FENGSLET: I snart syv år har Joshua French sittet fengslet i Kongo.

Brende: Kongo vurderer benådning av French

For første gang bekrefter utenriksminister Børge Brende at
myndighetene i Kongo vurderer en benådning av dødsdømte Joshua French.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

DIALOG: Utenriksminister Børge Brende understreker at norske myndigheter følger situasjonen til Joshua French tett. Foto: TERJE MORTENSEN

Det er på spørsmål fra KrF-representant Astrid Aarhus Byrknes at utenriksministeren kommer med de nye opplysningene i Kongo-saken.

I svaret til Byrknes understreker Brende at Utenriksdepartementet har jevnlig kontakt med myndighetene i Kongo for å finne en løsning på den tilsynelatende fastlåste konflikten.

– Det synes som myndighetene i Kongo ikke ser på soningsoverføring til Norge som aktuelt, men etter det vi kjenner til er spørsmålet om benådning til vurdering. Vi kan fortsatt ikke si noe om når en endelig beslutning blir tatt, heter det i svaret fra utenriksministeren.

BAKGRUNN: Turen til Kongo som endte i tragedie

Ser på saken

Da Brende besvarte et tilsvarende spørsmål fra Frp-representant Christian Tybring-Gjedde i januar i fjor nøyde han seg med å fastslå at UD viderefører dialogen med kongolesiske myndigheter. Nå bekrefter han altså at Kongo vurderer benådning av nordmannen som snart har sittet syv år i kongolesisk fengsel.

DIPLOMAT-DRAMA: Kai Eide sparket som Kongo-utsending etter intern strategistrid.

Kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD viser til at Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba i et intervju med NRK i januar ga uttrykk for at han vil se på French-saken på nytt.

– Spørsmålet om benådning er til vurdering, men vi kan ikke si noe om når en slik avgjørelse kan komme. Samtidig fortsetter vi arbeidet med saken slik vi har gjort i lang tid, sier Andersen.

I intervjuet understreket justisministeren at kongolesiske myndigheter ikke har lukket French-saken. På spørsmål om French kan bli benådet av president Joseph Kabila svarer han:

– Det er presidentens hemmelighet hvem han vil benåde, men vi har flere muligheter.

EN MORS KAMP: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

Tør ikke håpe lenger

French har de siste årene slitt med store helseproblemer. De siste tre månedene har han ligget på sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa. I et stort intervju med VG for to uker siden ga moren, Kari Hilde French, uttrykk for at hun ikke lenger tør å håpe på å få sønnen hjem til Norge.

– Det har vært så mange skuffelser, så mange ganger der vi har trodd at vi var nær en løsning før døren har blitt stengt på nytt. Nå orker jeg ikke flere skuffelser. Smerten blir for stor. Nå innstiller jeg meg på at jeg og Joshua må bli her i Kongo hvis det ikke skjer et mirakel, sa Kari Hilde French til VG.

Intervju: Les hele det åpenjertige intervjuet med Kari Hilde French her

Tidligere har også enken etter sjåføren som ble drept mens han jobbet som sjåfør for Joshua French og Tjostolv Moland bedt om at nordmannen blir benådet.

– French har lidd nok nå. Jeg ber til Gud om at han blir frisk og får reise tilbake til sitt hjemland, sa Bibiche Olendjeke (33) til VG i januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder