ENORM ØKNING: Tallet på illegale barneimmigranter som krysser grensen uten sine foreldre har økt med hele 93 prosent fra samme periode i fjor. Foto: Carlos Barria, Reuters (Arkivfoto)

Flere tusen barn strømmer ulovlig over grensen

(VG Nett) Daglig prøver rundt 2100 søramerikanske barneimmigranter å ta seg ulovlig inn i sørlige Texas.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Både styresmaktene og organisasjoner har blitt tatt på sengen av bølgen av ulovlige barneimmigranter som tar seg over grensen mellom Mexico og USA.

- Det føltes som er katastrofesenter for Røde Kors, sa Laura Fisher fra South Texas Pro Bono Asylum Representation-prosjektet.

Fisher forteller at organisasjonene enda ikke har kapasitet til å ta i mot de mange barnene som krysser grensen.

93 prosent økning

Hver dag tar det amerikanske grensepolitiet imot rundt 2100 barn som kommer fra forskjellige søramerikanske land.

Tallet på enslige mindreårige som krysset grensen ble forrige uke så høyt at det måtte opprettes et midlertidig mottak for 100 barn og unge på Lackland forsvarsflybase i San Antonio. Nå bor det 200 gutter og 18 jenter på flybasen.

Myndighetene har ikke lenger mulighet til å ta i mot de mindreårige immigrantene på sine 2500 tilgjengelige sengeplasser, fordelt i 10 stater.

Sprengte mottak

Det har derfor blitt nødvendig å opprette provisoriske sengeplasser i gymsaler og andre ledige lokaler rundt om i landet.

Det kom nærmere 5300 mindreårige immigranter uten sine foreldre fra oktober 2011 til mars i år. Dette er en økning på hele 93 prosent i forhold til samme periode foregående år, ifølge tall fra det amerikanske helse og omsorgsdepartementet.

Usikker på årsaken

Bare i mars i år krysset nærmere 1400 enslige barneimmigranter grensen ulovlig.

Saken fortsetter under bildet

FLEST GUTTER: Det er hovedsakelig gutter som krysser grensen ulovlig. Mange av dem svømmer over grenseelven Rio Grande om natten. Foto: Nuevo Otero, AP (Arkivfoto)


Det er fortsatt usikkert hva som er årsaken til den voldsomme økningen i ulovlige barneimmigranter den siste tiden. Både immigrasjonsaktivister og representanter for amerikanske styresmakter har ikke kunne kartlegge hvorfor så mange flere barn forsøker å ta seg inn i landet.

De fleste barneimmmigrantene kommer fra Guatemala, El Salvador. Honduras og Mexico. Dette er de landene ulovlige immigranter av alle aldre tradisjonelt kommer fra.

Noen av barna forklarer at de kommer til USA for å lete etter foreldrene sine som allerede oppholder seg i landet, mens andre sier at de flykter for å unnslippe fattigdom og farlige omstendigheter i hjemlandet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder