Dødeligste Mekka-tragedie på 25 år: Over 700 personer trampet i hjel ved Mekka

Islamsk Råd: – Alle norske pilegrimer i god behold

Dansk UD: Én danske skadet

Full panikk oppsto da flere hundretusener var på vei til islams hellige by – Mekka. Minst 719 mennesker er omkommet og ytterligere 863 skadet under pilegrimsferden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge det saudiske sivilforsvaret er 220 ambulanser og 4000 helsearbeidere på plass for å bistå i den enorme tragedien som utspinner seg i byen Mina nær Mekka i Saudi-Arabia – det helligste stedet i islam.

Dødstallene har steget drastisk de siste timene og sivilforsvaret opplyser at så mange som 719 mennesker er trampet i hjel i forbindelse med pilegrimsferden torsdag. Dermed føyer dagens Mekka-tragedie seg inn i historien som den dødeligste siden 1990 – da mistet 1426 livet.

863 mennesker skal være skadet, og dødstallet er forventet å kunne stige ytterligere.

Alle norske i god behold

Mehtab Afsar, generalsektretør i Islamsk Råd Norge, bekrefter at alle norske pilegrimer er i god behold, melder NTB.

– Vi har vært i kontakt med alle lederne for gruppene som har reist ned fra Norge, og de sier at alle de norske er i god behold, sier Afsar til TV 2.

Utenriksdepartementet i Danmark melder at minst én danske er skadet i tragedien

HAR DU BILDER, VIDEO ELLER INFO? TIPS VG! 2200@VG.NO || (+47) 2200 0000 || SMS/MMS til 2200

Skulle steine djevelen

Kaoset oppsto i byen Mina, som ligger omtrent fem kilometer fra den hellige byen Mekka. Byen huser nå mer enn 160.000 telt, hvor pilegrimer sov i natt, skriver AP.

– Det har vært en ulykke det mennesker har blitt trampet i hjel i Mina, og sivilforsvaret håndterer situasjonen, sier Mansour Al-Turki, talsperson for innenriksministeren, ifølge CNN.

Ifølge Al Jazeeras reporter på stedet, Basma Atassi, skjedde hendelsen på en vei mellom pilegrimscamper.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KASTER STEIN: Flere hundre tusen muslimer var på vei for å kaste stein mot denne veggen i Mina da panikken brøt ut. Så langt er antall døde anslått til å være minst 400 personer. Foto: Mosa'ab Elshamy , Ap

CNN skriver at hendelsen skjedde i forbindelse med et ritual som kalles «Stoning of the Devil», hvor pilegrimene kaster stein mot en murvegg som et symbol på at de avskyr djevelen.

Den tragiske hendelsen som skal være forårsaket av at det brøt ut panikk er den verste som har skjedd under pilegrimsferden siden 2006, da 360 mennesker mistet livet, skriver AP. Bare dager tidligere ble flere mennesker drept da et hotell kollapset i Mekka.

To overlevende sier til nyhetsbyrået AP at kaoset begynte som verst da en bølge av pilegrimer løp inn i en annen, som ikke skulle samme vei.

– Det var som en bølge. Du går en vei, også må du snu. Folk klatret på hverandre bare for å få puste, sier Abdullah Lotfy (44) fra Egypt, som overlevde tragedien.

En lignende hendelse fant også sted i nøyaktig samme område, i 1998. Den gang mistet mer enn 150 mennesker livet.

– Den farligste timen under hajj

Wakas Akhtar jobber i firmaet Hajjreiser, og forteller at han har hatt med seg grupper med nordmenn til det berørte området de siste tre årene, og kjenner stedet godt.

– Det er en kjent gate for oss, og vi har selv brukt denne veien når vi har hatt med oss nordmenn. Det er den farligste timen under hele hajj, som vi forbereder de norske godt på før de drar, sier han.

Hajjreiser har ikke med seg noen gruppe til Mekka i år, men Akhtar forteller at han allerede har vært i kontakt med andre nordmenn på stedet.

– Det er meldt inn at det er rundt 300 nordmenn der, men jeg har ikke det eksakte tallet. Jeg har vært i kontakt med to av gruppene som er i god behold, sier han.

Han forteller at han har opplevd store grupper som holder høyt tempo, og tilfeller der det har stoppet opp foran og folk har begynt å presse bak for å komme fremover.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

To millioner samlet

Videoer fra stedet viser den kaotiske situasjonen. På bakken ligger det mange omkomne, samtidig som helsepersonell forsøker å hjelpe dem som er skadet.

Rundt to millioner muslimer fra hele verden tar del i den årlige pilegrimsferden, som startet tirsdag, og som er en av verdens største religiøse samlinger.

Dette skjer knappe to uker etter at en byggekran raste inn i en moské i Mekka under fredagsbønnen, og kostet 107 mennesker livet. Et hundretalls mennesker ble også skadet i ulykken.

TRANGT: Hundretusenvis av muslimer på pilegrimsferd skulle torsdag gjennomføre et rituale der de kaster stein mot en murvegg som et symbol for forakt for djevelen. Foto: Mosa'ab Elshamy , Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder