Mener angrepet kan få katastrofale følger internasjonalt

NUPI-direktør: - Marinens angrep er helt ødeleggende for Israel

(VG Nett) - David er blitt Goliat, sier NUPI-direktør Jan Egeland.

  • Marthe Haugdal

Artikkelen er over ti år gammel

Egeland tror den israelske bordingen av Gaza-konvoien kan være helt ødeleggende for Israel i internasjonal sammenheng.

- Dette er ikke bare en katastrofe for de okkuperte palestinerne, men også en katastrofe for Israel. Før eller siden vil amerikanere og europeere våkne opp fra sitt sløvsinn og forstå at dette først og fremst er systematisk brudd på folkeretten utført av en militær stormakt. Det er bare Nord-Korea som holder på i internasjonale farvann på den måten som israelerne gjør, sier Egeland til VG Nett.

Les også:Støre krever full gransking

Egeland, som har hatt stor sympati for Israel i 30 år, mener å se en total endring fra 1990-årene.

- Fredsbevegelsen er borte, de moderate er borte. Opprettelsen av Israel var et idealistisk prosjekt der FN opprettet en stat for de som overlevde Holocaust. Europeere følte naturlig nok et stort ansvar, og det er noe av grunnen til at Israel synger i Grand Prix. Det Israel med kibutser og idealister som vi ønsket og likte har endret seg til å bli en stormaktsbølle. David har blitt Goliat, sier han.

BILDESPESIAL:Se den israelske bordingen

Israelske militære bekrefter at minst ti er drept etter at israelske spesialsoldater bordet konvoien. Israelsk TV melder at så mange som 19 kan være drept og 26 skadet.

Forstår ikke konsekvensene

Endringen gjør at man i større grad må engasjere seg for at israelere flest skal forstå konsekvensene av sin egen politikk, for det forstår de ikke, ifølge Egeland.

- På Litteraturhuset i Oslo i helgen sa den israelske historikeren Tom Segev at det landet i verden som har minst interesse for hva som foregår blant sivile på Gaza, det er Israel. Hundre drepte barn på Gaza blir ikke lengre en nasjonal selvransakelse i Israel.

Les også:Hevder Gaza-aktivist tok våpen og skjøt mot israelske soldater

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANGREP: Israelske marinesoldaer tok seg om bord i Gaza-konvoien 31. mai. Foto: Reuters

Sviktende lederskap

Egeland mener endringen skyldes svikt fra lederskap og medier.

- Det bildet israelerne får av situasjonen i sitt eget nabolag er mer og mer ensidig. De tar amerikansk og europeisk støtte som en selvfølgelighet og blir mer og mer uforsonlige. Når Israel sender kommandosoldater mot fredsaktivister, er de ikke et europeisk Grand Prix-land. Israel oppfører seg som gjennomsnittet av Midt-Østens militærmakter.

VGTV:Her border israelske soldater nødhjelpsskipet

Mister siste rest av sympati

Han peker på at Israels endring også er ødeleggende for siste rest av et tradisjonelt vennskapelig forhold de har til Tyrkia.

- Deres tradisjonelt vennskapelige forhold til Tyrkia er helt viktig for deres egen sikkerhet. Men Israel er overhodet ikke redd for å bruke overveldende makt eller å skyte spurv med kanon. Dette vil gjøre at Israel mister de rester av sympati de har i strategisk viktige land som Tyrkia. Det er ikke i Israels interesse å ødelegge sitt forhold til alle andre land enn USA, og det kan de stå i fare for å gjøre.

Støre krever full granskning

NUPI-DIREKTØR: Jan Egeland. Foto: NUPI

- Vi er sjokkerte over nyhetene som nå kommer fra farvannene utenfor Gaza, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG Nett mandag formiddag.

Utenriksministeren bekrefter at den israelske ambassadøren til Norge mandag formiddag er i møte i Utenriksdepartementet for å gi Israels versjon av hendelsen.

Frykter for palestinsk opprør

Israelske militære bekrefter at minst ti er drept da israelske spesialsoldater bordet konvoien. Israelsk TV melder at så mange som 19 kan være drept og 26 skadet.

Ifølge israelske medier går det rykter om at den muslimske lederen Raed Salah er blant ofrene etter angrepet.

Hvis ryktene blir bekreftet, frykter den israelske avisen Haaretz et palestinsk opprør.

- Det kan føre til at landets arabiske befolkning eksploderer, skriver en politisk kommentator.

Israelsk ambassaderåd:- Frykter Gaza-konvoien frakter våpen

- Fant våpen om bord

Det israelske militæret hevder en aktivist i Gaza-konvoien skjøt mot soldatene og førte til voldseskalasjon.

- Vi fant våpen om bord, hevder Danny Ayalon, statssekretær i israelsk UD, på en pressekonferanse mandag formiddag.

- Vi ser dette som en provokasjon. Dette er støttet av Hamas og al-Qaida, som driver med smugling og terror. Deres intensjoner er vold, metodene er vold og resultatet ble dessverre vold, sier han. Vi beklager at liv gikk tapt. Vi prøvde å unngå det, sa han på en pressekonferanse tidligere i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SINTE: Palestinere i Gaza er rasende etter angrepet mot båtene som skulle til Gaza med nødhjelp. Foto: Reuters

Protester

De mange drepte i den israelske aksjonen har utløst sterke fordømmelser fra en rekke land og verdens befolkning. I Istanbul var det store demonstrasjoner kort tid etter at nyheten ble kjent, og dette har siden spredt seg verden over.

I Oslo er det varslet demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden klokken 17 onsdag. Også i andre norske byer er det varselt demonstrasjoner.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Ny video: - Her angripes israelske soldater med slagvåpen og stoler

  2. Propaganda-krigen i gang: Hevder Gaza-aktivist tok våpen og skjøt mot israelske soldater

  3. Støre krever full gransking

  4. Tyrkia utviser Israel-ambassadør

  5. - 19 drept etter militæraksjon mot Gaza-konvoien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder