SAVNET: Familiene til Aline Bastin (til venstre) og Sascha Pinczowski søker desperat etter dem på Facebook. Kvinnene er blant de mange som blir etterlyst med bilder i sosiale medier. FOTO: Facebook

Desperate rop om hjelp spres i sosiale medier etter Brussel-terroren

Over 300 mennesker såret – mange kritisk

BRUSSEL (VG) Pårørende bruker sosiale medier til å finne ut hva som har skjedd med deres kjære. Aline og Sascha er blant de mange savnede etter tirsdagens terrorangrep i Brussel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Arbeidet med å identifisere dødsofrene etter Brussel-terroren tar tid, og mange er fortsatt savnet etter angrepet. Derfor har desperate venner og familie tatt i bruk Facebook og andre sosiale medier i jakten på sine kjære.

Belgias helsedepartement har oppjustert tallet på sårede fra 270 til 300. Tilstanden er kritisk for hele 61 av dem, noe som øker frykten for at dødstallet kan stige. Terroristene brukte metallbiter og skruer for å gjøre mest mulig skade.

Pågangen fra fortvilte pårørende som savner sine kjære er så stor at myndighetene har opprettet en egen døgnbemannet telefonlinje.

– Her sitter operatørene med lister over de som er skadet og innlagt på ulike sykehus, sier Ine Van Vymersch til VG i Brussel.

Bakgrunn: Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

Fra kontoret sitt på det militære Dronning Ingrid-sykehuset øst i den belgiske hovedstaden leder hun myndighetenes arbeid med å følge opp de pårørende.

– Det er mange som savner sine kjære og mange savner svar på sine spørsmål, sier hun.

De som ikke finner sine kjære på listene blir henvist videre til Van Vymersch og resten av teamet hennes på sykehuset. Her er det opprettet et eget kriseteam for pårørende.

– Vi prøver å hjelpe dem både psykologisk, med informasjon og på andre måter mens de venter på nyheter, sier hun.

Det er også på dette sykehuset, som ligger like ved flyplassen, at noen av de hardest skadede etter terrorangrepene blir behandlet. Minst 15 personer med kritiske skader er innlagt på sykehuset.

Les også: Salah Abdeslam kun avhørt i én time

KRISELEDER: Ine Van Vymersch møter presse utenfor militærsykehuset i Brusse. Foto: Helge Mikalsen VG

– Det er den typen skader man ser i krig. Pasientene er såret, opprevet, det er tragisk, sier Jacques Creteur, sjefen for intensivavdelingen ved sykehuset Erasme, ifølge NTB.

Få oversikten: Dette vet vi om terrorangrepet

Skulle på kjærlighetstur

Blant de savnede er 29 år gamle Jennifer. Hennes familie etterlyser tips om hvor hun befinner seg på Facebook.

Jennifer var på flyplassen sammen med ektemannen Lars da bomben smalt. Det unge paret er fra Aachen i Tyskland, og var på vei til New York for å feire jubileet sitt, skriver avisen Bild.

Rundt klokken åtte tirsdag morgen troppet de opp på Zaventern og satte kurs mot innsjekkingsskranken. Etter at de hadde sjekket inn bagasjen, eksploderte bombene.

To bomber detonerte samtidig. En ved innsjekkingsskranken der paret sto, og en ved Starbucks-kafeen i nærheten. Lars og Jennifer ble revet fra hverandre. Nå ligger han i koma på sykehuset, mens hun er savnet. Det bekrefter politiet i Aachen ovenfor avisen Bild.

LES OGSÅ: Kona savnet etter terroren - gir ikke opp håpet

Ofre fra hele verden

Så langt er det kjent at ofrene for terroren i Belgia kom fra Peru, Marokko, Nord-Amerika og Europa. Totalt skal det være snakk om 40 forskjellige land.

Totalt 31 personer er bekreftet drept. Mange av de sårede er hardt skadet, og derfor vanskelig å identifisere.

ETTERLYST: 17 år gamle Amasja Hoolwerf har vært savnet siden tirsdag. Hennes far har slått alarm på Facebook. Hun skal ha vært på metroen på vei til skolen da bomben smalt. FOTO: Facebook.

Det gjenspeiler seg i sosiale medier. Blant annet er britiske David Dixon, som skal ha vært på metroen, savnet. Hans etterlysning deles i rekordfart på Twitter.

«Min venn David Dixon befant seg på metroen da det smalt. Han er savnet og har ikke vært i kontakt med sin kjæreste», skriver en venn.

Også niesen Emily har postet et hjerteskjærende rop om hjelp:

«Vær så snill og del dette, spesielt om du har forbindelser i Brussel. Hjelp oss å finne vår kjære onkel David og bring ham hjem til min tante Charlotte og lille fetter Henry. Vi er alle veldig bekymret.»

Offer: Tvillingmammaen Adelma ble rammet av terroren

Etterlatte: – Vi er desperate!

På en Facebook-side for savnede etter terroren ligger det bilder og etterlysninger av menn og kvinner – unge og eldre.

Søskenparet Sascha og Alexander Pinczowski skal ha vært på flyplassen da bomben smalt og er fortsatt savnet. En venn av dem har etterlyst søsknene på Facebook med bilder og detaljerte beskrivelser av begge to.

«Vi leter etter Alexander Pinczowski og hans søster Sascha. Vær så snill og kontakt oss hvis du har sett dem! Og vær så snill og del dette!»

Moren til søsknene snakket med dem mens de sjekket inn med American Airlines, rett før bomben smalt. Etter det har ingen hørt fra dem. En venn av familien skriver:

«Deres mor bekymrer seg syk over dem og får ikke noe svar når hun ringer. Vær så snill og kontakt foreldrene hvis dere vet noe».

29 år gamle Aline Bastin fra Belgia er etterlyst i en Facebook-melding oversatt til tre språk av sine nærmeste. En venn skriver at hun mest sannsynlig var på t-banen da det smalt.

«Vi er desperate etter å finne henne. Hvis du vet noe om hvor hun er, vær så snill å ta kontakt.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder