Over tre millioner franskmenn tok til gatene

Erna Solberg: – En flott og sterk opplevelse

Rekordmange viste sin avsky mot terror

PARIS/OSLO (VG) Hyppige og taktfaste klappsalver fra folkehavet skapte en gripende følelse av samhold i Paris' gater, hvor rekordmange viste sin avsky mot de grusomme terrorhandlingene.

Artikkelen er over fem år gammel

Place de la Republique ble fylt opp av mennesker som ville vise sin avsky mot terroren som har rammet Frankrike, søndag. Det var på forhånd ventet at opp mot én million mennesker vil møtte opp på minnemarkeringen i den franske hovedstaden.

Så mange som 3,7 millioner mennesker deltok i forskjellige markeringer landet rundt, melder nyhetsbyrået AFP. Den omtales nå som den største demonstrasjonen i Frankrikes historie.

– Vil støtte ytringsfriheten

– Dette er bare noe vi må, sier Danielle (19), da VGs reporter spør hvorfor hun er tilstede under markeringen i den franske hovedstaden.

– Vi er franske. Vi tåler alt, men vi dreper ikke uskyldige, sier Danielle til VG.

– Vi er her for å støtte ytringsfriheten. Dette var et angrep på demokratiet, sier søskenparet Patricia og Thierry Cottrell fra Mongtmagny til NTB.

Paul Destrairies fra Suresnes utenfor Paris var en av de mange som hadde møtt opp i hovedstaden.

– Selv om jeg er redd, er det ikke frykt det handler om i dag. Det er viktigere at vi står sammen og kjemper for felles menneskerettigheter, uansett om vi er kristne, muslimer eller jøder, sier han til NTB.

VGs reporter Harald Berg Sævereid forteller at det er en vanvittig sterk opplevelse å befinne seg i det enorme folkehavet på Place de la Republique. Han tviler ikke på at opp mot million mennesker deltok.

– Det første som slår oss er roen og verdigheten som preger minnemarkeringen, sier Berg Sævereid.

MOT TERROR: Place de la Republique var full av mennesker som viste sin avsky mot terrorhandlingene. Foto:Bertrand Guay,Afp

Jublende folkemasse

Franske myndigheter ventet at flere hundre tusen mennesker vil delta i toget fra Place de la République til Place de la Nation, som ligger like ved Porte de Vincennes der Amedy Coulibaly holdt gisler fanget i en koscherbutikk fredag.

– Det er helt vanvittig mange mennesker her. Gatene er fyllt av mennesker i alle aldre, gamle som unge og folk med krykker. Det virker som franskmennene har bestemt seg for at de skal ut å vise solidaritet, forteller VGs reporter Atle Jørstad, som også er på plass i Paris.

Til tross for folkemassene er det en rolig og verdig stemning i Paris' gater søndag ettermiddag. Med jevne mellomrom blir stillheten brutt av applaus og jubel fra Republikkplassen.

– Jeg klarer ikke å se hva det jubles for, men applausen sprer seg ut i sidegatene hvor folk heller ikke aner hva de jubler over. Frykten som det ble snakket om i forkant av dagens markering, kan jeg ikke se noe til, forteller VGs Atle Jørstad.

Hyppige og taktfaste klappsalver fra folkehavet skaper en gripende følelse av samhold i Paris' gater, som er fylt av franske flagg og plakater og t-skjorter med teksten «Je suis Charlie».

VGs Harald Berg Sævereid mener frasen «Vi er alle Charlie Hebdo» gir mening i folkehavet av frihetselskende mennesker.

– Jeg føler meg rørt, men blir opprørt over årsaken til at vi befinner oss på Place de La Republique. En tragedie så stor for ofrene og de pårørende, og en påminnelse for alle oss andre at vi må tåle at andre er dypt uenige med oss, men aldri tåle den terroren som rammet den franske hovedstaden denne uken. Akkurat nå er vi alle Charlie Hebdo, sier Berg Sævereid direkte fra Paris.

– Angrep på uskyldige mennesker

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier det er de samme verdiene som ble angrepet av terrorister i Frankrike denne uken, som ble angrepet i Norge 22. juli.

MARKERING: Saina (10) og Tiviana (8) hadde begge laget skilt til søndagens markering. Familien sier at de vanligvis ikke deltar i demonstrasjoner, men at de har gjort et unntak i dag. Foto:Anne-marte Vestbakke,NTB scanpix

– Jeg er her for å hedre de som er drept og av respekt for dem som er skadd. Dette var et angrep på uskyldige mennesker. Det er viktig at mennesker samler seg i kampen for ytringsfrihet, sier Jens Stoltenberg i Paris.

– Det er de samme verdiene som ble angrepet her som i Norge 22. juli. Det er et angrep på demokrati og det åpne samfunn, sier han

– Sterkt at så mange samles

Over 40 utenlandske ledere, blant dem Norges statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende, er på plass i Paris for å vise sin solidaritet med franskmennene.

– Det var en veldig flott og sterk opplevelse. Det var et godt samhold. Jeg snakket med Francois Hollande og kondolerte, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Frankrikes president François Hollande har Tysklands statsminister Angela Merkel og Malis president Ibrahim Boubacar Keita på hver sin side. Statslederne fører an den store folkemengden. Også ektefeller og familier til lederne er med i toget.

– Det er sterkt at så mange vil samles i Paris, og marsjere for ytringsfriheten. Det er helt avgjørende at man ikke lar seg skremme av terrorister, sier Brende til NTB.

Han mener det viser at man ikke lar seg skremme når ledere fra hele Europa kommer til Paris og viser solidaritet med det franske folk, og står opp for ytringsfriheten.

– Man aksepterer ikke den type angrep på grunnleggende menneskerettigheter, og det som er kjernen i et demokrati – nemlig retten til å ytre seg, sier Brende.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt beskriver markeringen som rørende.

– Det var tydelig at det franske folk var glad for at vi har her. Vi deler deres sorg og budskapet fra oss er at ingen skal stå alene med å forsvare ytringsfriheten, sier hun til VG.

Høy sikkerhet

Mens landets sikkerhetstrussel fremdeles er på høyeste nivå, samt en terrormistenkt på rømmen, har Frankrike utplassert tusenvis av politi og soldater for å beskytte hovedstaden.

Til sammen 5.500 politifolk og soldater er ute i hovedstadens gater for å sørge for en trygg gjennomføring av markeringen – drøyt 3.000 av dem i nærheten av selve paraden.

Tidligere søndag ble det avholdt en støttemarkering på Universitetsplassen i Oslo, hvor flere hundre fremmøtte viste sin avsky mot den siste ukens grusomme handlinger.

– Vi er helt i sjokk etter det som har skjedd, og vi møter opp her for å vise vår medfølelse til ofrenes familier, sa ekteparet Philippe Toso og Unni Helgheim Toso til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder