OLJEPENGER: Enorme summer er resultatet av oljeutvinning og diamantsalg i Angola. Men pengene går til en liten elite, mens befolkningen er blant de fattigste i verden. Statoil er et av mange utenlandske oljeselskaper som opererer i Angola. Foto: Marcel Mochet , AFP

Norske selskaper tjener milliarder i
Angola - et av verdens mest korrupte land

LUANDA (VG) Angola flommer over av olje og diamanter. Skatt fra Statoil og andre norske selskaper er en av grunnene til at landets elite kan velte seg i luksus. Samtidig lever folk flest  i fattigdom.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hovedstaden Luanda er kåret til verdens dyreste by å bo i for utlendinger. Porscher og jaguarer tuter seg frem i den kaotiske trafikken. I slummen like ved, lever vanlige angolanere for under 17 kroner dagen. De ser svært lite av pengene som kommer ut av landets enorme naturressurser. Landet er nesten på toppen av listen over høyest barnedødelighet.

Forklaringen er korrupsjon.

FATTIGDOM: Til tross for enorme inntekter fra olje og diamanter, lever folk flest i ytterste fattigdom. Her leter en mann etter mat i søppelet på et marked i hovedstaden Luanda. Foto: Denis Doyle , AP

Korrupt

I oljerike Angola opererer norske oljerelaterte selskaper som Statoil, Aker Solutions FMC Technologies og Subsea 7. Angola er det land i Afrika der Norge har de sterkeste økonomiske interesser.

Les også: Risikoen har økt

De siste tre årene har Statoil alene betalt mer enn 90 milliarder kroner i skatter og avgifter til den angolanske stat, i følge en rapport fra Menon. Det tilsvarer tre norske bistandsbudsjett. Oljeutvinningene i Angola bringer milliarder tilbake til Norge.

– Det er en utfordring med korrupsjon i Angola. Vi er årvåkne både overfor denne utfordringen og at menneskerettigheter overholdes. Vi inngår ikke kompromisser om dette, sier landsjef for Statoil i Angola, Marc Courtemanche.

AFRIKAS RIKESTE KVINNE: Isabel dos Santos er datter av presidenten, og Afrikas rikeste kvinne. Her kommer hun til en kunstutstilling i Porto , Portugal i fjor. Foto: Fernando Veludo , Afp

Samtidig innrømmer Statoil at de ikke kjenner eierforholdene i alle partnerselskapene de driver med, selv om dette er et uttrykt mål.

Pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen i Aker Solutions, vil ikke uten videre godta premisset om at Angola er et av verdens mest korrupte land. Om hvilke utfordringer selskapet synes er de største i Angola, svarer hun slik:

– Aker Solutions er et globalt selskap vel rustet til å operere under ulike kulturelle og samfunnsmessige rammer. Som i alle andre land er det både positive sider og enkelte utfordringer knyttet til det å drive næringsvirksomhet i Angola. En side er byråkratiet, hvor prosesser ofte er omstendelige og mer tidkrevende enn for eksempel i Norge. En annen utfordring er det å sikre oss tilgang på tilstrekkelig lokal kompetanse, hvor vi opplever sterk konkurranse om arbeidstakere med høy utdannelse og solid erfaring. Ellers er kostnadsnivået i bransjen generelt også en utfordring i Angola, sier Lund-Andersen.

Les også: Statoil fikk kritikk

STATOIL: Et av Statoils anlegg i Angola. Foto: Harald Pettersen - Statoil ASA ,

Hva går skatten til?

Statoil mener de bidrar til mindre korrupsjon og bedre menneskerettigheter ved å eksportere norske måter å drive forretning på, og ved å stille norske krav til åpenhet når det er mulig.

– I Norge forbinder vi det å betale skatt med noe positivt, noe som kommer folket til gode. I Angola er det mindre fokus på hvor skattepengene fra norske selskaper havner. Svaret er at det er i lomma på noen få. I Angola er foretningsmodellen korrupsjon, sier Kjell-Ola Kleiven, leder i selskapet Risk Information Group.

ADVARER: Kjell- Ola Kleiven, leder i Risk Information Group, sier det er mange fallgruver for norske selskaper som vil drive business i Angola. Foto: Knut Falch , NTB Scanpix

De har mange oppdrag i Angola for å utrede firmaer og sikkerhet for særlig norske selskaper som opererer i landet.

Kleiven forklarer hvordan staten bruker tilsynelatende gode, sosiale prosjekter til å berike seg selv.

– Internasjonale selskaper støtter gode prosjekter som skole, helsesentre og forskning. Men pengene ender ofte i selskaper tilhørende kretsen rundt den regjerende familien, som får oppgaven med å bygge prosjektene. Da er det ikke alltid så mye av veldedigheten som kommer folket til gode, sier Kleiven.

Les også: Vil låne seg ut av oljekrisen

Ikke kontroll

Mange selskaper bruker veldedige prosjekter, såkalt CSR (Corporate Social Responsibility) riktig, men det er lett å bli lurt, understreker han.

Som en del av sine lisensforpliktelser bidrar Statoil med økonomisk støtte til sosiale prosjekter i regi av den angolanske regjeringen, der de ikke har fullstendig oversikt over eierforhold i selskapene som utfører prosjektarbeidet. Men de har også helt egne, sosiale prosjekter i landet.

– Der har vi full kontroll i alle ledd, sier Courtemanche.

I 2012 overførte Statoil 3,1 milliarder kroner i såkalt signaturbonus til den angolanske regjeringen. Nåhar saken havnet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, for å få klargjort hvor pengene har tatt veien, og om Statoil kan være involvert i korrupsjon.

Les også: Selger seg ned

Borgerkrig og fattigdom

Transparency International sin korrupsjonsindeks, er Angola nummer 161 av 175 land. Åpenheten om budsjetter karakteriseres som minimal. De siste årene finnes ingen offentlig tilgjengelige statsbudsjetter.

– Det vi vet er at levekårene for folk blir verre. Angolas plassering på FNs liste over menneskelig utvikling er fallende, mens militærets andel av budsjettet stadig øker, sier Johan Hermstad i Fellesrådet for Afrika.

Angola var herjet av borgerkrig i mange år. Etter at den tok slutt i 2002, har utenlandske investorer strømmet til landet, og oljeindustrien har gitt landet enorme inntekter. I tillegg har Norge siden 1987 bidratt med teknisk assistanse til petroleumforvaltningen, blant annet gjennom programmet Olje for utvikling.

FINT BESØK: Angolas president Jose Eduardo Dos Santos venter på kollega Francois Hollande som besøkte Angola i juli i år. Foto: Alain Jocard , Afp

President José Eduardo dos Santos, er formelt sett aldri blitt valgt av folket, men har likevel hatt presidentmakten i 36 år. I 2010 fikk dos Santos endret grunnloven på en måte som gjorde at han ikke lenger trenger å bli valgt gjennom folkeavstemning, men kan utpekes av det største partiet i parlamentet, MPLA. Han har også endret grunnloven for å få mer makt i egne hender.

Se film her: Fellesrådet for Afrika om Angola

Protestanter fengslet

Yngre mennesker i Angola har de siste par årene begynt å protestere mot regimet, noe presidenten og politiet har slått hardt ned på. 15 ungdommer har nå sittet fengslet siden juni uten lov og dom, etter å ha protestert fredelig i Luandas gater. De ble arrestert hjemme, mens de satt og leste den legendariske fredsaktivisten Gene Sharps håndbok i fredelige revolusjoner, From Dictatorship to Democracy.

AUTOKRATI: MPLA er Angolas største parti i parlamentet, og det som presidenten hører til. Her er parlamentsbygningen i hovedstaden Luanda. Foto: Alain Jocard , Afp

Den verdenskjente angolanske journalisten Rafael Marques de Morais, som har dedikert livet sitt til å bekjempe korrupsjon i Angola, blir arrestert hele tiden. Utenlandsk press gjør at han slipper ut, før han arresteres igjen.

ARRESTERT: Journalist Rafael Marques de Morais i retten i Luanda28 mai i år. Han ble idømt seks måneders fengsel for å ha fornærmet landets generaler ved å beskylde dem for brudd på meneskrettighetene. Foto: Stringer , Reuters

– Bruker Statoil sin makt til å legge press på myndighetene for å overholde menneskerettighetene og få løslatt dem som kjemper for det?

– Vi arbeider i deler av verden der menneskerettighetene ikke nødvendigvis blir ivaretatt, eller de får svak støtte fra myndighetene. Vår forpliktelse er å respektere menneskerettighetene i måten vi opptrer og jobber på. Ellers gjør vi det vi kan som industriselskap, ved å investere i for eksempel utdanning. Når det gjelder diskusjon om spesifikke politiske forhold med andre lands myndigheter, er det en oppgave vi må overlate til norske myndigheter, sier landssjef for Statoil i Angola, Marc Courtemanche til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder