TULL OG TØYS: Til venstre Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og den tyske komikeren Jan Böhmermann Foto: Britta Pedersen Sebastian Castaneda, Afp

Tysk komiker vurderer rettslige skritt etter Erdogan-dom

Den tyske komikeren Jan Böhmermann er uenig i dommen som forbyr ham å gjenta store deler av diktet han skrev om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Domstolen har rett i å behandle dette som et dikt og satire, men den gjør feil når den plukker ut enkeltuttalelser og sier de er nedverdigende, sier Böhmermanns advokat Christian Schertz ifølge tyske medier. Han mener dommen strider mot den kunstneriske friheten.

Selv svarte Böhmermann med en Twitter -melding, der han lenket til Beastie Boys-sangen «(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)».

Risikerer bot og fengsel

Tirsdag besluttet en domstol i Hamburg at Böhmermann bare får fremføre seks av de 24 verselinjene i Erdogan-diktet offentlig. Dersom han gjentar de nå forbudte verselinjene vil han risikere 250.000 euro – 2,3 millioner kroner – i bøter eller seks måneders fengsel, ifølge dommen.

De tillatte verselinjene kritiserer Erdogan for å undertrykke minoriteter, mens påstander om dyresex og pedofili anses som for drøyt.

– Retten har kommet fram til at uttalelsene i diktet uten tvil er ærekrenkende og nedsettende. Dette er ikke et spørsmål om smak, sier Erdogans tyske advokat Michael von Sprenger.

Merkel ga grønt lys

Dommen kom etter at Erdogan ba Tysklands statsminister Angela Merkel å åpne for straffeforfølging av Böhmermann, slik hun kan ifølge en lite brukt tysk lovparagraf om fornærmelser mot andre lands statsoverhoder.

Den omstridte loven ble diskutert i Tysklands nasjonalforsamling forrige uke, og da ble også Böhmermanns dikt lest opp i sin helhet av en folkevalgt, ifølge BBC.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder