..men guvernør stanser demonstrasjoner i Nord-Afghanistan

VIL PROTESTERE: Den blå moské / Blue mosque / Shrine of Hazrat Ali er et av de helligste stedene i Islam. Mohammed Mobin (til venstre) skulle gjerne vist misnøye med å demonstrere mot den omstridte muslimkritiske YouTube-filmen. «Innocence of Muslims» i Mazar-e Sharif. Det samme vil kameraten Nooriddin Shamsuddin. Foto: RUNE THOMAS EGE

Slik vil afghanerne hevne YouTube-video

MAZAR-E SHARIF (VG) Rasende muslimer vil ta til gatene for å vise sin misnøye mot den islamkritiske YouTube-videoen i Nord-Afghanistans største by. De får ikke lov.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over syv år gammel

- Det internasjonale samfunnet har brukt ti år på å bygge tillit her blant afghanere flest. Nå har dere klart å rive alt ned. Soldatene har mistet folkets støtte. Først brant de Koranen, nå denne videoen. Det er helt utrolig! fnyser Mohammed Mobin (43).

Utenfor Den blå moské i Mazar-e Sharif gjør han seg klar til kveldsbønnen. I den svale skyggen under trærne rundt et av islams helligste steder, er det ett tema som går igjen:

YouTube-videoen.

- Det er en sjokkerende video. Det eneste den gjør, er å skape mer vold. Den vil skape flere selvmordsbombere, flere angrep, sier Alam Khan (24).

13 mennesker ble drept, de fleste fra Sør-Afrika, da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en minibuss med utenlandske arbeidere i Kabul tirsdag morgen.

Like etter angrepet bekreftet terrorgruppen Hezb-e Islami overfor VG at de sto bak, og at angrepet var en hevn etter den omstridte videoen «Innocence of Muslims».

Afghanerne VG møter utenfor Den blå moské, er ikke i tvil. Det vil bli flere slike angrep.

- Jeg er veldig sint. Hver gang jeg snakker om profeten, kjenner jeg at jeg har lyst til å gjøre noe. Slik er det med alle her. Vi vil ta hevn, og vise vår misnøye, sier Mobin.

Ifølge afghanerne er det planlagt voldelige demonstrasjoner i storbyen både onsdag og torsdag. Både internasjonale organisasjoner og lokale myndigheter i Mazar-e Sharif, som også huser flere hundre norske soldater, frykter en reprise av de voldsomme opptøyene etter koranbrenningen i fjor.

Det endte med at den norske FN-observatøren Siri Skare og flere kolleger ble drept. Fredag ble vaktholdet rundt den norske leiren i Meymaneh forsterket.

FRUSTRERT: Alam Khan (24) er oppgitt over den omstridte muslimkritiske YouTube-filmen. «Innocence of Muslims». - Det eneste den gjør, er å skape flere selvmordsbombere, sier han. Foto: RUNE THOMAS EGE


Flere andre steder i Afghanistan var det voldelige protester tirsdag. Men i Mazar-e Sharif har guvernør Atta Mohammed Noor foreløpig holdt demonstrantene i et jerngrep. Han nekter dem å demonstrere.

- De eneste som vil bli skadet, er dere vestlige eller det afghanske folket. Mens mannen bak videoen slipper unna. Det er ikke rettferdig, og det kan vi ikke tillate sier Sayed Shah, nestkommanderende for sikkerhetspolitiet NDS i Balkh-provinsen, til VG.

Synd, men forståelig mener pengeveksleren i skyggen utenfor Den blå moské.

- Det skal jo i utgangspunktet være fredelige demonstrasjoner, men alle vet at de vil utvikle seg. Det er grupper som vil utnytte situasjonen, og få folk til å gå løs på bygninger og biler. Men så lenge de eldre sier nei, blir det ikke demonstrasjoner, sier Mobin.

Filmen «Innocence of muslims» har skapt en blodig bølge av demonstrasjoner i flere muslimske land. Så langt er over 20 mennesker er drept.

Får afghanerne VG møter det som de vil, blir det minst én til.

- Mannen bak filmen bør henges. Hvis ikke USA gjør det, vil muslimer i USA ta saken i egne hender. Det er jeg helt sikker på, sier Mobin.

Les også

Mer om

  1. Afghanistan

Flere artikler

  1. Etterretningsgruppe: - Al-Qaida ville hevne ham

  2. Mystisk filmskaper kan ha blitt avslørt av journalister

  3. Hizbollah: - Det verste angrepet noensinne på islam

  4. USA advarer mot reiser til Sudan og Tunisia

  5. Egypt sperrer Youtube etter Muhammed-film

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder