Etter prøvesprengningen: Slik hevner Sør-Korea seg på Nord-Korea

Sør-Korea skrur igjen på sine propaganda-høyttalere på grensen til Nord-Korea. – Hevnaksjon, sier ekspert.

  • Irene Rønold
  • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

Frem til august i fjor sendte massive høyttalere propaganda-meldinger over grensen til Nord-Korea. I sommer ble de skrudd av, etter at landene ble enige om en avtale for å dempe spenningen.

Natt til fredag norsk tid melder nyhetsbyrået AP at Sør-Korea har gjenopptatt avspillingen av propaganda, etter at Nord-Korea onsdag meldte at de hadde prøvesprengt en hydrogenbombe.

Les også: Disse høyttalerne kan utløse krig

– Dette er en hevnaksjon for atomprøvesprengningene. Dette er en måte for Sør-Korea å legge press på Nord-Korea, samtidig som det kan anses som en respons på folkets ønske om at president Park Geun-hye skal respondere på nabolandets prøvesprengning. Propagandaen er en enkel måte for presidenten å vise at hun gjør noe, sier professor og Korea-ekspert Paul Midford ved NTNU til VG.

Dundret ut popmusikk

Da Sør-Korea besluttet å blåse liv i den gramle tradisjonen med å pumpe ut propaganda og vestlig musikk over grensen 10. august, hadde det vært stille siden 2004.

I august dundret sørkoreanerne ut dunkende popmusikk. Tidligere er blant annet jentebandet 4 Minute brukt som lydskyts mot Nord-Korea.

– Dette er høyttalere som dundrer inn lyd som kan høres kilometervis inn på det nordkoreanske territoriet. Dette kan neppe høres i Pyongyang, men det er klart det er et stort irritasjonsmoment for nordkoreanerne, har Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for asiastudier i København, t idligere uttalt til VG.

Det er foreløpig ikke kjent hva Sør-Korea spiller av fra høyttalerne denne gang.

– Ligner tidligere test

Analyser av seismiske bølger som ble forårsaket av Nord-Koreas fjerde atomtest, viser at de er nesten identiske med dem som ble dannet ved forrige test, ifølge en analytiker.

Uttalelsen undergraver Nord-Koreas påstand om at det var en hydrogenbombe som ble testet under en prøvesprengning onsdag.

– Seismiske signaler fra detoneringen ved det nordkoreanske kjernefysiske anlegget i januar 2016 har en forbløffende likhet med signalene som ble registrert under detoneringen i februar 2013, sier seismolog Jeffrey Park ved universitetet Yale i et innlegg på nettsiden til Atomic Scientists som Reuters gjengir.

Les også: Derfor er hydrogenbomber farligere enn atombomber

Øker beredskapen

Sør-Korea øker også den militære beredskapen til høyeste nivå i områdene langs grensen mot Nord-Korea der høyttalerne står.

Høytalerne ble skrudd på igjen på det som antas å være fødselsdagen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Sendingene blir oppfattet av Nord-Korea som «psykologisk krigføring».

– Nord-Koreas fjerde atomsprengning er brudd på internasjonale forpliktelser, og et grovt brutt på avtalen vi inngikk i august. Derfor har regjeringen besluttet å skru på høyttalerne fredag kveld, sier en talsperson for sørkoreanske myndigheter, ifølge NTB.

Professor Midford understreker at Nord-Korea virkelig misliker propagandaen.

– Sør-Korea kan være i stand til å bruke dette som pressmiddel for å få til samtaler med nord før de slår dem av igjen, sier professoren.

Les også: Mytene om Kim Jong-il

Tror ikke på angrep

Flere eksperter har uttalt at de tviler på at det var en hydrogenbombe som ble sprengt i Nord-Korea. Likevel blir prøvesprengningen fordømt verden over.

Blant landene som reagerer er Kina – en av Nord-Koreas få allierte. I en uttalelse fra Kinas utenriksdepartement, som ble offentliggjort onsdag, heter det at Kina «er sterk motstander» av denne og enhver fremtidig atomprøvesprengning fra Nord-Korea.

Les også: FN fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning

Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, og mener prøvesprengningen er en kombinasjon av et forsøk på en maktdemonstrasjon og et rop om oppmerksomhet fra diktator Kim Jong-un.

– Kim Jong-un er farligere for sin egen befolkning enn for verden. Dersom han velger å gå til angrep på Sør-Korea, er det slutten for regimet Nord-Korea. De kan forårsake store ødeleggelser, men det vil være en krigserklæring som de ikke vil overleve. Nord-Korea vil ikke ha sjanse til å holde en invasjon gående, hva gjelder eksempelvis etterforsyning av våpen og drivstofftilgang, sier Ydstebø til VG.

Les mer: Så farlig mener ekspertene at Kim Jong-un er

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder