FRYKT: SÅ langt har byllepesten spredd seg på landsbygda på Madagaskar. Nå frykter WHO at slumområdene i hovedstaden Antananarivo skal rammes. Foto:Schalk Van Zuydam,Ap

«Svartedauden»-pest sprer seg på Madagaskar:
– Kan bli dramatisk

Rotter og lopper sprer smitte til mennesker

Dødsfall i hovedstaden

WHO til VG: – Dødstallene større enn noen gang

En dødelig byllepest sprer seg på Madagaskar. 40 mennesker er døde så langt. Den norske generalkonsulen på øya, Arild Bakke, sier situasjonen kan bli svært farlig hvis smitten når tett befolkede områder.

Publisert:

3. september døde en 13 år gammel gutt i en landby sentralt på den afrikanske øya Madagaskar.

Sykdommen han døde av, har drept og herjet med flere samfunn, i mange land, i århundrer.

Gutten døde av en byllepest, en smittesykdom lik den som på 1300-1400-tallet i Europa, drepte store deler av befolkningen. Svartedauden er fortsatt den verste pandemien gjennom tidene.

To dager før gutten på Madagaskar døde, ble det bekreftet at han var smittet av pesten. Siden da har 119 tilfeller blitt bekreftet, og av de smittede er 40 nå døde. Den dødelige sykdommen er bekreftet i 16 distrikter i syv av det fattige landets regioner.

Madagaskar er verdens fjerde største øy, og har 22 millioner innbyggere.

– Utbrudd av pest skjer med jevne mellomrom på Madagaskar, men i dette tilfellet er dødstallene større enn noen gang, sier Céline Seignon-Kandissounon, Verdens helseorganisasjons representant på Madagaskar til VG over telefon.

Hun sier at den største utfordringen nå er kapasiteten til helsesystemet i landet.

– Vi trenger også en rask trening av helsepersonell for å få en effektiv kontroll på sykdommen, sier hun.

Det planlegges også å bedre tilgangen på antibiotika, som kan behandle sykdommen på et tidlig tidspunkt.

Rotter er smittebærere

Det er rotter og andre gnagere, som er bærere av bakterien, og lopper bringer smitten videre. Hvis et menneske bites av en infisert loppe, bringes smitten over til mennesket.

De som smittes, utvikler oftest først byller på huden. Bakterien sprer seg så videre til lungene, og smitten kan deretter spre seg fra menneske til menneske gjennom hoste.

Pesten kan være svært dødelig. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan døden inntreffe kun 24 timer etter et menneske er smittet.

Hvor dødelig sykdommen er, kommer helt an på hvilket tidspunkt den oppdages.

PÅ MADAGASKAR: Arild Bakke i Det Norske Misjonsselskap Foto: Privat,

Norsk generalkonsul: – Farlig om det sprer seg i hovedstaden

Arild Bakke er Norges generalkonsul og leder for Det Norske Misjonsselskap på Madagaskar. Han sier at ulike utbrudd av pesten har vært rapportert på landsbygda det siste året. At dødsfall fra pesten nå har nådd hovedstaden Antananarivo kan være kritisk.

Millionbyen er tett befolket.

– Madagaskar har vært rammet av en politisk og økonomisk krise de siste årene. 90 prosent av befolkningen lever under FNs fattigdomsgrense. Hvis denne typen epidemier begynner å spre seg i tett befolkede områder med mye søppel og dårlige sanitære forhold, kan det bli farlig.

Bakke, som er en av 35 fastboende nordmenn på øya, sier at det foreløpig ikke er noen panikk i hovedstaden. Hvis man kommer seg raskt til sykehus, og blir behandlet, er smitten mindre farlig.

– Ute på landsbygda er situasjonen verre, der er det et dårligere utbygd helsetilbud. Det er bra at verdenssamfunnet nå fokuserer på det som skjer her, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder