SISTE DAG: Flyktninger og migranter ankommer den greske øya Lesbos tidlig søndag morgen 20.mars. Avtalen mellom Tyrkia og Hellas, som skal hindre at flyktninger krysser vannet, trådte i kraft søndag. Foto: Afp

Ingen flyktninger til de greske øyer i dag

Torsdag var det ingen flyktninger som ankom de greske øyene, for første gang siden den kontroversielle avtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft søndag.

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fire år gammel

EU-landene og Tyrkia ble forrige fredag enige om en avtale om flyktningkrisen. Fra søndag 20. mars ville alle ulovlige immigranter som kommer til Hellas bli returnert til Tyrkia.

På tross av avtalen, ankom 1.662 mennesker de greske øyene mandag, 600 på tirsdag og 260 på onsdag, og ingen så langt torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian sa imidlertid at «hundretusener» av migranter var i Libya og håpet på å komme til Europa, og at stengingen av ruten mellom Tyrkia og Hellas kan oppmuntre folk til å legge ut på den enda farligere ferden over Middelhavet til Italia.

Storm og dårlig vær

En forklaring på at færre har krysset Egeerhavet de siste dagene kan dog være at man har hatt veldig dårlig vær og storm, ifølge hjelpemannskapene som koordinerer flyktningkrisen.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Selv om avtalen ikke trådte i kraft før søndag, tok Tyrkia grep allerede fredag. Da kom det opplysninger om at den tyrkiske kystvakten hadde stanset rundt 3.000 flyktninger og migranter som forsøkte å ta seg over Egeerhavet til Hellas.

Målet for avtalen er en plan for hvordan alle migranter og flyktninger kan sendes tilbake til Tyrkia fra Hellas i en periode. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Bakgrunn: Slik skal EU reddes fra flyktningkollaps

I tillegg skal Tyrkia få milliarder i økonomisk støtte for å klare å håndtere flyktningene og migrantene som kommer til landet. Det er også meningen at samtalene om mulig tyrkisk EU-medlemskap skal trappes opp.

En frivillig tar hånd om et lite syrisk barn som kom i land med sin familie og andre flyktninger med gummibåt på den greske øya Lesvos i fjor høst. Foto: Espen Rasmussen VG

Frykter 1,5 millioner flyktninger i sommer

Det har dog blitt knyttet mange praktiske spørsmål til returavtalen.

Greske myndigheter har brukt den rolige perioden de siste par dagene til å få på plass logistikken som trengs for å sende mennesker tilbake, noe som inkluderer 4000 sikkerhetspersonell og asyleksperter.

Ifølge AFP skal statsminister Alexis Tsipras delta på et ministermøte torsdag for å vurdere implementeringen av avtalen.

Les også: VG møtte de siste flyktningene på Balkan-ruten

I 2015 kom over en million flyktninger til Europa, omtrent halvparten fra krig i Syria. Tyskland tok inn størsteparten. Av disse kom omtrent 850.000 over havet fra Tyrkia til hellas, en rute som også tok livet til mer enn 300 mennesker, ifølge AFP.

EU frykter at 1,5 millioner flyktninger vil ta seg til Europa i sommer.

Solberg: Usikkert hvor mange som kommer til Norge

Forrige uke sa statsminister Erna Solberg at hun trodde en god returavtale mellom EU og Tyrkia kan dempe flyktningstrømmen mot Europa.

– Summen av alle tiltak er jo for at færrest mulig skal reise, sa Solberg til VG.

Røde Kors: – Dette er ikke EU verdig

Samtidig mener hun det er stor usikkerhet om hvor mange som vil komme til Norge:

– Vi har 33.000 asylankomster inne i statsbudsjettet, og gjør ingen større endringer nå. Vi må ha beredskap for store ankomster, og ha planer som raskt kan iverksettes. Det kan fortsatt komme sekundære bølger hvor Norge fortsatt vil være første asylland fordi de ikke er registrert i noe annet land før de kommer hit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder