KLINTE TIL: Både før og etter Melania Trumps tale kysset hun og ektemannen Donald. Foto: Thomas Nilsson/VG

Melania Trump om Donald: – Han vil aldri skuffe deg

CLEVELAND (VG) I natt trådte Melania Trump (46) for alvor inn i rampelyset. Foran hele republikanernes landsmøte og millioner av tv-seere holdt hun sin første store tale.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Presidentkandidat og forretningsmann Donald Trump (70) har flere ganger tatt kona opp på scenen på valgmøter i nominasjonsprosessen. Da har hun snakket kort til publikum, men i natt norsk tid hadde hun sitt store øyeblikk da hun for første gang stod på scenen alene.

– Mine damer og herrer! Det er min ære å presentere USAs neste førstedame, min kone, en fantastisk mor og kvinne: Melania Trump.

Slik lød Donald Trump da han selv introduserte sin kone på republikanernes landsmøte i Cleveland i natt.

– Jeg er så stolt av deres valg for president, min mann, åpnet en tydelig nervøs 46-åring foran tilhørerne på landsmøtet og millioner av tv-seere i beste sendetid.

Les også: «Bikers for Trump» strømmer til landsmøtet

Oppfordret til å stå samlet

Hun fortalte om oppveksten i Slovenia, og om foreldrene Amalia og Viktor. Melania jobbet som modell i Paris og Milano før hun flyttet til New York, der hun møtte Donald Trump.

I 2005 giftet de seg i et storslått bryllup i Florida, og året etter ble sønnen Barron (10) først.

Lest denne? Slik er Melania Trumps luksusliv

SNAKKET TIL LANDSMØTET: I en 15 minutt lang tale hyllet Melania Trump ektemannen. Foto: Thomas Nilsson/VG

I talen roste Melania ektemannen for å ha gjort «en usannsylig kampanje om til en bevegelse» og oppfordret samtidig partiet til å stå samlet frem mot valget i høst.

– Jeg har vært sammen med Donald i 18 år, og vært klar over kjærligheten han har til dette landet siden vi møttes.

Forretningsmannen har fått mye kritikk for diskriminering av folkegrupper, blant annet for å ville bygge en mur mot Mexico og for å ønske å nekte muslimer innreise til USA. Det inntrykket forsøkte kona å gjøre noe med.

– Donald akter å representere hele befolkningen, ikke bare noen. Det inkluderer kristne, jøder og muslimer, latinamerikanere, afrikansk-amerikanere og asiatere - fattige og middelklassen.

Les også: 100 nakne kvinner møter Trump

I stedet beskrev hun ektemannen i varme ordelag og som en som aldri gir opp.

– Hvis du vil ha noen som kjemper for deg og landet ditt, så kan jeg forsikre deg om at han er mannen. Han vil aldri skuffe deg, sa hun og fortsatte:

– Han er tøff når han må, men han er også snill, rettferdig og omsorgsfull. Denne vennligheten blir ikke alltid lagt merke til, men den er der. Det er en av grunnene til at jeg forelsket meg i ham.

PRESENTERTE KONA: Donald Trump gikk selv på scenen for å introdusere Melania. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Men det blir ikke en Trump-konkurranse uten begeistring og drama.

Les også: Frykter for sikkerheten på landsmøtet

Kaos under nedstemming

Temaet for landsmøtets første dag var «Make America safe again», der tidligere Navy Seal Marcus Luttrell åpnet kvelden. Det er ham spillefilmen «The Lone Survivor» er basert på.

– Den eneste måten å holde Amerika trygt er å ha et elite-militære, sa han til høy applaus fra publikum.

Også moren til en av de drepte i angrepet mot den amerikanske ambassaden i Benghazi stod på kveldens talerliste. Angrepet i Benghazi i 2012 er en av de viktigste argumentene republikanerne har mot Hillary Clinton. Hun var USAs utenriksminister da, og har fått mye kritikk for at sikkerheten på ambassaden ikke var god nok.

Tre pårørende av ofre drept av ulovlige innvandrere fortalte også om sin sorg. Et av Trumps viktigste kampsaker er å bygge en mur på Mexico for å holde ulovlige innvandrere fra Sentral-Amerika utenfor USAs grenser.

HØY STEMNING: Republikanernes landsmøte startet mandag og varer til torsdag. Foto: Thomas Nilsson/VG

Mer atypisk var øvrige talere som skuespilleren og modellen Anthony Sabato Jr. - kjent fra blant annet såpeserien Glamour.

Tidligere på kvelden brøt det ut kaos på gulvet da Trump-motstanderne ble nedstemt da de forsøkte å endre reglene på landsmøtet.

Tirsdag skal delegatene formelt stemme frem Donald Trump som partiets nominerte presidentkandidat. Selv skal forretningsmannen tale til forsamlingen og tv-seere natt til fredag norsk tid. De neste dagene skal fire av Trumps barn også tale: Ivanka, Eric, Donald Jr. og Tiffany.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder