Duterte kalte Obama «horunge» – nå angrer han

Barack Obama har avlyst dagens møte med den filippinske presidenten – som på sin side nå kryper til korset etter kraftsalven.

Det vakte massiv oppstandelse da Filippinenes president Rodrigo Duterte (71) på en pressekonferanse mandag langet ut mot den amerikanske presidenten (55) og kalte ham «horunge».

Nå beklager Duterte, via sin talsmann Ernesto Abella, at «det sterke uttrykket som ble brukt, forårsaket bekymring og usikkerhet».

– Vi beklager også at det fremsto som et personlig angrep mot den amerikanske presidenten. Mr. Duterte er lei for at hans bemerkninger til pressen har forårsaket så mye kontrovers. Han uttrykker dyp anger og presiserer at han føler slektskap med Obama og USAs diplomatiske partnerskap med vår nasjon, sier talsmannen ifølge medier som ChannelNewsAsia og Financial Times.

– Vi ser frem til å glatte ut uenighetene og jobbe i ansvarlig fellesskap for begge våre nasjoner, legger talsmannen til.

Droppet møtet

Barack Obama reagerte med å avlyse møtet med Duterte, som skulle funnet sted tirsdag.

– Jeg har alltid vært opptatt av at dersom jeg skal ha et møte, så må det være produktivt på en måte som bidrar til at man får ting gjort, forklarte Obama.

NYVALGT: Rodrigo Duterte etter valgseieren i mai. Foto: Reuters

I stedet skal han nå møte Sør-Koreas president Park Geun-hye, opplyser Det hvite hus.

BAKGRUNN: Dette er Filippinenes nye president

– Må vise respekt

Ernesto Abella hevder at Obama og Duterte har blitt enige om å utsette sitt felles møte, men så lang har ikke den amerikanske presidenten bekreftet dette.

Det var før avreise til et regionalt toppmøte i Laos at Duterte ble spurt om hvordan han har tenkt å forklare de mange likvideringene på Filippinene for Obama.

– Jeg er president i en suveren stat, og det er lenge siden vi sluttet å være en koloni. Jeg har ingen herre bortsett fra det filippinske folk, ingen, svarte Duterte før han tilføyde:

– Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet.

Over 2000 mistenkte narkotikaforbrytere og rusbrukere er blitt drept siden Duterte ble tatt i ed 30. juni og lanserte sin krig mot narkotika.

VG PÅ JOBB MED POLITIET PÅ NATTSKIFTET I DEN BLODIGE NARKOKRIGEN: Slik skal de rense landet med drapsbølge (VG+)

Omstridt

Det er ikke første gang Duterte slenger med leppa, og den ferske presidenten har fått stempelet «Østens Donald Trump». Etter at FN mente narkokrigen hans kunne være brudd på folkeretten, falt denne uttalelsen:

– Kanskje vi må bestemme oss for å trekke oss ut av FN. Når man utviser en så mangel på respekt, du din horesønn, så forlater jeg deg bare, tordnet Duterte under en pressekonferanse for knappe to uker siden.

Fikk du med deg? Lover å drepe 100.000 kriminelle

Også Paven har fått den lite flatterende betegnelsen «horunge» av Duterte, som på forsommeren startet sin seks år lange presidentperiode. Bakgrunnen var at pavebesøket forårsaket trafikkaos på Filippinene.

At Duterte vil gjeninnføre dødsstraff er kun ett av valgløftene og utspillene som sikret ham seieren. Han lovet å utrydde all kriminalitet og korrupsjon på Filippinene i løpet av de tre til seks første månedene av presidentperioden – og han har truet med å innføre unntakstilstand over hele landet og la folk ta loven i egne hender for å få gjennomført planen.

– Alle dere jævler som driver med narkotika: Jeg vil faktisk drepe dere, sa han i en tale på et valgkamparrangement.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder