SNAKKER: Hillary Clinton under et valgmøte på Hilton på 6th Avenue i New York. Foto: Thomas Nilsson VG

Hillary Clinton: – Det var russerne som hacket demokratenes server

Clintons valgkampanje ble utsatt for et hackerangrep tidligere denne uken. Nå sier presidentkandidaten at hun vet hvem som står bak.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Birk Tjeldflaat Helle

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi vet at det var russisk etterretning som hacket vår server og som offentliggjorde en stor andel e-poster. Vi vet også at Donald Trump har vist en alarmerende villighet til å støtte Vladimir Putin.

Det sier Hillary Clinton i et stort TV-intervju med kanalen Fox News. Intervjuet er det første Clinton gjør etter at hun ble valgt som demokratenes presidentkandidat.

Russland har tidligere avvist anklagene mot dem. Regjeringens talsmann Dmitrij Peskov kalte anklagene «absurde» da han møtte journalister i Moskva.

– Fortsatt ser vi forsøk på manisk bruk av Russland i den amerikanske valgkampen, sa han.

Les også: Bakgrunn - Clinton-kampanje utsatt for hackerangrep

Angrep kampanjeserver

Tidligere denne uken ble datasystemer som brukes av Hillary Clintons valgkampanje hacket i forbindelse med et større angrep på Demokratene, ifølge amerikansk politi.

Russiske etterretningstjenester ble tidlig mistenkt for å stå bak angrepet. Det opplyste en føderal politimann til New York Times.

Hackerne fikk tilgang til en programvare tilhørende Clinton-kampanjen som brukes til å gjennomføre analyser av velgere. I fem dager hadde hackerne tilgang til programmet, men de skal ikke ha fått tilgang til personnumre eller kredittkortinformasjon.

Les også: Slik rammer epost-skandalen Hillary

I strupen på Trump

I det lange tv-intervjuet er Clinton gjennom en rekke temaer. Hun blir blant annet utfordret på hvorfor meningsmålingene fortsatt er så jevne når hun tidligere har uttalt at Trump ikke er egnet til å lede landet.

Clinton svarer med å gå rett i strupen på Trump.

– For mange amerikanere føler seg utstøtt. Jeg forstår denne frustrasjonen og jeg forstår at Trump sine beskyldninger mot innvandrere, muslimer og kvinner kan være attraktive, men disse beskyldningene bidrar ikke til å løse noe som helst, sier hun til nyhetskanalen.

Humøret hennes var adskillig bedre da hun bedt om å fortelle om hva hun følte da talte foran hennes første offisielle tale som demokratenes president-kandidat torsdag kveld.

– Redselen for å begynne å gråte var stor. Jeg var usikker på om jeg ville klare å holde meg gjennom hele talen, sier hun og bryter ut i latter.

Les også

Mer om

 1. Hillary Clinton
 2. Demokratene, USA
 3. Barack Obama
 4. USA-valg 2016

Flere artikler

 1. Clinton-kampanjen utsatt for hackerangrep

 2. FBI etterforsker nytt hackerangrep mot Demokratene

 3. Etterretningsrapport: Putin beordret en kampanje for å påvirke det amerikanske valget

 4. Derfor kommer Russland unna med hackingen mot Clinton

 5. Raser mot Hillary Clinton: - Jeg er ingen spion

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder