UT MOT AMERIKANERNE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov beskyldte amerikanerne for spionasje under en pressekonferanse i Moskva i Russland. Foto: Sergei Karpukhin Reuters

Russland anklager USA for spionasje

Amerikanske diplomater anklages for spionasje i Russland av landets utenriksminister Sergej Lavrov. Han mener USAs etterretningstjeneste forsøker å rekruttere høytstående russiske diplomater.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lavrovs uttalelser kom fram uder en pressekonferanse tirsdag.

– Vi har ikke offentliggjort den aktuelle statistikken. Men nylig og spesielt under Obamas andre periode, har det vært en økning i slike ikke-vennlige handlinger mot våre diplomater, sier Sergej Lavrov, ifølge Sputnik News.

Videre skal amerikanerne i april 2016 også ha forsøkt å rekruttere en ministerrådsgiver som jobbet ved den russiske ambassaden i Washington. I tillegg til at en russisk diplomat skal ha funnet 10.000 amerikanske dollar og et notat i bilen sin der han blir tilbudt samarbeid, påsto Lavrov på pressekonferansen.

Les også: USA utviser 35 russiske diplomater

Les mer: Slik reagerer Russland på diplomat-utvisningen

– Under Obama-administrasjonens periode har vi fått in klager om at den amerikanske ambassaden jobber under uakseptable forhold. Det er overvåkning, og den amerikanske ambassadøren er ikke akseptert i noen russiske institusjoner, sier han videre.

Lavrov påpeker at diplomater som jobber for den amerikanske ambassaden i Moskva har opp til flere ganger tatt del i protester organisert av den russiske opposisjonen:

– De har reist fram og tilbake. Bortsett fra spionasje, har amerikanske diplomater blitt sett mange ganger på demonstrasjoner organisert av opposisjonen, blant annet i forkledning, sier Lavrov.

Les også: Europa frykter russisk hacking

På en pressekonferanse tirsdag sa Lavrov også at han håper representanter fra Trump-administrasjonen vil være til stede ved de syriske fredsforhandlingene i Kasakhstan. Russland og Tyrkia har tatt initiativ til samtalene her.

Fått med deg det?: Russlands ambassadør i Tyrkia skytt og drept

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder