NÅR VINKER HAN FARVEL?: Millioner av katolikker vil ta det veldig tungt om pave Frans får rett i fornemmelsen han har av at «Herren har plassert meg her bare en kort stund» Foto:Andrew Medichini,Ap

Pave Frans i åpenhjertig intervju: - Jeg har fem år igjen

«Skulle ønske jeg var en vanlig mann som kunne stikke innom en restaurant og spise pizza»

PARIS (VG) Pave Frans er lei av å være pave. Guds sendebud på jord og overhode for 1,1 milliarder katolikker, er lysten på å leve sine siste år som en «vanlig» mann.

I et intervju med den meksikanske TV-kanalen Televisa forteller paven at han ikke ser for seg en lang periode som «Hans Hellighet».

– Jeg har på følelsen at mitt pontifikat blir kort, fire-fem år. Hva vet jeg, kanskje bare to-tre år? Jeg fornemmer at Herren har plassert meg i denne posten kun for en kort tid. Ikke mer, sier han, og legger litt kryptisk til:

Blir glad

– En som spiller i lotteriet, og som overbeviser seg selv om at han vil tape, blir ikke skuffet. Og hvis han vinner, blir han glad.

I løpet av de to årene pave Frans har styrt Vatikanstaten og vært katolikkenes overhode, er den 78 år gamle argentineren blitt en feiret, beundret og dypt respektert mann.

Men nå drømmer han seg tilbake til tiden da han kunne reise rundt på egen hånd uten å bli gjenkjent.

– Det eneste jeg gjerne ville, hvis jeg en dag kunne spasere ute og ikke bli gjenkjent, er å stikke innom et pizzeria og kjøpe meg en god pizza, sier pave Frans i tv-intervjuet han gjorde med Televisa.

Åpenhjertig

Under sitt besøk i Mexico snakker Paven like åpenhjertig som han ofte gjør på sine besøk verden over.

– Jeg tror Djevelen straffer Mexico med et stort sinne, sier pave Frans.

Han sikter da til den narkorelaterte bandevolden som har ridd det latinamerikanske landet i flere tiår. Bare i løpet av de siste åtte årene er flere enn 100.000 mennesker drept i bandeoppgjør. Og et langt større antall lever i daglig frykt for å bli offer for narkobandene.

– Djevelen er sint fordi meksikanerne bekjenner seg til den kristne tro, mener pave Frans.

Fakta – den katolske kirke

*Verdens største trossamfunn. 1196 millioner mennesker (2011), eller 17,5 prosent av menneskeheten, er medlem av kirken.

*Den største av kristendommens tre hovedgrener. De andre er Den ortodokse kirke, som Den katolske kirke brøt med i 1054, og de protestantiske kirkene, som brøt med Den katolske kirke etter reformasjonen på 1500-tallet.

*Omfatter den latinske kirke og 22 østlige kirkesamfunn.

*I Norge har kirken rundt 85.000 medlemmer (2011) fordelt på 35 menigheter og tre bispedømmer/stift. 24 ordenssamfunn er representert her i landet.

*Ledes av paven, biskopen av Roma, som katolikkene anser for å være direkte etterfølger av apostelen Peter.

*Paven utnevner kirkens biskoper og kardinalene, som er pavens rådgivere og velger ny pave.

Kilde: NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder