Kriminalsjef frykter radikalt, islamistisk miljø i Bærum

KVINNEKRIGERE: En kvinnebrigade tilknyttet Free Syrian Army i byen Aleppo i Syria. Det antas at rundt 5000 kvinnelige krigere deltar i borgerkrigen. Det er fortsatt uklart om de to norsk-somaliske søstrene faktisk har krysset grensen inn til Syria. Foto: NTB/Scanpix

Politiet: Søstrene kan ha reist etter kjærester

Politiet kartlegger om de to norsk-somaliske søstrene som har reist mot Syria har kjærester som også er på vei til det krigsherjede landet.

  • Nilas Johnsen
  • Rolf J. Widerøe
  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Etter det VG får opplyst, har politiet i Asker og Bærum en teori om at et eventuelt gjensyn med disse kjærestene kan ha motivert søstrene på 16 og 19 år til å forlate familien i Norge uten forvarsel.

Les også: Savnede søstre sier de er villige til å dø i Syria

Dette skal være en av flere mulige forklaringer på hvorfor jentene brått reiste til Syria og som etterforskning nå forsøker å kartlegge.

Overtalt?

Familien kom til Norge fra Somalia i 2000, og de skal ikke ha vært spesielt religiøse. 19-åringen skal imidlertid ha blitt mer radikal i løpet av det siste året og begynte blant annet å iføre seg niqab.

BEKYMRET: Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo. Foto: NTB/Scanpix

- Ingen av de to jentene har vært her, men faren kommer innom for å be fra tid til annen, sier en norsksomalier ved en moské i Bærum til VG.

Familien mistenker at et radikalt islamistisk miljø kan ha overtalt søstrene til å reise, får VG opplyst.

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt er bekymret over tegn som tyder på fremveksten av et radikalt, islamistisk miljø i deler av politidistriktet.

- For å lokalisere disse jentene kartlegger vi nå bakgrunnen deres, men av hensyn til deres sikkerhet ønsker jeg ikke å kommentere konkrete spor vi ser på. Vi vil finne ut hvordan de har reist og om dette er organisert fra Norge via bakmenn, sier Bjørlo til VG.

- Vi ønsker et best mulig bilde, og dersom det stemmer at et radikalt miljø vokser fram, så er det ikke en ønsket utvikling. Da er det vårt ansvar, i samarbeid med de som er ansvarlige i koranskoler og andre religiøse miljøer å få det avsluttet, fortsetter hun.

Tre spor

VG er kjent med at etterforskningen nå går langs tre spor:

** Å gå opp bakgrunnen til de to norske jentene: Hva har de opplevd før de dro fra Norge, og kan det forklare hvor de har dratt? Dette er hovedsporet, og Asker og Bærum politidistrikt leder etterforskningen.

** Er de blitt radikalisert: Har en eller flere bakmenn overtalt jentene til å legge ut på en slik reise, og har de hjulpet dem med det praktiske. Her bidrar Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

** Lokalisering av jentene: Etterlysning av de to er gått ut via Interpol. Norsk politi vil ha begge lokalisert, og den umyndige 16-åringen brakt hjem. Kripos holder kontakten med Interpol.

Ingen avtaler med Syria

I tillegg bidrar den norske politisambandsmannen i Tyrkia og Utenriksdepartementet.

HARDE KAMPER: Motstandere av det syriske regimet i kamper i Aleppo 9. oktober. Foto: NTB/Scanpix

Bjørlo frykter imidlertid at jentene allerede har krysset grensen inn i Syria - til et land i full borgerkrig som Norge ikke har noen politiavtaler med og til et område uten lokale myndigheter å forholde seg til.

- Hvis de er i Syria har vi omtrent ingen påvirkning, derfor er det så viktig å analysere hva som har skjedd i forkant, sier Bjørlo.

Dersom de får jentene tilbake til Norge, håper politiet å kunne bruke 16-åringens historie som en advarsel:

- Vi mener det som har skjedd er så spesielt at det vil være i offentlighetens interesse å få vite mest mulig om hva som har vært motivet og formålet med reisen.

PST: 30-40 personer fra Norge til Syria for å krige

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Sjekker datamaskin etter Syria-spor

  2. Politiet: Norske søstre observert på grensen til Syria

  3. Faren (38) til VG: - Jeg tror jentene mine fortsatt er i Tyrkia

  4. Syria-søstrene med klar beskjed til faren: Dra hjem til Norge!

  5. Slik reiste søstrene mot Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder