ANKLAGER ASSAD: Den amerikanske utenriksministeren John Kerry anklager president Bashar al-Assad og hans regjering for å stå bak en massakre i Aleppo. Foto: Francois Lenoir Reuters

USAs utenriksminister om Aleppo: Intet mindre enn en massakre

USAs utenriksminister John Kerry sier ingenting kan rettferdiggjøre det syriske regimets brutalitet mot sivile.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den amerikanske utenriksministeren anklager Syrias president Bashar al-Assad for å stå bak det han kaller «intet mindre enn en massakre» i Aleppo.

– Det er absolutt ingen ting som kan rettferdiggjøre den tilfeldige og barbariske brutaliteten som sivile er blitt utsatt for av regiemt og dets allierte fra Russland og Iran i løpet av de siste ukene – eller, nærmere bestemt, de siste fem årene, sier John Kerry på et pressemøte ifølge Reuters.

– Assads regime er i ferd med å utføre intet mindre enn en massakre, legger han til.

Eksperter: Derfor har Vesten og Norge vært maktesløse i Syria

Kerry oppfordrer det internasjonale samfunnet til å legge press på alle parter for å få slutt på krigen i Syria.

De siste dagene har det blitt rapportert om bomberegn og rene henrettelser i Øst-Aleppo. Torsdag ble sivile og opprørere evakuert fra den krigsherjede byen.

Det er uten tvil en stor seier for regimet at hele byen nå er under deres kontroll:

– Vi skriver historie med frigjøringen av Aleppo, og frigjøringen er verdt mer enn bare ordet «gratulasjoner», sa Assad torsdag i en video han la ut via presidentkontorets profiler i sosiale medier.

Det antas imidlertid at det fortsatt er om lag 50.000 mennesker igjen i ruinene. Fredag fortsetter trolig evakueringen, ifølge BBC.

Les også: Her blir sivile og opprørere kjørt ut av Aleppo

FNs sikkerhetsråd samles fredag for å drøfte situasjonen i Aleppo etter at evakueringen av sivile har begynt og syriske regjeringsstyrker har tatt full kontroll over byen. De skal drøfte blant annet muligheten for å sende internasjonale observatører som skal overvåke situasjonen og sørge for at nødhjelp kommer fram.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder