MILLLIARD-GAVE: Statsminister Erna Solberg besøkte syriske elever på en skole i Beirut i november i fjor. Foto: HARALD HENDEN , VG

Største humanitære bidrag noensinne: Norge gir 10 milliarder til syriske flyktninger

LONDON (VG) De neste fire årene vil Norge bidra med 10 milliarder kroner for å møte hjelpebehovet i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Allerede i 2016 blir det norske Syria-bidraget på 2,4 milliarder kroner. Dette er det største beløpet Norge noensinne har lagt inn i humanitær hjelp til en enkelt konflikt.

– Krisen i Syria har ufattelige konsekvenser for millioner av mennesker i Syria og nabolandene, sier statsminister Erna Solberg.

Norsk-ledet konferanse

Det var hennes regjering som først tok opp forslaget om en egen giverlandskonferanse for flyktningene fra Syria.

Torsdag morgen skal Erna Solberg åpne konferansen i London, sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, statsminister David Cameron, forbundskansler Angela Merkel, og emiren av Kuwait, al-Sabah.

Nyheten om det norske milliard-bidraget skal den norske statsministeren selv presentere ved konferansens åpning. Der sitter det stats- og regjeringssjefer fra 30 land, og representanter for ytterligere 30 nasjoner.

FN underfinansiert

– Vi tok initiativ til en giverkonferanse fordi vi så den store underfinansieringen av FNs arbeid. Da var alle i Europa mest opptatt av hva som skjedde i våre egne hjemland. Vi må presse på for å få til fredsløsninger, slik at det går an å fungere i regionen. Kommer de hitover, så mister landet folk de trenger i en fremtidig gjenoppbygging, sier Erna Solberg.

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) har Norge siden starten vært en av de største bidragsyterne til Syria-krisen. I fjor endte den norske støtten på 1,57 milliarder kroner. Regjeringen legger på nesten en milliard i 2016, og øker dette beløpet til 2,4 milliarder kroner.

Ros fra Cameron

I går kveld var Erna Solberg i statsministerboligen hos statsminister David Cameron for de siste forberedelsene til donorkonferansen.

Cameron roste Solberg spesielt for at hun har holdt trykket oppe for å sikre utdanning for syriske barn på flukt:

– De neste 24 timene må vi må gjøre det vi kan for å få fram penger, og for at FN skal være bedre i stand til å løse utfordingene i Syria i år enn de var i fjor, og for å støtte din briljante innsats for å sikre at barn av flyktninger får mulighet til utdanning, uansett hvor de befinner seg i verden, sa Cameron, henvendt til den norske statsministeren, før møtet startet.

Forhandlingsstopp

Mens de to satt i møte, kom meldingen om at FN har lagt Syria-forhandlingene i Geneve på is fram til 25.februar.

Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær har deltatt i FNs meglergruppe som forgjeves har forsøkt å få til en våpenhvile og forsyninger inn til en rekke beleirede områder inne i Syria.

– Nå må vi presse på alle aktørene som har innflytelse overfor partene, og som gjør at opposisjonen i Syria seg seg tjent med å forhandle, sa Erna Solberg etter møtet.

Hun la et stort ansvar på Russland, som har avvist ønsket om en bombepause for å få i gang forhandlinger mellom regimet og oppposisjonen i det krigsherjede landet, hvor 4,5 millioner har flyktet til utlandet mens over seks millioner mennesker antas å være på intern flukt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder