ABDISERER IKKE: Kong Carl Gustaf fotografert på slottet i Stockholm i anledning 65-årsdagen i 2011. Foto:Fredrik Sandberg,NTB scanpix

Svenskekongen: – Jeg har mye mer å gi

Kong Carl Gustaf (68) av Sverige fastslår at han har en
veldig morsom jobb, og ikke har noen planer om å abdisere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tre regenter i Europa har abdisert i år, Nederlands dronning Beatrix, kong Albert II av Belgia og Spanias kong Juan Carlos. Under et besøk i Finland blir svenskekongen spurt av svenske Expressen om han har planer om å gå av med pensjon.

– Pensjon? Nei, du, det ordet finnes faktisk ikke i vår familie. I alle fall ikke historisk. For oss er det en gammel tradisjon ikke å pensjonere seg, svarer kongen og legger til:

– Jeg har mye mer å gi. Jeg synes at så lenge man har mulighet og krefter til det, bør man fortsette å jobbe. Så finnes det naturligvis tunge jobber der kroppen blir sliten og man må ha muligheten til å trekke seg tilbake. Men min situasjon er jo litt annerledes. Og min jobb er veldig morsom.

– Ser alltid framover

Han sier han ønsker at hans arvtager Victoria får tid med familien en stund til.

– I våre tilfeller er alt litt annerledes. Vi vil gi kronprinsessen muligheten til å utvikle familien i normal takt. Så blir det neste fase i livet. Men jeg vil være med så lenge som mulig. Så lenge kropp, sjel og hode henger noenlunde med, vil jeg være med, fastslår Carl Gustav til avisen.

– Noen av oss kjenner oss jo piggere jo eldre vi blir. Det er uten tvil noe å se fram mot!

I 2010 kom boken «Den motvillige monarken» ut, hvor det blant annet ble hevdet at kong Carl Gustaf skulle ha oppsøkt strippeklubb, og at han omgikk kriminelle. I et lengre intervju året etter, svarte kongen på flere av anklagene. Regenten har også tidligere vært i hardt vær for større og mindre skandaler.

På spørsmål fra finske Yle om hvordan kongen har det fire år etter at skandaleboken ble publisert, svarer svenskekongen først diplomatisk om Finland-besøket, før han blir spurt for andre gang.

– Historie er historie. Jeg er en som alltid ser framover. Utvikling er jo at man jobber fremover, for hvilken som helst bedrift. I dag ser jeg fremtiden an. Vi kan ha en fantastisk utvikling for Sverige. Som jeg pleier å si: «Sky is the limit».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder