SKÅL! Vladimir Putin på nyttårsaften i 2013. I år vil han invitere barna til amerikanske diplomater på nyttårsfeiring i Kreml. Foto: Alexei Nikolsky AP

Professor om Vladimir Putin: – Han er en overraskelsenes mann

Vladimir Putin vinner mye på å spille «good cop», mener ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I går kveld kom nyheten om at Barack Obama utviser 35 russiske diplomater fra USA som hevn for at Russland skal ha stått bak systematsiske cyberangrep mot den amerikanske staten for å påvirke presidentvalget.

Russiske myndigheter avviste tidlig påstandene som grunnløse og fredag formiddag foreslo Russlands utenriksminister Sergej Lavrov å møte sanksjonene med å utvise et tilsvarende antall amerikanske ambassadeansatte fra landet.

Fredag ettermiddag kommer det meldinger fra Moskva om at Vladimir Putin ikke kommer til å følge rådet fra Lavrov og inviterte heller diplomatenes barn på julefest.

– Det ville vært uklokt av han å reagere med en tøff reaksjon. Nå prøver Putin å skape mest mulig velvilje. Han er en overraskelsenes mann, sier Pål Kolstø, professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo.

Jokeren Trump

Om tre uker inntar Donald Trump posisjonen som USAs president. Dette er grunnen til at Putin ikke valgte å møte Obamas provokasjoner, mener professor Kolstø.

– Trump er jokeren i dette spillet. Om tre uker får Putin en ny situasjon i fanget. Det er grenser på hvor mye Trump ville tålt og derfor burde ikke den russiske presidenten gjøre noe så drastisk at Trump ville vært tvunget til å reagere hardt.

Kolstø mener Putins avgjørelse var et smart trekk og godt for verdensfreden,

– Han har funnet ut at han har mer å tjene på å spille «good cop». Sannsynligvis vil han også komme unna med det ovenfor egen befolkning.

Bakgrunn: – Hackingen kan kun ha blitt styrt fra høyeste hold

KOMMENDE PRESIDENT: Trump og Putin har lenge hatt en god tone. Vil det vare? Foto: Evan Vucci AP

Vanskelig for Trump

Barack Obamas utvisninger kom etter at CIA og FBI kom til konklusjonen om at russiske myndigheter hadde stått bak gjentatte hackeangrep mot USA. Minerva-skribent og USA-ekspert Jan Arild Snoen mener det i utgangspunktet er to måter å tolke Obamas sanksjoner mot Russland på.

– Det ene er at han har en legitim grunn til å slå fast at USA ikke kan aksepterer det de mener har skjedd. Det andre er at han vil sette Trump i en vanskelig situasjon.

Trumps rådgiver Kellyanne Conway har allerede gått langt i å antyde at det siste er tilfellet.

Les mer: Slik skal russerne ha forsøkt å påvirke valget

Obama har sagt at represaliene som er rettet mot Russland bare er begynnelsen.

– Vi vil gjennomføre en rekke tiltak når og hvor vi selv velger. Noen av disse vil ikke bli kjent offentlig, sa presidenten torsdag.

«Haukene» i Washington

Jan Arild Snoen tror det diplomatiske spillet som nå pågår kan få konsekvenser for utnevnelsen av ny utenriksminister i USA. Donald Trump ønsker seg Putin-vennen og oljeselskapssjefen Rex Tillerson i den rollen.

Flere republikanere, blant dem Lindsey Graham og John McCain, har uttalt seg skeptisk til de tette båndene mellom Tillerson og Putin. Ny utenriksminister må godkjennes av Senatet.

Les mer: Dette er russerne som får represalier

– «Haukene» McCain og Graham kan komme til å bruke dette som pressmiddel i høringene. De vil markere at de ikke ønsker en kursendring i forholdet til Russland. Dersom Trump markerer at han ønsker en annen kurs, risikerer han at Tillerson ikke blir godkjent. Her har Senatet et uvanlig sterkt maktmiddel overfor den kommende presidenten, og vil kunne se om han har diplomatiske evner overfor sitt eget parti.

«HAUK»: Republikaneren John McCain er en av «haukene» i Washington som mener Putin burde møtes med en tøff linje av kommende president Donald Trump. Foto: Ross D. Franklin AP

Toner ned anti-amerikanske tendenser

Russland-ekspert og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Julie Wilhelmsen, mener Putin ikke hadde interesse av å svare Obamas provokasjon med tøffe reaksjoner.

–– I Russland ser de på dette som en desperat handling fra en president som skal gå av, og tilskriver dette en intern dynamikk i USA. Russland har ikke økonomisk interesse i å trappe opp konflikten med Vesten. Samtidig føler de at det har en sterk medvind, spesielt på grunn av posisjonen de har i Syria-konflikten akkurat nå, sier hun.

Selv om Putin ønsker å være populær på hjemmebane, og lett kan gjøre det ved hjelp av anti-amerikanske handlinger, har han det siste halvåret tonet ned den anti-vestlige retorikken, forteller Wilhelmsen.

– Putin har brukt de samme mantraene om at Vesten ikke skal belære andre, men også tonet ned retorikken. Nå som Trump skal overta er ikke Putin interessert i å gi haukene i Washington blod på tann, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder