillerson skal åpenlyst ha rakket ned på president Trump, og kalt ham idiot.

På dette tidspunktet var Det hvite hus involvert i flere kontroverser, deriblant saken der Trump kritiserte sin forgjenger foran tusenvis av speidergutter. Det hører med til historien at Tillerson tidligere ledet denne organisasjonen.

Debatt: Hva er egentlig galt med Trump?

Ble beroliget

Dager senere skal Tillerson også ha tenkt å trekke seg som utenriksminister. Da fikk han ifølge nyhetskanalen råd av visepresident Mike Pence, om hvordan han kunne lette på trykket med presidenten. Samtidig skal flere Trump-topper ha tryglet Tillerson om å bli – nervøse for hva det ville bety dersom enda en profilert minister forsvant.

Generalene James Mattis og John Kelly – to av Tillersons støttespillere – skal være blant dem som beroliget ham. At Kelly lå an til å bli presidentens nye stabssjef skal også ha påvirket valget om å bli.

I august stilte Tillerson seg bak Trump og hans uttalelser mot Nord-Korea:


Samtidig skal Pence ha bedt Tillerson opptre respektfullt overfor presidenten, både i møter og i offentlige opptredener, og gjøre opp på kammerset, dersom de ble uenige.

Tillersons talsperson benekter både at han ville trekke seg, og at han kalte presidenten en idiot.

Les også: Trump til angrep på orkanrammet ordfører

Se også: Donald Trump får kritikk etter besøket i Puerto Rico på tirsdag, da han uttalte at befolkningen burde være stolte over at ikke flere døde i stormen:

– Kaster bort tiden sin

Selv om forholdet mellom presidenten og utenriksministeren etter sigende skal ha blitt bedre, ser det ikke ut til å være perfekt.

Søndag tok presidenten til Twitter for å offentlig uttrykkesin misnøye med Tillersons diplomatiske tilnærming til Nord-Korea.

– Jeg har sagt til Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin ved å forhandle med lille Rocket man, skrev han, med henvisning til diktator Kim Jong-un.

– Spar energien din, Rex, vi skal gjøre det som må gjøres, fortsatte han i en oppfølger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder