Venter på nyheter: Pårørende samler seg ved skranken til flyselskapet Kogalymavia på Pulkovo-flyplassen i St.Petersburg. Flyet som styrtet i Sinai tidligere idag skulle etter planen alt ha landet. Foto: Dmitry Lovetsky, AP ,

Ingen overlevende etter flyulykken i Sinai

Den svarte boksen er  funnet

Ingen av de 224 passasjerene om bord overlevde da et russisk charterfly styrtet i Egypt. Foreløpig tyder det meste på at årsaken er teknisk svikt, rapporterer etterforskerne.

Lørdag morgen kom meldingen om at egyptiske luftfartsmyndigheter hadde mistet kontakten med et passasjerfly med 224 om bord.

Flyet tilhører det russiske flyselskapet Kogalymavia. Det var på vei fra Sharm el-Sheikh, sør på Sinaihalvøya i Egypt til St. Petersburg.

Kogalymavia flyr under navnet Metrojet.

Ny rapport: Her er verdens ti sikreste flyselskaper

Talspersoner fra egyptiske myndigheter opplyser til nyhetsbyrået AP at ingen personer har overlevd flystyrten på Sinaihalvøya.

Den egyptiske regjeringen har kommet med en uttalelse der det heter at det var 214 russiske og tre ukrainske passasjerer om bord, skriver The Guardian.

Av de 217 skal 138 ha vært kvinner, 62 menn og 17 barn.

I tillegg hadde flyet et mannskap på 7.

Henter ut omkomne

Flyet kan ha delt seg i to da det styrtet. Tidligere i dag rapporterte kilder på stedet til Reuters at de kunne høre stemmer fra den ene delen av flyvraket, men det ser nå ut til å ikke stemme.

De første meldingene fra lete- og hjelpemannskaper sa at vraket var så skadet at alle om bord mest sannsynlig var omkommet.

45 ambulanser er sendt til stedet for å hente omkomne.

Så langt er over 140 omkomne hentet ut av flyvraket.

Foto: ,

– Teknisk svikt

Ifølge den egyptiske nettavisen Ahram Online har hovedetterforskeren, piloten Ayman Al-Mokadem, bekreftet i en uttalelse at styrten trolig skyldes teknisk svikt.

Al-Mokadem sier videre at flyet meldte fra om tekniske problemer, og forsøkte å nødlande på nærmeste flyplass – etter alt å dømme Al-Arish-flyplassen nord i Sinai.

Flyselskapet Kogalymavia ser ingen grunn til å mistenke at flystyrten på Sinaihalvøya skjedde som følge av en menneskelig feil, ifølge Reuters.
Oxana Golovina, talskvinne for flyselskapet, opplyser ifølge nyhetsbyrået Interfax at kapteinen hadde 12.000 flytimer bak seg.
– Flyet fungerte som det skulle, mannskapet var erfarne og piloten hadde lang flyerfaring, så vi vet ikke hva som forårsaket flystyrten, sier hun.

Ferdskriveren, kjent som "den svarte boksen" er funnet blant vrakdelene, skriver BBC. Den kan gi endelig svar på hva som skjedde med flyet.

Twitter skriver talspersonen til det israelske forsvaret, Peter Lerner, at Israelske fly har hjulpet til med søket etter flyet.

Les også: Slik tar du knekken på flyskrekken

Flysikkerhetsekspert: – Et mysterium

Leder i flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, forteller at Airbus A-321 er en svært mye brukt og moderne flytype med høy sikkerhetsstatistikk.
– Det er en stabil og trygg flytype, så at flyet har gått ned og styrtet i fjellene såpass lang tid etter avgang er foreløpig et mysterium, sier han til VG.

De siste dataene før flyet forsvant fra radaren viser at det falt med rundt 6000 fot i minuttet.

En sikkerhetskilde sier til Reuters at det så langt ikke er noe som tyder på at flyet er skutt ned.

Flyet: Dette flyet med registreringsnummer EI-ETJ styrtet tidligere i dag på Sinai-halvøya. Bildet er tatt i Antalya i Tyrkia den 17. september i år. Foto: Stringer/germany , Reuters

UD: – Lite trolig nordmenn om bord

Pressevakt i UD Veslemøy Salvesen sier til VG at de har vært i kontakt med generalkonsulatet i St. Petersburg og Norges ambassade i Kairo etter flystyrten.
– Basert på dette kan vi si at det lite trolig har vært nordmenn om bord i det styrtede lyet. Men en endelig bekreftelse tar alltid lang tid, sier hun.
Det er ikke før alle passasjerer er identifisert at man kan være helt sikre på hvem personene om bord var.

Les historiene og se bildene: Flymysteriene som rystet verden

Krevende område

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit sier at Sinai-området – hvor flyet er lokalisert – har utviklet seg til å bli et stadig mer krevende område for egyptiske myndigheter.

– Området er befolket av beduiner og lokale stammer, samt smuglernettverk og palestinere. Også IS har sin egen «provins» i Sinai. I tillegg går det en stor menneskesmugler-rute gjennom området og det betyr også at det finnes mye våpen der. Området har en høy grad av lokal jihadistbevegelse og nå som russerne har gått til krig i Midtøsten, er det en vesentlig høyere risiko for at russere kan være mål for ulike grupper i området – slik amerikanerne og franskmenn er det, sier Hellestveit til VG.

Ifølge Wikipedia hadde flyselskapet en ulykke på flyplassen 1. januar 2011 i Surgut. Et fly taxet før avgang til Moskva da en brann startet og raskt antente hele flyet. Til tross for en rask evakuering omkom fire personer.

Her er noen av de mest omtalte flystyrtene i år:

Det blir stadig tryggere å fly, men i 2015 har det likevel vært en rekke større flyulykker.

• Taipei-styrten i Taiwan 4 februar

• Germanwings styrten over Alpene 24. mars

• Helikopterstyrten i Pakistan – norsk ambassadør blant de omkomne

• Bin Laden-familiemedlemmer omkom i flystyrt i England

• 15 politimenn drept i helikopterstyrt i Colombia

• Fly krasjet i lufta – syv døde

• 11 døde etter flystyrt på flyshow i England

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder