DA TERROREN RAMMET: Terrorangrepet mot World Trade Center i New York City og Pentagon i Washington D.C 11. september 2001 drepte rundt 3.000 personer. FOTO: Thomas Andreassen VG

Hemmelige dokumenter kan kaste nytt lys over Saudi-Arabias rolle i 11. september-angrepene

Dokumentene kan komme på et tidspunkt med et anstrengt forhold mellom USA og Saudi-Arabia.

  • NTB
Publisert:

Obama-administrasjonen vil trolig offentliggjøre deler av et
28 sider langt dokument fra en 11. september-etterforskning som kan kaste lys over Saudi-Arabias rolle i angrepene.

Dokumentene holdes foreløpig i kjelleren i Capitol, der kongressen samles. De inneholder informasjon fra etterforskning på forespørsel fra kongressen over hvorvidt noen av kaprerne mottok utenlandsk støtte mens de oppholdt seg i USA.

Har du sett?: Se avisene og tv-klippene fra dagen vi aldri glemmer

Bob Graham, som deltok i etterforskningen, sier at dokumentene retter mistanke mot Saudi-Arabia.

Om dokumentene blir offentliggjort nå, kommer de på et tidspunkt med et anstrengt forhold mellom USA og Saudi-Arabia, som lenge har vært allierte.

– Det viktigste spørsmålet fra 11. september som ennå ikke er besvart, er om kaprerne utførte det «sofistikerte» angrepet alene, eller var støttet, sa Graham til NBC søndag.

Få med deg: Lenge viktige alliansepartnere - nå preges forholdet av usikkerhet

Av de 19 kaprerne var 15 statsborgere i Saudi-Arabia. Myndighetene i Saudi-Arabia sier de feilaktig er anklaget for medvirkning, at de fører en kamp mot ekstremisme og at de forsøker å stoppe ekstremistenes pengestrømmer.

Samtidig understreker Saudi-Arabia at de ønsker at dokumentene skal offentliggjøres, slik at de kan se de konkrete beskyldningene og dermed forsvare seg skikkelig.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder