ILLUSTRASJONSFOTO: En irakisk-kurdisk vakt vokter demningen i Mosul i Irak, i nærheten av der 16-åringen skal ha blitt reddet forrige uke. Bildet er tatt 3. februar i år. Foto: Azad Lashkari , Reuters

Kurdiske sikkerhetsstyrker: Svensk jente (16) reddet fra IS

Kurdiske styrker skal ha reddet en svensk 16-åring fra terrororganisasjonen IS i Irak.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder det kurdiske regionssikkerhetsrådet i en pressemelding tirsdag.

Redningen skal ha foregått i nærheten av Mosul forrige uke.

Ønsket å reise hjem

Den da 15 år gamle fosterhjemsplasserte jenta forlot Sverige sammen med sin 19 år gamle kjæreste i mai i fjor. Bare måneder senere sa jentas far til avisen Dagens Nyheter at hun ønsket å reise hjem.

Fremmedkrigere i Syria: Derfor ble vi IS-krigere

Hun var da gravid, og skal ha hatt kontakt med sin far over internett. Overfor avisen hevdet han at jenta, som er internasjonalt etterlyst, befant seg i Syria mot sin vilje.

– Det er et mareritt. Hun vil hjem, men det er ingen som kan hjelpe henne, fortalte jentas far til Dagens Nyheter i august i fjor.

Jenta skal ha reist fra Sverige frivillig, men politiet har jobbet ut ifra en teori om at hun har blitt bortført underveis.

Politiet bekreftet i fjor at de mistenkte 19-åringen for bortføring. Ifølge Aftonbladet skal han ha blitt drept i et russisk flyangrep i Ramadi.

Uklare omstendigheter

De kurdiske sikkerhetsstyrkene er tydelige på at jenta var holdt fanget av IS da hun ble reddet. Flere svenske medier skriver imidlertid at hun kan ha blitt holdt fanget av en kurdisk gruppe.

Ifølge Sveriges Radio skal jenta ha blitt frigjort fra IS allerede i oktober – og senere blitt holdt fanget av en kurdisk gruppe utenfor Mosul.

Det samme hevder journalist og debattant Kurdo Baksi overfor SVT. Ifølge statskanalen har Baksi mange kontakter i regionen.

– Hun har vært fange hos en gruppe i Mosul som har spesialisert seg på å drepe IS-soldater, men som samtidig gjennomfører kidnappinger og vil ha betalt, sier han til avisen.

Ifølge Aftonbladet skal det ha blitt gjennomført et misslykket redningsforsøk i oktober i fjor.

– Hjalp svenske myndigheter

Det kurdiske regionssikkerhetsrådet opplyser at svenske myndigheter og jentas familie skal ha bedt dem om hjelp til å redde jenta fra terrororganisasjonen. Selve redningen skal ha blitt gjennomført 17. februar i år.

Det svenske utenriksdepartementet har tidligere bekreftet at 16-åringen og hennes kjæreste har vært i Syria. De vil imidlertid ikke kommentere de nye opplysningene overfor Aftonbladet.

16-åringen skal nå befinne seg i kurdiske områder.

– Vi jobber med svenske myndigheter for å la henne returnere hjem så raskt som mulig, melder sikkerhetsstyrkene.

Har du fått med deg? Slik lokkes jihadist-kvinnene til Syria

Hun skal ha født en sønn i november. Det er uklart hva som har skjedd med barnet.

– Skal ha snakket med jentas mor

Jesper Söder, som ifølge Expressen har kjempet med kurdiske YPG mot IS i Syria, og skal ha hatt kontakt med familien i løpet av tiden hun har vært fanget, opplyser til avisen at han fikk beskjed om redningen allerede fredag.

– Moren hennes lot høre fra seg på fredag. Hun skrev «Vi har henne, hun er fri» på Facebook, sier han til avisen, og legger til:

– Det er utrolig bra at hun endelig er fri. Man har kjempet for det lenge.

Rekrutterer flere kvinner

Rundt 600 kvinner skal ha reist til Irak og Syria for å melde seg til tjeneste hos terrororganisasjonen IS, ifølge en britisk forskningsrapport. Av disse er rundt ti norske. Her kan du lese om bakgrunnen til ni norske kvinner i Syria.

PST har tidligere uttalt at de frykter kvinnene er aktive i rekrutteringen av nye kvinner til terrorkalifatet.

Fikk du med deg denne? Norske Ruth og hennes fem barn ble tatt inn i Syria og IS-hovedstaden mot sin vilje. Slik var deres fire uker på innsiden av terrorkalifatet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder