SAMMENLIGNES: Fethullah Gülen (75), predikanten som var en alliert av president Erdogan, men som nå får skylden for kuppforsøket. Innfelt: Tidligere al-Qaida leder Osama bin Laden (drept i 2011). Foto: AFP

Tyrkia: Gülen er farligere enn Osama bin Laden

Gülen-slektinger arrestert

Over tusen skoler er stengt

Fjernet fra jobben: 60.000

ISTANBUL (VG) Tyrkias EU-minister bruker sterke ord for å beskrive hvor farlig landets hovedfiende Fethullah Gülen er.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Terroristenes leder er farligere enn selv Osama bin Laden var, sier Tyrkias EU-minister Ömer Çelik.

Çelik er mannen som har ansvaret for å legge til rette for nye forhandlinger rundt striden om visumfrihet, der Tyrkia møtes med et motkrav om å endre sine terrorlover.

Allerede før kuppforsøket var det klart at det ikke var noe landet var villig til å vurdere, og nå er Çelik fortvilet over at EU-landene ikke viser mer forståelse for hvor alvorlig situasjonen i Tyrkia er.

– Vi hadde forventet at EUs medlemmer, EU-parlamentet og Europarådet ville stå skulder-ved-skulder med Tyrkia for å forsvare våre demokratiske verdier, sier han i et intervju med Hürriyet.

«Parallell staten» utraderes

Gülen var i svært liten grad kjent utenfor Tyrkia fram til fredagens kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan.

Les også: Vennskapet som sprakk: Han ble Erdogans bitre fiende

Tyrkia presser på for at Gülen skal utleveres fra sitt eksil i USA, men har fått til svar at det trengs bevis, ikke påstander. Men, ifølge tyrkiske medier skal et team fra det amerikanske utenriks- og justisministeriet komme til Tyrkia for å bistå arbeidet med utleveringskravet.

Inntil nylig drev Gülen en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Nå fjernes alle som anklages for å tilhøre hans såkalte «parallelle struktur», som nå går under den nye betegnelsen «Fethullahs terrororganisasjon» (FETÖ) her i Tyrkia.

Via det statlige nyhetsbyrået Anadolu har VG fått tilsendt en liste over skoler som angivelig er knyttet til Gülens bevegelse, Hizmet, og som derfor stenges:

1.043 privatskoler, 1.229 foreninger, 35 medisinske insituter, 19 fagforeninger og femten universiteter. President Erdogan har uttalt at samtlige verdier knyttet til disse blir inndratt av den tyrkiske staten.

Utvider varetektsfengsling

Erdogan har i helgen holdt en tale som er blitt vist på storskjerm på offentlige plasser i tyrkiske byer. Her har han selv oppsummert tallene for utrenskningen som nå pågår:

13.165 personer er arrestert, blant dem 8.838 soldater, 2.101 dommere og aktorer, 1.485 fra politier, 52 toppbyråkrater og 689 sivile.

– Avhørene fortsetter, sier Erdogan.

Presidenten har innført unntakstilstand og satt menneskerettigheter på vent, og nå er også antallet dager man kan sitte varetektsfengslet uten å bli fremstilt for retten, eller få oppnevnt en forsvarer, økt fra to dager til 30 dager.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Gülens nevø pågrepet

Blant dem som er blitt pågrepet i helgen er blant annet Hails Hancı som anklages for å være Fethullah Gülens «høyre hånd», og Muhammet Sait Gülen, som er Gülens nevø.

Også slektninger av den arresterte generalen Akın Öztürk, som var sjef for flyvåpenet og har fått skylden for å ha utført kuppet, noe han nektet for da han ble pågrepet, er blitt pågrepet.

De siste dagene har det også begynt å komme saker der fengslede offiserer angivelig tilstår å ha deltatt i kuppet. Én av disse tilståelsene ble sendt ut av det statlige nyhetsbyrået sammen med et bilde av den blodige og bandasjerte toppoffiseren Levent Türkkan.

Både tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner og Amnesty International har gått ut og advart mot at rettssikkerheten er svekket under de pågående utrenskningene i Tyrkia.

Amnesty mener at mye tyder på at pågrepne offiserer er utsatt for tortur under avhør.

Erdogan har selv kommentert disse pågripelsesbildene, og gitt en forklaring på hvorfor så mange av de pågrepne har skader:

– Det brøt ut et masseslagsmål da politiet skulle arrestere disse soldatene, og slik fikk mange av dem skader, sier Erdogan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder