Kristne fryktet for livet da IS stormet Irak: – De tok alt

2000 år gammel kristen historie i ferd med å viskes vekk

AMMAN (VG) Ett år etter at IS stormet inn i Nord-Irak og tok over Mosul, er byen tømt for kristne. Nå forteller tidligere innbyggere om valget de fikk: Konverter til islam, eller dø.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For ett år siden fikk universitetsforeleseren Josef Sakinaom et brev i postkassen hjemme i Mosul. Der sto det: «Du må dra fra byen».

– De ville drepe meg og min familie. Jeg dro den samme dagen, 10. juni i fjor. Jeg var livredd, sier han til VG.

Onsdag er det nøyaktig ett år siden IS tok kontroll over Mosul, i en storoffensiv som tok verdenssamfunnet på sengen. De sunnimuslimske ekstremistene er fortsatt ved makten i Mosul. Det til tross for massiv bombing fra den USA-ledete koalisjonen, og omfattende motstand på bakken.

Historien om hvordan ekstremistene tok over Mosul, er fortellingen om en katastrofe for en rekke minoriteter i byen.

I en leilighet sentralt i Jordans hovedstad Amman møter VG en gruppe på 15 av Mosuls tidligere innbyggere. De er alle kristne, og har kommet for å fortelle om situasjonen som har endret livet deres for alltid.

MÅTTE DRA PÅ DAGEN: Foreleseren Josef Sakinaom (i midten) forteller om dagen han måtte flykte. Foto:Amund Bakke Foss,VG

IS sa de ville alle godt

Først begynte ryktene å gå blant innbyggerne.

Det var i starten av juni i fjor, og folk i Iraks nest største by fikk høre at det ville skje et revolusjonært kupp i byen.

Noen sa at kuppmakerne var sympatiske, at de ville drive den sjia-dominerte irakiske hæren vekk, at de skulle rydde opp og gjøre livet for innbyggerne bedre.

Virkeligheten ble aldri slik.

Den Irak-fødte terrororganisasjonen IS hadde siden 2012 vokst seg sterke i anarkiet i Iraks naboland Syria. Ved hjelp av kaoset i Syria skaffet IS seg nok ressurser, våpen og krigere til å angripe Nord-Irak. Mosul ble deres første mål.

Mens den irakiske hæren flyktet, sa IS til innbyggerne: Dere trenger ikke være redde.

– Da IS kom til Mosul hadde jeg den siste eksamen for mine studenter, sier Josef Sakinaom, som var foreleser på Teknisk institutt på Universitetet i Mosul.

For å roe ned befolkningen gikk IS rundt i byen og fortalte at alle var trygge.

Les om nordmennene i IS:

Ekteskapet som endte i døden

Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

EN GANG VAR DET EN KIRKE: Ifølge en informasjonsaktivist som fortsatt befinner seg inne i Mosul, er dette et bilde av en ortodoks kirke i byen. Kirken skal nå brukes til å lagre og selge gjenstander som IS har tatt fra både kristne og yezidier, som har flyktet. Foto:Mosul Eye,

Merket husene til kristne

Samtidig begynte en massiv registrering av innbyggernes religiøse tilhørighet, både på arbeidsplasser og i boligstrøk. Kristne fikk merket husene sine med den arabiske bokstanen Noun (N) for Nasrin, en arabisk betegnelse IS bruker om kristne.

Foreleseren Josef dro fra huset sitt uten å ta med seg noen ting, han forlot vennene sine, både sunni- og sjiamuslimer. Han forlot alt han hadde.

– I september kom jeg meg til Amman, og jeg tror jeg aldri kan vende tilbake til Mosul, sier han.

Nå er Josef blant nært 50.000 irakiske flyktninger i Jordan.

Foreleserens historie er ikke unik.

Kristendommen viskes vekk

Kristendommen har en 2000 år lang historie i Irak. Språket Jesus snakket, arameisk, snakkes fortsatt i deler av landets assyriske minoritet. Mosul, og de omkringliggende områdene har vært kjerneområdene for kristne i Irak.

Før den USA-ledede Irak-krigen i 2003 var det mellom en millioner og 1,5 millioner kristne i Irak. Ifølge nettstedet al-Monitor skal det nå, etter 12 år med krig, kun være om lag 300.000 igjen.

Det var 60.000 kristne i Mosul før IS tok kontroll over byen. Tirsdag publiserte BBC en video smuglet ut av et nabolag som tidligere var dominert av de kristne. Nå er husene forlatte. Flere steder er merket «N» kombinert med teksten: Eiendommen er beslaglagt av Den islamske stat.

FLYKTET SAMME DAG: Søsknene Saif Yousuf (30) og Hala Yousuf (33) måtte rømme ut av Mosul for ett år siden, da IS tok makten i byen de er født og oppvokst i. Det store kristne samfunnet i byen er fordrevet. Foto:Amund Bakke Foss/VG,

Søskenparet som aldri vender tilbake

Søskenparet Saif Yousuf (30) og Hala Yousuf (33) reiste også fra Mosul med en gang IS tok kontroll over byen. De hadde fått høre at de måtte konvertere, eller bli drept.

– Vi måtte komme oss i sikkerhet, vi måtte rømme. Vi trodde de skulle drepe oss, for de drepte mange mennesker i byen. De tok alt, de tok huset mitt, de tok butikken der jeg jobbet, sier Saif til VG.

Søsteren Hala fortsetter:

– Religion er en privatsak, mellom meg og Gud. Det kan ikke være årsaken til å drepe mennesker. Jeg er så lei meg, jeg har forlatt jobben min og byen min.

Hala ser mørkt på situasjonen for de kristne i hele Midtøsten, etter de voldsomme borgerkrigene som har rammet en rekke arabiske land etter folkeopprørene i 2011.

– Vi tror ikke det noen fremtid her, ikke i Irak, og ikke i Midtøsten. De kristne i Midtøsten vil dø ut i de kommende årene. Vi må komme oss ut av regionen i tide, sier hun og legger til:

– Vi vil bare leve som vanlige mennesker.

IS-LEDEREN I MOSUL: IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi holdt sin eneste åpne tale i en moske i Mosul i starten av juli i fjor. Foto:Uncredited,Ap

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder