Nei-siden jubler over brakseier i Hellas

Norsk økonom: – De som stemte nei vil føle seg lurt

ATEN (VG) Ifølge statsminister Tsipras betyr ikke dagens resultat at Hellas er på vei ut av eurosonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hellas' statsminister Alexis Tsipras erklærer seier til nei-siden i dagens folkeavstemning til kreditorenes vilkår til Hellas’ gjeldsnedbetaling og krav om reformer.

Da alle stemmene var telt opp natt til mandag, hadde 61,31 prosent sagt nei til kravene fra kreditorene i EU og IMF, mens 38,69 prosent stemte ja. Oppslutningen var på 62,5 prosent.

VGs reporter i Aten melder at folk er euforiske og at sentrum av Aten søndag kveld er i ferd med å utvikle seg til en eneste stor gatefest.

EU-president Donald Tusk innkaller til hastetoppmøte i eurogruppen tirsdag.

– Jeg er nesten målløs – jeg hadde aldri trodd at vi skulle få et slikt resultat, sier Anastasia Puntelopoula (29) til VG, mens folk rundt oss bryter ut i spontan gledesdans.

Like før har et like spontant opptog av mennesker begynt å danse i vei mot Syntagmaplassen – Grunnlovsplassen – foran det greske parlamentet. Folk synger, klapper, drikker og skråler, mens greske slagere og partisanger ljomer utover plassen og gatene rundt.

– Det er nesten rørende at Hellas sammen sier så klart og tydelig nei. Jeg vet ikke hva som vil skje i morgen, men det er en lettelse at flertallet har sagt nei, fortsetter hun.

Les også: Slik havnet Hellas på randen av konkurs

GLEDESRUS: Nei-folket fester som om det ikke er noen morgendag i sentrum av Athen. VG møtte (f.v.) Anastasia Puntelopoula (29) og Dafni Papadopoulou (35) på Klafthmonos-plassen, hvor Syriza har sin utendørs valgvake. Foto:Stian Eisenträger,

– Vi kan ikke fortsette slik

VG møter henne og venninnen Dafni Papadopoulou (35) på Klafthmonos-plassen, hvor regjeringspartiet Syriza har sin utendørs valgvake. En storskjerm viser valgresultatene etter hvert om de blir klare, og alt tyder nå på at det vil bli et klart nei-flertall.

– Jeg er veldig, veldig glad. Vi kan ikke fortsette slik vi har gjort de siste fem årene. De økte skattene og budsjettkuttene dreper både økonomien og folket. Å si nei med denne folkeavstemningen var den eneste måten vi kunne uttrykke at vi ikke aksepterer de harde vilkårene lenger, sier Papadopoulou til VG.

LES OGSÅ: Dette skjer med charterturen din om Hellas går konkurs

Erklærer seier

Nei-siden har vunnet en «modig» seier, sier Hellas' finansminister Yanis Varoufakis.

Fra og med i morgen, med dette modige nei-flertallet, skal Hellas be sine partnere om en enighet, sier han til journalister søndag kveld.

Hellas vil nå «rekke ut en samarbeidende hånd» til landets kreditorer etter nei-resultatet, sier Varoufakis videre.

– Vi skal ringe hver og en av dem for å komme til enighet.

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel mener det er vanskelig å se for seg nye forhandlinger med Hellas etter et nei i folkeavstemningen.

Gabriel mener den greske statsministeren Alexis Tsipras har «brent de siste bruene som Europa og Hellas kunne bruke for å nå et kompromiss».

Tyskland er Hellas' største kreditor gjennom lånene i EU og IMF og spiller en avgjørende rolle i forhandlingene om ytterligere lånehjelp til grekerne.

Les også: Dette er Hellas-krisen

Bakgrunn: Ferieparadis i pengeknipe - les alle artikler

– Den greske regjeringen bør bruke natt til mandag til å tenke seg meget nøye om, sier Norges utenriksminister Børge Brende. Han frykter Hellas har noen dramatiske dager i vente. Det skriver NTB.

– Det vi har sett den siste uken, med køer foran minibanker og usikkerhet knyttet til bankers likviditet, frykter jeg bare er toppen av isfjellet – med mindre man skulle finne en løsning de nærmeste dagene, sier Brende.

– Nå mister de plassen i det gode selskap

Hellas-ekspert og sjefsøkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, forteller at han er trist på Hellas sine vegne etter kveldens resultat.

– Mange av dem som stemte nei vil føle seg lurt. De vil nok føle at de ikke forstod spørsmålene. At de fikk feil informasjon og ikke fikk det fulle bildet av sine ledere, sier Andreassen.

– En av konsekvensene av at de mister euroen vil være et stort fall i levestandarden i tiden framover. De fleste som stemte nei tror at de stemmer imot nedskjæringer og skatteøkninger.

Han maler dystre fremtidsutsikter for det greske folket.

– Grekerne sier nei til de store innstramningene og oppofrelsene de måtte ha gitt for å beholde kredittverdigheten. Nå blir de avhengige av gaver fra andre europeiske nasjonalforsamlinger. Det er stor mulighet for at disse gavene ikke vil strekke til. Derfor blir grekerne sannsynligvis tvunget til å trykke opp valutaen de tidligere hadde, Drakmer, for å betale regningene. I mellomtiden vil regjeringen måtte utskrive gjeldsbrev. De vil sannsynligvis ta omtrent et halvt år før det kommer nye pengesedler. Verdien må avgjøres av hva mannen og bedriften i gata synes den er verdt målt mot andre valutaer når de handler.

Deretter spår Andreassen at Hellas vil miste sin plass i det han kaller «det gode selskap» – den indre kjernen i EU.

– I realiteten mister de tilgangen til flere Euro-lån ved å stemme nei. Det er et vågalt skritt å bryt båndet til kreditorene, som de er så avhengige av. Hellas stemmer med hjertet og ikke med lommeboka, fordi de føler seg tråkket på av kreditorene. Det er verre for befolkningen å miste tilgangen til Euro, enn å følge kravene for å delta i det gode selskap.

- Vil kreditorene miste det de har lånt ut til Hellas?

– Ja, men det tror jeg ikke de synes er så ille. Jeg tror de vil være glade for å slippe å låne ut mer. Da blir regninga mindre i framtiden. Uformelt har nok flere av landene som har lånt ut penger gitt opp troen på å få pengene tilbake.

Stikker nå Hellas rett og slett fra regninga?

– Ja.

Regjeringen har folkets støtte

Hellas-ekspert og politisk rådgiver for Høyre, Alexander Zlatanos Ibsen, forteller til VG at han er overrasket over resultatet av folkeavstemningen.

HELLAS-EKSPERT: Alexander Zlatanos Ibsen. Foto:Privat,

– Det er tydelig at forholdet mellom befolkning og regjering er sterkt – sterkere enn det først så ut til å være. Jeg hadde trodd at folkeavstemningen skulle bli tettere, muligens også at det skulle bli flertall for ja. Jeg er litt overrasket, selv om jeg fryktet det veldig, sier han.

Han mener at et så tydelig nei indikerer at den greske befolkningen støtter regjeringen, samtidig som de ønsker en helt annen politikk enn de har i dag.

– De vil åpenbart ha en helt annen linje fra EU, og feiringen i gatene og den tunge bruken av ordet «oxi» – nei – den siste uken bygger opp under dette, mener han.

Hellas står overfor en vanskelig fremtid uansett resultat av søndagens folkeavstemning, og Ibsen er ikke overbevist om at et nei fra befolkningen vil bedre situasjonen.

– Jeg er veldig engstelig, sier han søndag kveld, mens han følger opptellingen av stemmer tett.

Kan være euroens skjebne

Selv om søndagens folkeavstemning i bunn og grunn dreier seg om landets uhåndterlige gjeld kan det også være skjebnen for euroen i Hellas, skal vi tro Ibsen.

– Ligger det an til at Hellas vil gå tilbake til drakmer?

– Det avhenger av forhandlingsviljen til regjeringen og tidspress, fordi bankene fremdeles er stengt og straks tomme. Hvis dette betyr at de fortsetter den stramme linjen må regjeringen begynne å trykke opp en annen valuta, sier han, og fortsetter:

– Jeg klarer ikke å se for meg at juli skal komme og gå uten at regjeringen blir nødt til å innføre en midlertidig pengeløsning ved siden av euroen, for eksempel et verdipapir utstedt av regjeringen eller lignende, sier han, og legger til at det finnes hundre grunner til at kreditorene ikke vil være velvillige til den løsningen.

Et demonstrasjonstog med forskjellige grupperinger av sosialister og radikale er på vei til Syntagmaplassen der det greske parlamentet ligger. Dette er grupperinger som er kjent for å lage bråk, og noen er bevæpnet med køller, forteller VGs reporter i Athen, Stian Eisentrãger. Foto:Stian Eisentrâger,

– Handler folkeavstemningen om hvorvidt Hellas skal betale gjelden sin eller ikke?

– Det er ikke det de stemmer over, men det er en slags implikasjon. Denne avstemningen har vært spesiell på alle måter – hva man egentlig spør om, hvor lang tid man har hatt på seg til å ta beslutninger og hvilke typer konsekvenser man forespeiler befolkningen har vært veldig uklart.

Les også: Katerina (26) vil ha drakmene tilbake: – Mistet jobben fordi jeg deltok i nei-demonstrasjon

Kan få uheldige konsekvenser

I verste fall kan utfallet av dagens folkeavstemning i ferieparadiset bety at Hellas er ute av euroen, noe som igjen kan bety at de forsvinner ut av EU. Ifølge Ibsen er det imidlertid ingen automatikk i dette.

– Kreditorene har nok en viss interesse av å ikke miste Hellas. En ting er økonomisk tap, en annen viktig ting er at landet har stor geostatisk betydning. IS-krigeren på vei hjem må passere Hellas, båtflyktninger kommer i land der, ved siden av Italia, og Putin har vist ønske om å etablere seg sterkere i landet, sier han.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder